Başucumda Kitap

Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe

8 Nisan 2021

Kitap: Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe | Yazar: Paola Peretti | Yorumlayan: Kübra Mısırlı Keskin


Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe | Paola Peretti

Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe | Konu

Kitap kahramanımız Mafalda; annesi, babası ve kedisi Ottimo Turcaret ile birlikte yaşıyordur. Ortalama on bin kişide bir gözüken Stargardt hastalığı ile mücadele etmektedir. Bu hastalık Mafalda’nın görme yetisini tamamen kaybetmesiyle sonuçlanacaktır. Ve bu gerçeği ailesiyle beraber doktora gittiğinde öğrenir.

Etrafını sürekli bir sis bulutu varmış gibi gören Mafalda, doktordan altı ay içinde tamamen karanlıkta kalacağını öğrenince çok korkar. Okuldaki temizlik görevlisi Estella bu dönemde onun en yakın arkadaşı ve okuldaki gözü kulağı olur. Onun verdiği bir fikirle bundan sonra yapamayacaklarının listesini yapmaya başlar. Daha önce yapmak isteği şeylerin listesini tuttuğu günlüğünden de artık yapamayacaklarının üzerini siler. Bir de yeni bir liste ekler bunlara; “Çok Sevdiğim Şeyler Listesi”.

Mafalda’nın en sevdiği şey okuldaki kiraz ağacına tırmanmaktır. Yaklaşık altı ay sonra görememeye başladığında ağaca tırmanamayacağını düşünür ve tamamen o kiraz ağacında yaşamaya karar verir. Bunun bir nedeni de kısa zaman önce kaybettiği büyükannesinin ruhunun o ağaçta yaşadığına inanmasıdır. Bu fikri ona, babasının Mafalda’ya her akşam okuduğu bir kitabın kahramanı verir. Çünkü o da bir ağaçta yaşamaktadır. Bunun için gizlice eşyalar hazırlamaya başlar. Ve bu süre içinde görme yetisi her geçen gün kötüleşmeye devam eder.

Ailesi Mafalda’nın daha rahat edebilmesi için doktorunun da önerisiyle daha kolay yaşayabilecekleri bir eve taşınmaya karar verir. Bunu duyan Mafalda evden kaçma fikrini daha erken bir zamana almayı düşünür. Ama bir sabah kalktığında artık göremediğini fark eder. Daha fazla zamanının kalmadığını düşünen Mafalda evden kaçar. Okuldaki kiraz ağacına tırmanır ve bekler. Saatler sonra babası Mafalda’yı kiraz ağacında bulur ve eve getirir.

Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe | Yorum

Kitabın özetine göz attığınızda bu bir çocuk kitabı dediğinizi duyar gibiyim. Yazarı aslında bunu belirli bir okuyucu kitlesi hayal ederek yazmamış. Bana göre bu yetişkinleri de ilgilendiren ve sürükleyen bir kitap.

Son yıllarda Küçük Prens, İçimdeki Müzik gibi daha çok çocuk psikolojisini anlatan kitaplar ön plana çıkmaya başladı ki bence çok doğru seçimler. Çocukların gözünden dünyayı görebilmek aslında onların nasıl şekillenebileceğinin de bir göstergesi.

Yazar kendi hastalığından yola çıkarak yazmış bu kitabı. Bir otobiyografi değil ama tamamen kurgu da değil. Gerçeklik payı yüksek bir kitap yani.

Küçük bir çocuğun sevinçleri, heyecanları ve sırları o kadar güzel dile getirilmiş ki yüzümde tebessüm neredeyse hiç kaybolmadı. Korkularını okurken de Mafalda’nın yanında olup ona sımsıkı sarılma güdüsünü her daim çok güçlü hissettim. Ve çocukken benim de en az onun kadar korkularım olduğunu hatırlayarak o günlere geri döndüm. Çocuk masumiyeti her zaman dünyanın en yalın duygusu gibi gelir bana. Bu kitapta da bunu çok net hissedebiliyorsunuz.

Kitabın ismini ilk okuduğumda bir anlam verememiştim. Bir kitap için oldukça uzun bir isim çünkü. Ama hikayede anlatılan o mesafenin ne olduğunu okuduğumda Mafalda’nın çocuk kalbinin yükü bana bile ağır geldi.

Bir de ilk aşk var ki kitabın sayfalarında geçen, o konuya da değinmeden edemeyeceğim. Aşk dünyanın en güzel duygularından biri, belki de en güzeli. Bir de bunun çocukluk masumiyetiyle birleştiğini düşünün ☺️, içinizi sıcacık bir duygu kaplamadı mı? İşte Mafalda da aşık olduğunda dünyanın görmeye değer bambaşka pencereleri de olduğunu keşfediyor. Hatta bunu da kitapta şu sözlerle dile getiriyor;

“Aşık olduğun zaman gözlerin daha iyi görmüyor belki ama bir yerlere çarpmaktan daha az korkuyorsun.”

Şimdi yazıyı okumaya birkaç dakika ara verip sizde ilk aşkınızı anımsamak istemez misiniz? Çocukluğunuzun yarı utangaç yarı cesur tavırlarıyla yaşadığınız o ilk heyecanını… Bu kısacık an bile sizde bir tebessüme neden olurken, bir de kitabı okurken Mafalda’nın yerine kendinizi koyduğunuzdaki o hissi bir düşünün.

İster çocuğunuz için, ister kendiniz için edinebileceğiniz bu kitap inanıyorum ki sizi hayal kırıklığına uğratmayacak. Çocuklara farklı bir kapı açarken hayallerine dair, büyüklere de bir zamanlar çocuk oldukları gerçeğini hatırlatacak. Ve kitabı kapatırken şu cümle akıllarda kalacak;

“Bütün çocuklar karanlıktan korkar.”

Yazar Hakkında

İtalya’nın Verona kentinde yaşayan yazar, edebiyat ve felsefe üzerine eğitim görmüştür. Yayıncılık, gazetecilik ve yaratıcı yazarlık üzerine çalıştı. Şimdilerde mülteci çocuklara İtalyanca öğretiyor.

Eserleri
  • Kiraz Ağacı İle Aramızdaki Mesafe

Keyifli okumalar.

Kübra Mısırlı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan