Feminizm ve Kadına Şiddet Köşe Yazıları

Kadından Korkma

23 Ekim 2019

Yazı: Kadından Korkma | Yazan: Hande Sinan Sönmezerler

Aslında ben bugüne kadar hep dergimizde seyahat yazısı yazmıştım fakat bugün oğluma matematik çalıştırırken yardımcı kitapta gördüğüm bir cümle beni rayımdan çıkarttı; bunu Instagram hikayelerde paylaşınca dergimizin kurucusu Didem de paylaşmış ve olumlu dönüşler almış. Didem beni arayıp bu konudaki fikirlerimi yazmam için teşvik etti. Elbette bu konuda zilyon kere yazı yazıldı ama bu seferki de benden olsun 😁

Matematik kitabımızdaki soru şöyleydi:

Bir köyde 2154 erkek, erkeklerden 398 fazla bayan yaşamaktadır. Köyde kaç kişi yaşamaktadır?

Çocuk okudu; kulağımızı bir “şey” tırmaladı bir an! Sonra oğlum “bayan” kelimesinin altını çizdi ve “Burada bayan yazmışlar, kadın yazmalılardı, çünkü erkek dersen kadın demelisin, bay dersen bayan demelisin” dedi. Oğlum henüz 9,5 yaşında ve teyzeleri, amcaları inanın Türkçe’yi oldukça iyi konuşuyor hatta görünen o ki “kadın” demekten de korkmuyor!!! Acaba oğlum kaba mı?!?! Yoksa eşitliğe inanması için biraz fazla mı eğittim de Didem’in de daha önce yazdığı gibi feminist bakış açısını anlayan bir erkek mi yetiştiriyorum? 👉🏻Feminist Oğullar

Acaba dünyada bir kelimeden bu kadar korkan kaç toplum var?

Demek ki “kadın” aslında hem bu kadar güçlü hem bu kadar narin hem de bu kadar korkutucu. Hatta kadın ve dişi enerjinin simgeledikleri o kadar korkucu ki bundan dolayı bu kadar bastırılmak isteniyor.

Hepimiz biliyoruz aslında tüm fiziksel “güçsüzlüğüne” rağmen “bayan” (battı değil mi bu kelime?), kocaman karnında minicik bir varlığa hayat veriyor, bir bebeği içinde büyütüp doğuruyor. Ben aynı zamanda doğum fotoğrafı da çektiğim için defalarca bu anlara şahit oldum ve her seferinde müşterilerim ağladığımı görmesinler diye göz yaşlarımı fotoğraf makinamın arkasında dindiririm. Yani evet fiziksel olarak “güçsüz” olan “kadın” mı acaba? Kollarımızla 40 kilo kaldıramadık veya gözünüze yumruğu çakamadık diye mi bu zulüm? Nedir derdiniz sizin?!?

Yıllarca toplumsal cinsiyet ile biyolojik cinsiyetin farkını bir anlayamadınız gitti!

Toplum içinde, hukuksal ve vatandaşlık hakları açısından kadın ve erkeğin eşit olması, kadın – erkek eşitliğinin kabul edilmesi ve her alanda uygulanması hayati derecede önemlidir. Kadın ve erkeğin eşit olmadığı bir toplum batmaya ve bereketini yitirmeye mahkumdur. Kadının var olmasına izin vermeyen ortam gelişmez, güzelleşmez, temizlenmez; aksine kötülüğün ve vasatın kurbanı olur. Örnekler için Kuzey Avrupa ülkelerine ve Orta Doğu’ya bakmanız yeter. Bu arada dünyada kadın hakları açısından en berbat ülke olan Suudi Arabistan (ki daha çok yolu var) dahi bu konuda adım atmaya başladı çünkü zaten gelişmişlik bunu gerektiriyor.

Peki erkek neden “kadın” kelimesinden korkar?

Daha doğrusu ne tip bir toplumun erkeği “kadın” demekten bu kadar çekinir? Yıllar içindeki okuma ve öğrenim serüvenim bana şunu öğretti; kadından en çok gelişmemiş toplum (ve bu toplumun yetiştirdiği erkek tipi) korkar ve bunu günlük diline yansıtır ki bu yansıtma çeşitli kelime ve kalıplarla vücut bulur. Toplum dili inşa ederken, dil de dönüşerek bir toplumu inşa eder.

Çocuklara öğrettiğimiz ve konuştuğumuz anadilimiz aynı zamanda kültürümüzün ve toplumsal yaşamımızın yansıması, “bayan” da normalde kadına şiddet uygulanan bir toplumun metinde bile ‘kadın’ kelimesini ağzına alamayışının, kadını dilden silen bir zihniyetin ve ama bir yandan da buram buram magandalık kokan suni bir kibarlığın yansıması. Kibar olacağım diye kadına “bayan” demek de nerden çıktı? Bu arada kadını dilden silmek demek aslında günlük hayattan ve toplumdan da silmek demek; çünkü düşünce, dili doğuruyor, dil de düşünceyi ve sonrasında hareketi…

Çok kibar bir şekilde bir kadına hitap etmenin yolu, ismini biliyorsan mesela “Hande Hanım” demektir veya ismini bilmiyorsan “hanımefendi” demektir ama asla “bayan” demek ile kibar olunmuyor.

Kadın ve Erkek cinsiyet belirten kelimelerdir.

Bay ve Bayan ise hitap şeklidir, misal “Bay ve Bayan Sinan” gibi… Kadın dediğinizde kaba olmuyorsunuz. Ve ilginç olan şu ki bunu yapan kadınlar da gördüm! Ey hemcinslerim! Kafayı mı yediniz? Lütfen hemen kendinize gelin.

“Kadın” hem anlam olarak güzeldir hem varlık olarak güzeldir. Korkmadan bu kelimeyi kullanın. Suni kibarlıkla değil, tam tersi kalbinizde ve zihninizde kadının varlığını onurlandırarak ve dahası bunu günlük dilinize de yansıtın; kullanılması için teşvik edin.

Hande
Bir kadın…
Hem biyolojik hem de toplumda kanunlar önünde erkekle eşit olan bir varlık olarak.

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Günay Aydın 8 Kasım 2019 at 13:52

    “Bağnaz” diye niteleyebileceğimiz kedimdeyse kadın korkusu çok daha yüksek dozdadır. Öyle ki kadına “şeytan” dan başka yakıştırabilecek sıfat bulmalarının önüne geçecek kadar…
     
    Ve evet; gelişmişlik seviyesi kadının toplumdaki yeriyle doğru orantılı. Bkz. Ortadoğu// Avrupa
     
    Okumaktan keyif aldığım bir yazıydı.
     
    Teşekkürler…

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan