Yemek Tarifleri

Bursa Lezzetleri | 2

6 Eylül 2017

Bursa, coğrafi konum gereği göç için en çok tercih edilen şehirlerden olduğundan pek çok kültürden etkilenmiş, bu da Bursa mutfağına yansımıştır. Bursa’nın yerlisi manavlar, ağırlıklı olarak Rumeli göçmenleri ve Kafkas etkisi yemek çeşitlerinde tesirini göstermektedir. Bu sebeple Bursa mutfağı içerisinde anlattığımız tarifler diğer gruplamalar içerisinde de bulunacaktır. Örneğin Bursa’da da sık yapılan bir yemek olan ‘elbasan tava’ Rumeli yemekleri içerisinde de yer almaktadır.

Bursa’nın büyükşehir olması ve diğer şehirlerle etkileşimi burada yapılan yemek çeşitlerinin diğer illere yayılımını da sağlamıştır. Bu da Bursa mutfağından bir tarif verdiğimde; bu bizim şehrimizin de yemeği denilebilmesine yol açmaktadır. Örneğin zeytinyağlı yaprak sarma yemeğine sahip çıkan pek çok şehir olabilir.

Bursa’da meze olarak yapılan yumurta dolması ve Bursa sofralarının baş tacı düğün çorbasının tarifini vereceğim.

YUMURTA DOLMASI

İlk tarif olarak yumurta dolmasını seçmemin nedeni tamamen Bursa’ya has olmasıdır. Başka bir şehirde yapıldığını duymadım, görmedim, okumadım 😉 Lezzetli bir mezedir. Gelelim tarifimize:

* İstediğimiz adette yumurtayı kaynamış suda 10 dakika haşlayalım. 10 dakikayı geçmesin ki ezerken kıvamı yerinde olsun.

* Haşlanmış yumurtalarımızı sıcak sudan alıp soğuk su içeren kabımıza koyalım.

* Kabuklarını soyup, boydan ikiye bölelim.

* Sarılarını bir kaba, beyazları bir kaba ayıralım.

* Sarıları çatalla ezip; içerisine küçük doğranmış maydanoz, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, pul biber katıp bir harç yapalım. Yumurtanın beyazı bütün olarak kalsın.

* Yaptığımız harçtan alarak yumurta beyazlarının içine yerleştirelim. Harcı gevşek değil, sıkı bir şekil vererek yerleştirelim.

* Haşladığımız yumurta adedine göre bir yada iki yumurta kırıp çırpalım, bir tabağa da un koyalım. Her ikisine de bulayıp orta ateşte kızartalım.

DÜĞÜN ÇORBASI

Bu çorbamız da şehrimizde düğün-dernek, iftar yemeklerinde, kısaca anlatmak gerekirse özel yemeklerimizde soframıza eşlik eder.

* 500 gr kuzu gerdanını kanından temizlenmesi için suda bekletelim.

* Bir adet kabuğu soyulmuş soğan ile birlikte 3 su bardağı suda haşlayalım. İsterseniz su miktarını arttırabilirsiniz. Yoğun olması için az su miktarı verdim. Karar sizin.

* İyice pişince süzgeç yardımıyla suyunu süzüyoruz.

* Etleri kemikten ayırıp; küçük parçalar haline getiriyoruz. Kenara bizi beklemesi için bırakıyoruz.

* İki dolu yemek kaşığı erittiğimiz tereyağını, iki yemek kaşığı un ile kavuruyoruz.

* Ardından yavaş yavaş et suyunu döküp üzerine 1 litre su ekliyoruz. (Haşlarken daha çok miktarda su koyduysanız ona göre su miktarını ayarlarsınız.)

* Kaynadıktan sonra içine etlerimizi koyuyoruz. Biraz da bu şekilde pişiyoruz.

* Sıra geldi sosuna. Bir kasede 2-3 yemek kaşığı yoğurt, yumurta sarısı ve yarım limon suyunu çatalla çırpıp, içerisine kesilmemesi için sıcak çorbamızdan biraz koyuyoruz. Sonrasında bu karışımı çorbamıza karıştırıyoruz.

* Servis sırasında üzerine eritilmiş tereyağ -toz kırmızı biber karışımı döküyoruz. Tercih edebilecekler için de sarımsaklı-sirke karışımını soframıza koyuyoruz.

Yapımı zor, uğraşmayayım demeyelim. Yıllardır süregelen yemeklerimizin yapımına devam edip, nesilden nesile aktaralım.

Serinin Diğer Yazıları:
Bursa Lezzetleri 1
Bursa Lezzetleri 3

Afiyetle…

Nihan Deveci

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 7 Eylül 2017 at 19:35

    Ay Nihan’ım tarifi okurken (yumurta dolması) ne kadarrrr eskiye gittim. Hem senin, hem benim anneannelerimizin ruhları şad olsun 😚✨✨

  • Yanıtla Nihan Deveci 7 Eylül 2017 at 21:53

    Amin canım 🙏😍 En değerlilerimiz

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan