Ayurvedik Yaşam

Değişim ve Dönüşümün Gücü: Pitta

30 Nisan 2019

Ayurvedik Beden Tipleri | Pitta DoshaSu ve Ateş elementleri ile Pitta.

Ayurveda, fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik sağlığın doğa ile dengeli yaşayarak mümkün olduğunu anlatan 5.000 yıllık bir bilim dalıdır.

Doğa ile dengeli olmayı da en basit şekilde, bedenimizde ve evrende hakim olan beş element ile anlatır.

Bu elementlerin kendi içindeki etkileşimlerinden beden tiplerini oluşur:

Vata: Hava – Boşluk | Doshaların kralı
Pitta: Ateş – Su | Değişim ve dönüşümün gücü
Kapha: Toprak – Su | Sükunet ve sabır

Bir önceki yazımda anlattığım gibi Vata, doshaların kralıdır ve diğer doshaların dengesini bozabilecek tek doshadır.

Bu hafta Pitta’yı anlatacağız.

Pitta

Değiştirme ve dönüştürme gücüne sahip iki güçlü elementin etkileşiminden oluşur. Ateş ve Su; dış güçlere karşı engel tanımayan, etkiledikleri her şeyin kimyasını, fizyolojisini değiştirme doğal gücüne sahip elementlerdir.

İki elementin iyi olma hali dünyayı ve insan hayatını yöneten güce sahiptir.

İlk insanın ateşi bulması ile tarihin akışı değiştirmiştir.
Su ise insan bedeninin ana yaşam besinidir.

Ancak iki elementin yakıcı, yok edici etkisine değinmek bile istemiyorum. Ateş ve su hava ve boşluk dahil her şeyin kimyasını, fizyolojisini değiştirecek kadar güçlü elementlerdir. Değişim gücünden sonra elinizde başkalaşıma uğramış, özü ile alakası kalmayan yeni maddeler kalır.

Ateş ve su elementleri bedenimizde iyi olma hali ile bulunarak Pitta beden tipini oluşturur.

Pitta değişimi getiren tüm fizyolojik, psikolojik ve ruhsal dönüşümleri yönetir.

Bu nedenle sindirim, emilim gibi biyokimyasal süreçlerden, düşüncelerin sindirilmesinden, duyguların dönüşümü ve işlenmesinden sorumludur. Bu kadar çok işi enzimler ve safra ile yapar.

Ana organı; besinlerin dönüşümünü sağlayan ince bağırsaklardır.
Beyin ve sinir sistemimiz ikinci dönüşüm organımızdır. Duyularımıza gelen her uyarıyı alır, şifresini çözer ve cevaba dönüştürerek duyularınıza iletir. Ayrıca karaciğer, dalak, deri, gözler ve kan da Pitta’nın etkili olduğu organlardır.

Pitta’lar ateş ve suyun özelliklerini tamamen almıştır; sıcak, keskin, hafif, akışkan, hareketli ve yağlıdır.

Bir ortamda Pitta’yı hemen tanırsınız; keskin bakışları, hareketli ve sıcak kanlı yapıları ile güneşi üzerlerine toplamış gibi halleri vardır. Heyecanları, organizasyon yetenekleri ile hemen dikkat çekerler.

Beden ısıları yüksek olmasına karşı sıcağı severler, ama uzun süre sıcakta kalmaktan hoşlanmazlar. Çok sıcaklarda hemen dengeleri bozulduğu için kendilerine ya serin bir köşe bulurlar ya da buz gibi bir meyve suyunu kana kana içerler. Pitta’ları bir köşede yelpazelenirken de görebilirsiniz. Çünkü keyiflerine düşkündürler.

Pitta’ların keskinlikleri zekalarına ve iradelerine de yansımıştır. Zekaları, kavrama güçleri ve iradeleri yüksektir. Pitta bir karar verdi mi onu bu kararından döndürmeniz çok zordur. Pitta aldığı kararla ilgili tüm araştırmaları yapmış, gerekli tüm bilgileri öğrenmiş ve üzerinde uzun uzadıya düşünerek analiz etmiştir.
Pitta’ya aldığı kararı uygulatan; “DEĞİŞİMİN GÜCÜDÜR”.

Cesaret onlar için en büyük erdemdir. Bu cesaret zaman zaman ani hareketler yaptırsa da keskin zekaları ve organizasyon yetenekleri sayesinde işlerini hızla yoluna koyarlar.

Ben ve benimle birlikte bu coğrafyanın yaklaşık %75’i Pitta.

Yani hepimiz heyecanlı, telaşlı, sıcakkanlı özelliklere sahibiz. İrademiz için “balık hafızalıyız” desek bile, bu coğrafya tarihsel hikayelerini bir sonraki nesle dilden dile aktaracak hafızaya sahiptir.

Bizler Pitta olarak mutluluğu paylaşır, paylaşmaktan keyif alırız. Bayramlarda, düğünlerde, maçlarda coşkularımız, mutluluklarımız sel olur akar gider. Heyecanlar, organizasyonlar, festivaller bizim işimizdir. Aksi düşünülemez. En yakın arkadaşımızla “Cesaret mi? Doğruluk mu?” oynayacak kadar da cesuruzdur. Evdeki elektrik, su tamiratlarındaki cesaretimizden bahsetmiyorum bile.

Yani aslında doğal halimizde, eğlenceli tatlı insanlarız da dengemiz bozulduğunda gerçekten dönüşüm yaşıyoruz.

“Benzer benzeri yükseltir, zıtlar dengeler” prensibini merkeze alarak biraz düşünelim o zaman.

Her Pitta kendi istediğini yapmaya programlanmıştır. Kendi yolundan gitmek, kendi doğrusuna ulaşmak ister. Eğer istediği sonuca ulaşamazsa öfkelenir, yorgunluk ve yılgınlık hisseder, zaman zaman da kıskançlık. Böyle zamanlarda Pitta’nın yakınında olmamanızı öneririm. Eğer fark edip dengesini sağlayamaz ise ateşin yakıcı gücü kadar kuvvetlidir.

Basit yöntemlerle dengeye geldiğinde kısa zamanda güçlü iradesi ile bu sonucu dönüştürür ve yeni kararlar alarak yoluna devam eder.

“Pitta’yım ve dengemin bozulduğunu nasıl anlayacağım?”

Sorunun cevabı çok basit:

Beden ısınızın artmasından, yüzünüzün kızarmasından, avuç içlerinizin terlemesinden, cildinizde sivilcelenmeden bazen de mide ve boğazınızdaki yanmadan anlayabilirsiniz.

İşte bu durumda Vata’nın soğutucu, Kapha’nın sakinleştirici etkisine ihtiyaç duyarsınız.

Burundan alacağınız uzun ve derin nefes egzersizi sizi sakinleştirir. Oda sıcaklığında su ikinci destek ürünüdür. Ayrıca Hindistan cevizi, portakal, salatalık, kereviz gibi sulu ve serinletici meyve, sebzeler beden ısınızı dengeye getirmede yardımcı olacaktır. Nane, meyan kökü, gül ve rezene çayını da destekleyici ürün olarak kullanabilirsiniz. Üzerine harika bir uyku ile her şeye yeniden başlayabilir, hayata kaldığı yerden devam edersiniz.

Kapha yani köklenme ve arınma mevsimindeyiz.

Yani şimdi biraz sakinleşme zamanı. Kapha, değişim, dönüşümü dengeleyecek, sakinleştirip dinginleştirecek güce sahiptir. Pitta için, sığınılacak güvenli bir limandır. Kendini huzurlu ve rahat hisseder. Biraz yavaşlama, düşünme, kararlar alabilme ve organize edebilme zamanı.

Günlük rutininiz içinde çok fark etmeseniz de biraz es verme zamanı. Uyku saatlerinin uzama, koltuktan kendini zor kaldırma zamanı. Beyniniz dinlenmeye çekildi bile. Bedeniniz topraklanmak ve nötrlenmek için farklı arayışlarda.

Pitta bu limanda ne kadar uzun kalmak istese de, mevsim değişir ve hareket yani Pitta ya da Vata mevsimi başlar. Siz ne yaparsanız, Pitta’nın rutininde değişim kaçınılmazdır.

Bu hepimizin kimyası, fizyolojisi ve sosyolojisidir.

O zaman kaçınılmazı değiştirmeden kabullenecek güç için yani Kapha için bir sonraki yazımızda, buluşuncaya kadar dengede ve mutlu kalın.

Sevgilerimle,
Müge Murat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan