Feminizm ve Kadına Şiddet Kırmızı

Kadının Adı Çok

8 Mart 2020

* Yazıyı yazarının sesinden dinlemek için alttaki ses dosyasını tıklayabilirsiniz.

* Yazarın Notu: Bu yazıyı, Madonna – Dear Jessie dinleyerek okumanız tavsiye olunur. YouTube linki için tıklayabilirsiniz.

Yazı: Kadının Adı Çok | Yazan: Nurdan Yılmaztürk

Kadınlarla örülü 1 dünyaya geldim. Annem, anneannem, teyzelerim, ablam ve sonrasında kız kardeşlerim, ilk öğretmenim, ilk arkadaşlarım, kızım.

Hayata dair yolculuğumda ilerledikçe, yeni kadınlar eklendi yaşam örgüme.

Şarkılarını dinlediğim ve bağıra çağıra söylediğim ilk şarkıcı, kitabını okuduğum ve bana yazmanın ne cüretkar 1 kendini anlatma yöntemi olduğunu öğreten ilk yazar, buluşlarının yaydığı ışığa hayranlık ve hayretle baktığım ilk bilim insanı, renklerin tılsımını resimlerinde aradığım ilk ressam, sanatı dört duvar içinde ahenkle yer değiştirten ilk galeri sahibi, mutfaktan yükselen kokuların mutlulukla kalbe doluşunun tariflerini incelikle anlatan ilk aşçı, fotoğrafların tarihte 1 an olarak mıhlanmasını deklanşörüne dokunan parmak uçlarıyla sağlayan ilk fotoğraf sanatçısı, akıl oyunlarının kişilerin yaşamlarına etkisini slaytlara taşıyan ilk zihin yönetimi tasarımcısı, filmleriyle erkeklere baş döndürtürken sadece kadınların anlayabileceği ipuçlarını repliklerine iliştiren ilk aktris, göğüs kafesinin içinde saklı tüm notaları eşsiz sesine sarıp dünyayı dolaşan ilk opera sanatçısı, masalların büyüsünü, geçtiği yollarda rastladığı her insanın hayal dünyasına avuç avuç bırakan ilk masal anlatıcısı, hukukun 1 savaş değil 1 barış yöntemi olduğunu adilce savunan ilk avukat, tarihi, siyaseti ve dini bilimle harmanlamanın gücünü ölmek pahasına anlatmaktan vazgeçmeyen ilk akademisyen, uçmanın ne kadar sonsuz, görkemli ve özgür 1 eylem olduğunu tecrübe eden ilk pilot, inancı ve coşkusu ile yüzyıllık savaşların kaderine hükmeden ilk azize, süt damlalarını biriktirip şifaya dönüştüren ilk doktor, kısacık ömründe herkese ve her şeye karşı sahnedeki varlığını korumayı başaran ilk tiyatrocu, kuğunun ezgisini sıkıntılı günlerine ekleyerek düşünü bulmaya çalışan yazgısı mısralarında saklı ilk şair, 1 ders gibi işlenmesi gereken mitolojik hikayeleri, içine bolca heyecan ve merak katarak sevdiren ilk felsefe profesörü; hepsi ve daha niceleri. Kadındı.

Akıllı, güzel, çalışkan, tutkulu, hayalperest, gerçekçi, özgüvenli, özsaygılı, sevgili, sevili, ne istediğini bilen, ruhları derin, beyinlerinin her kıvrımının içi türlü bilgilerle dolu, adımları sağlam, hedefleri yüksek, bedenleri tüm dünyayı kucaklayabilecek güçte kadınlardı.

45 insan yılı ömrümde, kendimi inşa etme ve var olma sürecimde 1 yap-bozu tamamlamak istercesine tüm bu kadınlardan birer parça seçtim kendime, hikayeme ekleyip beni bugünkü ben halime getirmek niyetiyle.

İşte bu sebeptendir ki kadınların adı çoktur yaşamımda.

Kimilerinin isimleri yaldızlı harflerle yazılıdır dünya tarihinin takvim yapraklarına, kimilerinin isimlerini kendim kazıdım kendi kişisel tarihime parmak uçlarımla.

Ve hepsinin ortak 1 özelliğidir beni onlara bu derece müteşekkir kılan; varlıkları ile bana verdikleri ilham, varlığıma 1 armağan.

İlham olan, ilham veren, ilham alan tüm hemcinslerime en içten teşekkürlerimle.

Nurdan Yılmaztürk

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

8 YORUMLAR

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 8 Mart 2020 at 13:48

    Selam,
    Bana sorsalar, “KADIN kimdir?” diye. Aldığım yaşlar, edindiğim tecrübeler ışığında diyorum ki; KADIN Dünya’nın yükünü omuzlarında taşıyıp, her soruna çare, her zorluğa dayanacak güç, yenilmeye tahammül, kırılsa gücense bile, sınırsız sevgisiyle sarıp sarmalamaya ve daha nice nicelerine katlanmak için, mutlaka ama mutlaka bir neden yaratıp, yeniden ve yeniden ayakta dimdik durandır derim.
     
    Yani kadın olmak, o kadar da kolay değil. Haksız mıyım?
     
    Yazdıklarınız harika ve bir kadın olarak tabi ki gurur verici.
     
    KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN.

    • Yanıtla Nurdan Yılmaztürk 13 Haziran 2020 at 13:28

      Nimet Hanımcım ne güzel yapmışsınız kadının tanımını. Ruhen ve fiziken yaratıcı gücü böylesi yüksek 1 varlık olmak çok kutlanası bence de. Her günümüz kutlu olsun. Sağlıkla ve sevgiyle.

  • Yanıtla Lara Muhaffel 8 Mart 2020 at 17:18

    Yazar Nurdan’ın sesinden dinlemek büyük keyif

    • Yanıtla Nurdan Yılmaztürk 13 Haziran 2020 at 13:28

      Laroşum. Sesimiz hep duyulsun. Sağlıkla, sevgiyle, birlikte 🤗😊

  • Yanıtla İrem Savaş 8 Mart 2020 at 20:04

    Kalemine sağlık canım Nurdiş, çok özelsin. Günün kutlu olsun ❤️

    • Yanıtla Nurdan Yılmaztürk 13 Haziran 2020 at 13:29

      Tatlı kajum. Sen de çok özel ve değerlisin 🙏🤗

  • Yanıtla Beril Erem 11 Mart 2020 at 19:53

    Canım benim ne de güzel yazmışsın.
     
    Aldığın ilhamı sen de bir yap-boz parçası gibi başkalarının yaşamlarındaki eksik taraflarına aktarıyorsun bence. Güzel duygularınla bezediğin tatlı kelimelerinle, o tatlı sesinle…:)
     
    İyi ki varsın Can Kadın:)

    • Yanıtla Nurdan Yılmaztürk 13 Haziran 2020 at 13:39

      Can Bero 🌻 Diva Madonna’mın da söylediği üzere, 1 takım deyişlerin aksine kadın kadının dostudur ve ilham verici kadınlarla dost olmak büyük 1 zenginliktir. Zenginliğime katkıların için çok teşekkür ederim. 🤗 Sen de iyi ki varsın 🙏

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan