Varlık Sancısı

Avcılık Spor Değildir

10 Mart 2021

Yazı: Avcılık Spor Değildir | Yazan: Hüseyin Küçükkelepçe

Varoluş, varlık, hareketle başladı. Bir kuantum dalgalanması, ışık ve çok çok küçük bir şey kımıldadı. Hikâye böyle başladı.

Milyonlarca sene geçti günlük hayatın tekrarından, gerçekliğinden, acımasızlığından, kesinliğinden sıkılan bizim gibi akıllı canlılar sporu icat etti. Böylece hem sporcu hem seyirci günlük hayatın üstüne çıkabiliyor ve bir süre de olsa gerçeklikten kopabiliyordu. İçinde savaş, mücadele, kahramanlık, rekabet, sevgi olan bu oyunlar “mış” gibi yapıldığı için sonuçları günlük yaşamı etkilemiyor. Fakat sporun amacından saptırılarak ilkel insana hizmet ettiği, yaşamı yok ettiği durumlar da var. Bu pencereden avcılığa bakacağız.

Spor amacı kendinde olan bir eylemdir.

Yaşamın devam etmesi için avlanmanın zorunlu olduğu zamanlar geride kaldı. Avcılık artık yaşamsal bir ihtiyaç için yapılmıyor. Ya ne için? Liste uzun. Hobi, zevk, spor, sadist tatmin, popülasyonunu dengede tutmak…

Türlerin yok olduğu, doğanın bir geçim vasıtası yapılarak hoyratça kullanıldığı günümüzde hayvanların “spor amaçlı” öldürülmesi ne kadar doğru? Spor nedir?

Mikrofonu uzatın insanlara: Mücadeledir, yarışmadır, disiplindir, sağlıktır, madalyadır, başarıdır, kardeşliktir, barıştır…

Alacağımız cevaplar genelde sporun kendiliğinden ortaya çıkan müspet sonuçlarıdır. Spor bunların hiçbiri değildir. Çünkü sporun en başat özelliği amacı kendinde bir eylemdir. Yani spor, spor olsun diye yapılır. Çünkü spor gerçek yaşamın üstüne çıkma, gerçekliği aşmadır. Kuralları, ilkeleri vardır. Rakipli rakipsiz, aletli, ferdi, takım halinde, hayvanla koordineli yapılabilir fakat spor en başta gerçek yaşamın üstüne çıkarak bir yeniden canlandırmadır. Bu nedenle sonuçları gerçek yaşamı etkilemez.

Termal kameralı, droneli, dört çeker arazi araçlı ve tuzak kuran akıllı bir avcıya göre hayvanın neyi var?

Kısaca sporun bazı niteliklerini saydık. Bu niteliklere göre avcılık spor sayılır mı? Avcının rakibi kimdir? Hayvan diyelim. Hayvan öldürüldü. Sonuçları gerçek yaşamı direkt etkiliyor. Öyleyse bu ilkeye göre avcılık spor değildir. Sporda eşitlik ilkesi vardır. Rakipler eşit şartlarda yarışır. Termal kameralı, droneli, dört çeker arazi araçlı ve tuzak kuran akıllı bir avcıya göre hayvanın neyi var? Avcılık yine spor değildir.

Gladyatörler sporcu ise avcılar da sporcudur.

Antik Ege Uygarlıklarında spor, hümanist, asil, kahramanları olan kuralları/gelenekleri olan bir toplumsal olaydı. Güreş, gülle, koşu gibi dallarda yapılan yarışlarda atletler centilmence yarışırdı. Daha sonra boks gibi şiddet içermesi mümkün olan dallarda da müsabakalar yapılmaya başlandı. Halk çok ilgi gösterdi. Romalı yöneticiler hatalarını dikkatlerden uzak tutmak için şiddetin dozunu arttırdı. Arenalarda kölelerin gladyatörlere, aslanlara parçalattırılması birbirini izledi.

Toplumun içindeki ilkel insan inanılması güç somutluklarla ortaya çıktı. Kötülük bir kere sıradanlaşmaya görsün hepimiz birer canavara dönüşürüz. Sürekli ispatlandığı üzere bu potansiyel hepimizde var. İnsanlar, yerde savunmasız yatan kendisi gibi biri için “öldür öldür” diye tempo tutarak parçalara ayrılmasını seyrettikten sonra çocuklarıyla keyifli bir akşam yemeği yiyebiliyordu.

Avcılık biraz bu döneme benziyor. Gladyatörler sporcu ise avcılar da sporcudur. Oysa sporda rakibe saygı, centilmenlik hatta kendisini tanımasına vesile olmasından dolayı rakibine (mürebbiyesine) bir sevgi vardır. Bu paragrafa göre de avcılık spor değildir.

Diyanet İşleri Başkanlığı: “Zevk için ve spor amacıyla avcılık yapılamaz.”

Kurumsal inancımıza göre de avcılık asla zevk için yapılmamalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan “Doğal Hayatı Koruma” başlıklı cuma hutbesinde, zevk veya spor amacıyla avlanmanın yapılamayacağı, ihtiyaç durumlarında yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Bu çağda hangi ihtiyaçtan söz edeceğiz? Hutbede yer alan “Av için yapılan aşırı harcamalara bakılırsa, avlanmanın bir ihtiyaç için yapılmadığı anlaşılır” ifadesi de yazıda öne sürdüğümüz görüşleri destekliyor.
 
 
Hüseyin Küçükkelepçe
 
 

Referanslar ve Kaynakça:

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan