Yemek Tarifleri

Osmanlı Saray Tatlıları | Helva-i Levzine,
Sütlü Kadayıf

30 Mayıs 2018

Osmanlı Saray Tatlıları | Helva-i Levzine, Sütlü Kadayıf

Ramazan ayında, iftarın ardından, az da olsa tatlı tüketmek bir Ramazan ritüeli. Bu özel günlerde iftar sofralarını şenlendirecek yapımı zor olmayıp, sunumu ağır, Osmanlı saray tatlıları arasından iki tatlı tarifi vereceğim bugün sizlere.

Helva-i Levzine

Levzine, nam-ı diğer Helva-i Levzine, Osmanlı Surnameleri’nde Kanuni döneminde rastlanan Osmanlı saray tatlıları arasında yer alır. (Surname: Divan edebiyatında padişahın çocuklarının doğumu, sünneti, evlilik gibi
nedenlerle düzenlenen halka açık eğlencelerin anlatıldığı manzum eserlerdir.)

Helva-i Levzine | Malzemeler

• 250 gr toz badem
• 2 yemek kaşığı toz şeker
• 100 gr tereyağı
• 1 çay bardağı bal
• 1 çay bardağı tahin
• 1 su bardağı süt
• 5-6 damla limon suyu
• Az tuz
• Toz badem bulamazsanız, kavrulmamış bademi sıcak suda bekletip sonrasında zarlarını soyup, eziciden geçirip toz haline getirebilirsiniz. Bursa’da toz bademi Pastaland ve Şenöz’den temin
edebilirsiniz.

Tarifimize geçelim.

Helva-i Levzine | Yapılışı

Osmanlı Saray Tatlıları | Helva-i Levzine

• Kısık ateşte uzun süre kavuracağımız için kalın tabanlı tencere kullanıyoruz.
• Tereyağını eritiyoruz. Toz badem ve şekeri kavuruyoruz. Renk dönünce süt, tahin, bal, limon suyu, az tuz koyuyoruz.
• Tane tane olup, sıvı malzemeyi çekene kadar pişiriyoruz.
• Tabanını yağladığımız tepsiye alıp, spatulayla levzinemizi düzeltiyoruz.
• Oda ısısında soğuduktan sonra, baklava dilimi şeklinde kesip, buzdolabına koyuyoruz.
• Üzerine toz antep fıstığı ya da bütün badem koyarak servis ediyoruz.

Sütlü Kadayıf

Bursa tatlılarının içerisinde lezzetiyle özeldir. Yemesi hafif, sofrada sunumu ise ağırdır.

Sütlü Kadayıf | Malzemeler

• Ölçüler küçük fırın tepsisi içindir.
• 350 gr taze tel kadayıf
• 1250 gr süt
• 2 su bardağı toz şeker
• 250 gr iç ceviz
• 100 gr tereyağı

Sütlü Kadayıf | Yapılışı

Osmanlı Saray Tatlıları | Sütlü Kadayıf

• İlk olarak tereyağını kısık ateşte eritiyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
• Yufkacıdan almış olduğumuz taze tel kadayıfı küçük küçük didiyoruz.
• Cevizi havanda dövüyoruz. Boyutu dişe gelecek düzeyde olsun.
• Kadayıfları erittiğimiz tereyağıyla karıştırıyoruz. İki eşit parçaya ayırıyoruz.
• İlk bölüm kadayıfları tepsiye yerleştirip, üzerine dövülmüş cevizleri serpiyoruz.
• İkinci bölümde kadayıfları yerleştirip, elimizle baskı uygulayıp, sıkıştırıyoruz.
• 200°’de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
• Sütün içine şekeri koyup, eritiyoruz.
• Birleştirme yaparken pişen kadayıf soğuk, süt soğuğa yakın ılık olacak.
• Kadayıf çok süt çekiyor. Servis sırasında tabakta sütlü olarak sunabilmek için soslukta ek süt bulundurup, servis esnasında tabağa döküyorum.

Kadayıfı yufkacılardan temin edebilirsiniz. Hazır, pişirilmişleri bulunuyor ama ben hiç almam. Evde
hazırlanmış gibi olmuyor. Lokantada yemek isterseniz Çiçek Izgara’da tadabilirsiniz. Belirttiğim
adımları takip ederseniz mutlaka lezzetli olacaktır. Unutulmaması gereken nokta taze kadayıf aldığınızda o gün içerisinde pişirme işlemini yapmanız. Sonrasında kuruma oluyor. Hemen tüketmeyecekseniz sarıp daha sonra sütünü döküp, tüketmek için saklayabilirsiniz.

Afiyetle. Hayırlı Ramazanlar.

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan