Yemek Tarifleri

Mutfağımdan Ev Yapımı İçecekler

2 Ağustos 2017

Mutfağımdan Ev Yapımı İçecekler

Sıcak yaz günlerinde öyle bir hararet yapar ki vücudumuz, o zamanlarda bir bardak soğuk içeceğe paha biçilemez. Eliniz kolunuz dolu bir alışveriş ardından, yorucu bir iş bitiminde dinlenme molası verildiğinde ilaç gibi gelir; şifa, enerji verir insana.

Soğuk bir şeyler içelim iyi de lütfen ilk önceliğimiz gazlı içecekler ya da hazır meyve suları olmasın. İçerisinde yer alan katkı maddeleri, koruyucular, tatlandırıcılar… Her biri ayrı bir düşman sağlığımıza.

Dört beyazdan biri olan şekeri kullanmayalım diyorduk, bu uğurda çayda-kahvede şekeri bıraktık. Ama günümüz hazır ürünlerinin içerisinde şeker bulursak baş tacı edelim. Glikoz canavarının yoğun kullanımından şeker kullanılınca seviniyoruz. Artık etiket uzmanı olduk. Mümkün olduğunca çocuklarımızı koruyalım. Biz kullanmayalım ki onlara da “içme” derken tutarlı olalım. Çocuklar sürekli kayıtta.

Yazın serinletici sıvı tercihim karbonatlı ya da limonlu alkalize edilmiş su, soda içerisinde dilim limon, ev yapımı limonata ve az şekerli ev yapımı şerbetler oluyor.

Sizlere evimde yaptığım, bir çoğunuzun da bildiği; nispeten daha pratik yaz içeceklerinden birkaç tarif vermek istiyorum. Bu hatırlatma yazısı olsun, evimizde taze taze yapıp içelim.

Reyhan Şerbeti

1 demet taze reyhan
1,5 litre kaynamış su
6-7 yemek kaşığı toz şeker (damak tadınıza göre arttırabilirsiniz)
4-5 adet karanfil
Kabuk yada toz tarçın
Limon kabuğu
1 çay kaşığı limon tuzu

Şeker, karanfil, tarçın, limon tuzu, limon kabuğu, yıkanmış reyhan hepsi bir araya getirilir. Üzerine kaynatılmış olan su dökülür. Soğuyana kadar beklenir. Sonrasında süzülür. Cam şişeye konup; buzdolabına kaldırılır. Limon tuzu, tarifte yer alan önemli bir unsur. Reyhanın renginin çözülüp, kırmızı renkte suya geçmesini sağlamakta.

Ev Limonatası

Limonatayı en pratik yöntemle yapıyorum. Eski usul limonun suyunu ayrı sıkıp, kabuğunun da rendelendiği yöntemi bıraktım 😉 Bu yöntem size de daha kolay gelecektir.

1 portakal, 2 limon
1,5 su bardağı şeker (Ben 1 su bardağı kullanıyorum)
1,5 litre su
1 çay kaşığı limon tuzu
Taze nane

Portakal ve limonlar dondurulur. Yapıma başlamadan 10 dakika önce oda sıcaklığına çıkartılır. Sonrasında naneler ile birlikte rondoya konulur, çekilir. Diğer tarafta suyun içine tüm şekerimiz ve limon tuzu koyularak ocakta eritilir. Geniş bir kabın içerisinde çekilmiş olan limon-portakal-nane karışımı, şekerli su karıştırılır. 15 dakika bekledikten sonra tülbent yada sık gözlü süzgeç yardımıyla karışım süzülür. Cam şişeye konulup buzdolabına kaldırılır. Bu tarifi şekeri eritmeden uygulayanlar da var.

Soda, zencefil ve ev yapımı limonatamızı karıştırıp alternatif bir içecek de hazırlanılabilir.

Vişne Suyu

1 kilo vişne
2 elma
1 litre su
5 yemek kaşığı şeker
Karanfil, tarçın

1 kilo vişne saplarından ayırılır, sirkeli suda bekletilir. Tencereye alınılır; içerisine çekirdeği çıkartılmış elmalar konulur. Damak tadına göre şeker, su, karanfil ve tarçın da eklenir. Kaynatılır; tel süzgeçten geçirilir. Soğuyunca cam şişeye alınılır.

Tarifte elmayı, hem kullanılan şeker miktarını azaltmak hem de lezzet katmak için kullanıyorum. Bir diğer tavsiyem de çok kullanmayacağımız ya da bu iş için ayırabileceğimiz süzgecin kullanılması. Ne kadar yıkansa da vişnenin rengi ve dokusu süzgeçte kalabiliyor. Kıvam koyu olursa içerken su ekleyebilirsiniz.

Sağlıklı yaşam ve damaklarınızda hoş bir tat için sizlerin de bu tarifleri denemenizi öneririm.

Sevgi ve sağlıkla kalın…

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 6 Ağustos 2017 at 12:38

    Canım benim bunların yanında birde senin sohbetin olsun 💜

  • Yanıtla Nihan 6 Ağustos 2017 at 13:04

    Olsun arkadaşım.Dostla sohbetin yanında herşey lezzetsiz kalır. Dostuma ❤🙏

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan