Çocuk Sağlığı

Vitamin Takviyesi Gerekli Mi?

11 Eylül 2017

Doğada bulunan her gıda, vitamin ve mineral açısından zengindir ve sağlıklı beslenme ile metabolizmamızın kullanacağı şekilde programlanmıştır. Bazen, özellikle iştahsız çocuklara sahip annelerimiz, çocuklarının yeterli vitamin ve mineral almadıklarını düşünebilirler.

Aslında genellikle çocukların çoklu vitamin takviyeleriyle gereksinimleri yoktur. Sadece 2 vitamin vardır ki mutlaka dışarıdan verilmelidir. Doğumda yenidoğan bebeklerde kanamayı durdurmaya yardımcı olan K vitamini ve anne sütünde kemik gelişimi için gerekli olan D vitamini eksiktir. Bu vitaminlerin dışarıdan takviyesi gerekir. Bunun dışında da, tek tip beslenme tercihi olan çocuklarda eğer büyüme eğrisi kaybı varsa, dışarıdan çoklu vitamin ve mineral takviyesi gerekir.

Vitaminlerin çok az miktarları bile yeterli kan seviyeleri oluşturmaktadır. Aslında besinlerden alınan vitaminler en değerli kaynaklardır. İştahsız olan çocuklarımız, az da olsa tükettikleri gıdalar ile vitamin seviyesini oluşturabilirler.

Vitaminlerin bir kısmı vücutta gerekli yerlerde kullanıldıktan sonra idrar ile atılır ve bir kısmı da depolanır. Özellikle ADEK vitaminleri yağda birikirler. Bu vitaminler her gün aynı miktarda alınmasalar da vücutta yeterli seviyelerini korurlar.

Bu günkü bebek ve çocuk besinleri vitamin ve minerallerden zenginleştirilmişlerdir. Örneğin sabah kahvaltıda kullandığınız karışık tahıl tozlarının 3-4 kaşığı, günlük alması gereken vitamin ve minerallerin neredeyse 1/3’ünü karşılar. Buna ek olarak toplam 500 ml de formül mama alıyorsa günlük vitamininin büyük kısmını almış olur.

Aslında değişik besin guruplarından oluşmuş menüler hazırlayarak, bu besin gruplarını çocuklarınızın sevdikleri formlarda onlara sunarak, çocuklarınıza ekstra vitamin vermeniz gerektiği duygusundan sıyrılabilirsiniz.

İşte burada önemli birkaç vitamin ve minerallerin bulundukları besin gurupları ve faydaları:

A Vitamini
Sarı sebzeler, süt ürünleri, karaciğerde bulunur. Büyüme, sağlıklı cilt gelişimi, dokuların onarımı, gece görme, renk seçimi için faydalıdır.

B Grubu Vitaminleri
Et, tavuk, balık, soya, süt, yumurta, tahıllarda bulunur. Kan hücrelerinin üretimi, pek çok metabolizma faaliyetine faydalıdır.

C Vitamini
Narenciyeler, çilek, domates, brokoli, ıspanak, semizotu, maydanoz, brüksel lahanasında bulunur. Kas, cilt bağ dokusu tamiri, yara iyileşmesi, enfeksiyona karşı direncin artmasında faydalıdır.

D Vitamini
Süt ürünleri, balık, yumurta sarısında bulunur ve en önemlisi güneş ışınları D vitamini yapımını sağlar. Kemik ve diş gelişimi, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalıdır.

Kalsiyum
Yoğurt, süt ürünleri, sardalya, brokoli, ıspanakta bulunur. Kemikleri sağlamlaşması, ileri yaşlarda osteoporozun önlenmesinde faydalıdır.

Demir
Kırmızı et, hindi, karaciğer, yumurta, ıspanak, bezelye, bakliyat, kuru meyvelerde bulunur. Kan oluşumu, kasların gelişiminde faydalıdır.

Çocuklarınıza hazırlayacağınız vitamin ve mineral deposu menüler ile birlikte sağlıklı günler dilerim.

 

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan