Ayurvedik Yaşam

Sükunet ve Sabır: Kapha

14 Mayıs 2019
Ayurvedik Beden Tipleri | Kapha Dosha
Dünya Sağlık örgütü “sağlık” kelimesini şöyle tanımlamıştır:

“Fiziksel ve ruhsal olarak iyi olma hali.”

Fakat iyi olma halini insanın kendi tecrübesine bırakarak, hepimize geniş bir alan bırakmıştır. Çünkü iyi olmanın tanımı yoktur.

“Yaşam bilgisi” anlamındaki Ayurveda ise, iyi olma halini 5.000 yıl önce ise doğa ile dengeli yaşama olarak tanımlanmış ve Vedalarda kayıt altına almıştır.

Dengeli yaşamın temeli insan bedeninde ve doğada var olan beş elementin kendi içindeki ve doğadaki etkileşimi ile oluşur.

Canlı bedeni ve karakter özellikleri beş unsurdan oluşur ve bu beş unsurun olumsuz olarak etkilenmesi canlının hem bedensel hem de zihinsel olarak hastalanmasına neden olur.

Beş Element:

– Boşluk (Uzay)
– Hava
– Ateş
– Su
– Toprak

Beş element insan fizyolojisi, psikolojisi ve sosyolojisini yöneten üç elementi oluşturur.

Vata: Hava – Boşluk | Doshaların kralı
Pitta: Ateş – Su | Değişim ve dönüşümün gücü
Kapha: Toprak – Su | Sükunet ve sabır

Kapha

Öz kütlesi yüksek iki element, toprak ve suyun oluşturduğu; Kapha.

Fakat bu iki element birleştikleri zaman toprak elementinin öz kütlesinin yani ağırlığının ve yoğunluğunun yüksek olmasından dolayı, su toprağın içinde kendini yok eder. Suyun hareketli, akışkan ve yumuşak özellikleri, toprağın sert, yoğun, ağır, yağlı ve durağan özelliklerine teslim olur.

Ortaya toprağın sakin, sabırlı ve köklenmeye en müsait beden tipi yani Kapha çıkar.

Kapha bedeninizdeki koyu ve yağlı olan sıvı maddelerin yönetiminden sorumludur. Ana organı: midedeki mukus tabakası, omurilik ve eklem sıvısı, tükürük, yağ ve lenflerdir.

Bu sıvılar bedenimizin can suyudur. Bizi genç, sağlıklı ve enerjik tutan yapıları vardır. Çünkü cildimizi nemlendirir, yaralarımızın iyileştirir, bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Yaşam sıvıları Kapha’lara güçlü, iri bir yapı ve sağlam kemik kazandırır.

Kapha’nın Özellikleri

Toprağın yoğun, durağan yapıları Kapha’ların temel özelliklerini oluşturur. Bu nedenle yavaşlık, durağan hayatlarını yöneten iki önemli özellikleridir.

Pitta’ların aksine olaylar karşısında serinkanlı, sabırlı ve hoşgörülüdürler.

Güvenli, durağan bir hayatı severler. Ev hayatı onlar için biçilmiş kaftandır. Uykuları derindir, sakin, romantik rüyalar görürler. Geç uyanır, kendilerini en sevdikleri koltuğa bırakarak evde yapacakları aktivitelerle tüm günü hatta tüm zamanlarını geçirebilirler.

Risk almayı sevmezler, değişim gereken şeylerde uzun zaman düşünür, sonra karar verirler.

Geçmişlerine bağlıdırlar ve bağımlıdırlar. Bu nedenle biriktirmeyi severler. Evlerinde çocukluk yıllarından dergilere, ilk cep telefonlarına, zamansız ürünlere rastlayabilirsiniz.

Tüm bu özellikleri ile “Köklenmek” onlar için yapılacak en iyi tanımdır.

Sakin, öz, anlaşılır konuşmalarından dolayı harika bir hikâye anlatıcı olabilirler. Bu sakinlikleri, serinkanlılıkları ve sabırları ile ikna edemeyecekleri kimse yoktur.

Yavaş öğrenir ama neredeyse asla unutmazlar. “İntikam soğuk yenen bir aştır” Kapha’lar için söylenmiş bile olabilir. Eğer bir Kapha’yı üzecek, ona zarar verecek bir şey yaptıysanız, yıllarca sizin için uygun zamanı kollayabilirler.

Hareketleri ve metabolizmaları yavaştır, yağlı oldukları için kilo almaya meyillidirler. Bu onların yemekle olan bağını değiştirmez. Yemeyi, yemekte keyif yapmaya bayılırlar. Özellikle tatlı ile aralarında derin bir bağ vardır.

Hareketsiz ve yavaş yapılarından dolayı bedenleri ödem yapmaya ve yağ dokusu oluşturmaya meyillidir. İri yapıları ile yağ dokularını birleştirdiğiniz zaman yuvarlak hatlı olduklarını görebilirsiniz.

Aynı zamanda süt ve süt ürünleri, dondurma da hızlıca dengelerini bozabilir. Sıcak, hafif yiyecekler kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır.

Kapha’lar dengeli oldukları zaman; sevgi dolu, neşeli, uyumlu ve hoşgörülüdürler.

Kapha’ysanız yada Kapha etkisinde dengenizin bozulduğunu nasıl anlarsınız?

Cevabı çok kolay: Depresyona girer, kendinizi yatağa ya da koltuğa zincirler, ne kadar abur cubur ve tatlı varsa yemeye yönelirsiniz.
Şu anda depresyon zamanlarınızın gözünüzün önünden film gibi geçtiğine eminim.

Eviniz, koltuğunuz ve sahiplenmeleriniz biraz da aç gözlülüğünüz ile sizi kimse evden çıkartamaz. Eski dergiler, yeni filmler, kısa zaman kitapları ve zamansız cdler havalarda uçuşurken en güzeli yatıp uyumak gibi gelir. Ev kıyafetleri, vazgeçemediğiniz hırkanız can yoldaşınız olur.

Böyle zamanlarda; kardiyo egzersizleri, sauna ve buhar banyosu çok iyi gelir, üzerine bir de kan akışını hızlandıracak güzel bir zencefil, tarçın çayı tatlı ihtiyaçlarını giderirken, rehavet hallerinden çıkmanıza yardımcı olur.

Kapha’nın sakinliğine, yavaşlığına ve sükunetine hepimizin ihtiyacı olduğu kesin. Bu kadar hareket, heyecan ve değişim zaman zaman hepimiz için çok fazla.

Ama Kapha’nın da ölçüsü önemli. Dinlendirecek kadar Kapha hepimiz için yeterli. Köklenmeye başladığınızda depresyona kadar devam eden serüven ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

❗️Elementler, beden tipleri, özellikler, bir sürü detaydan sonra söyleyebileceğim en temel şey: Hayat hep denge.

İşin özünde dengeyi sağlayacak olan da sizsiniz. “Neyi, ne zaman?” yapmanız gerektiğini anlayacak farkındalığınız olsun, size yeter. Kendinize kulak verip, dinlemeyi öğrendiğiniz zaman dengenin size getireceği bütünsel sağlıkta bu işin ödülü.

Bir sonraki yazıda buluşuncaya kadar kendinizi dinleyerek dengede ve mutlu kalın.

Sevgilerimle,
Müge Murat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla Ahu Kınay Zabun 14 Mayıs 2019 at 13:11

    Dengede ve mutlu kalacağımız güzel günlere.

  • Yanıtla Şenül Korkusuz 14 Mayıs 2019 at 13:19

    Hiç bilmediğim bir konuda yeni bilgilere ulaşmak çok güzel 🙏🏻

  • Yanıtla Hülya Erarslan 16 Mayıs 2019 at 15:56

    Ne güzel bilgiler, teşekkürler.🌹
     
    Doğaya uyumlu ve dengeli yaşamak…
    Böyle bir temel üzerine yaşamak gerçekten mükemmel olurdu.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan