Genç Kalemler

Bilge Kadın | 3

27 Ekim 2020

Yazı: Bilge Kadın |3 | Yazan: Pınar Sude Genç

Bilge Kadın’ı izliyorum.

Ama o bunun farkında değil. Denizi izliyor, derinlere dalmış belli ki. Ama o derinlerde yüzmesini, ustaca süzülmesini iyi bilir; boğulmaz ne de olsa.

Bir gün Bilge Kadın gibi olabilecek miyim diye düşünüyorum.

Hiç Bilge Kadın gibi oldum mu; keşke olsa mıydım, belki olur muyum, kesinlikle Bilge Kadın mıyım, neyim ben? Kim o? Saçlarına şiirler örülmüş, ellerinde yıldızlar gezinmiş, sözlerine mısralar gizlenmiş bu kadın kim? Ben bu kadını nereden tanıyorum ve nasıl da biliyorum ismim gibi?

Benim seçmediğim ama en iyi bildiğim ismim gibi.

O benim Bilge Kadın’ım ise, onun da bir Bilge Kadın’ı vardır öyleyse. Her Bilge Kadın’ın bir Bilge Kadın’ı vardır diyebilir miyim o zaman? Orasını bilmiyorum ama her ailenin bir Bilge Kadın’ı var sanırım. Onlar sayesinde açılıyor yolunuz, onlar ışık tutuyor en karanlık anlarınıza, onlar dikleştiriyor sırtınızı kamburlaşmayın diye, onlar hafifletiyor düşüşlerinizi.

Farkındasınız ya da değilsiniz. Hatta belki kendileri bile farkında değiller. Ama onlar var ve var olmalılar, olacaklar da. Daima.

Bu kadınlar için, dünya ile bağı ince kimseler diyebilir miyim?

Şüphesiz.

Kendileri için yaşamaz onlar. Hayatın içinde küçük bir dişli çark gibidirler. Küçük gözükürler ama işlevleri bütünün var olmasını sağlar. Küçük gözükmeleri de -veya hiç gözükmemeleri- dikkat çekmemek içindir. Düzen böyle oluşur.

Geneli sıradan insanlarla dolu dünyada fark edilmezler. Hayatın geneli sığdır çünkü çoğu zaman. Derinlere ancak nefesi yetebilenler iner. Oysa ne ironiktir ki bazı özel insanlar, çevresindekiler tarafından anlaşılmamaktan yakınırlar zaman zaman. Bunun onlar için bir nimet olduğunu göremediklerinden olmalı. Onlar birer gezegen olarak rahat rahat dönsünler diye, diğer insanlar tarafından görülmediklerini anlayamazlar sanırım.

Bilge insanlar da hiç düşmezler mi peki?

Bunu düşünür düşünmez Bilge Kadın’ın sesi yankılandı zihnimde:

“Her insan düşer, ayağa çabuk kalkabilen güçlüdür, ayağa kalktıktan sonra yeniden koşabilen ise bilge. Her insan ağlayabilir, gözyaşlarını silmesini bilen güçlüdür, ağlamanın zayıflık olmadığını bilen ise bilge.”

Ve benim Bilge Kadın’ım, yalnızca bilge olduğunu bilmiyor olmalıydı. Sanıyorum onu bilge yapan da tam olarak buydu.
 
 

***

 

“Bilge Kadın” ile ilgili Yazarın Notu:

Bilge Kadın yazı dizimi üçleme olarak bırakmak istedim. Başlangıcını çok sevmiştiniz, umuyorum ki sonunu da sevebilmişsinizdir. İlk bölümde hem Bilge Kadın’ı hem de o kaygılı sesi dinlemiştik. İkinci bölümde Bilge Kadın’ın sesi daha baskındı, bu bölümde ise iç sesin. Ama kaygısı azalmış sanki ne dersiniz? İçinizdeki tüm sesler zihninizin ezgisidir, hiçbirini dinlemekten kaçmayın.
Sevgilerimle…

Pınar Sude Genç

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

20 YORUMLAR

  • Yanıtla Şevval İdil Delibaşı 27 Ekim 2020 at 10:00

    Okul bahçesinde, dergiye vermem gereken yazı için sabaha kadar çabalayıp düzgün bir sonuç alamadığımın ertesi günü, senden ilk kez Bilge Kadın’ı dinlediğimde çok şaşırmıştım.
     
    Anlattığın şey, içinde bulunduğum duruma çok yakındı ancak asıl şaşırdığım şey bir insanın düşündüklerini, hissettiklerini bu kadar etkileyici ve açık şekilde aktarabilmesiydi. Zihnimdeki düşünceleri bir dosyada toplayıp çıktısını alabilseydim yine de bu şekilde anlatamayacağımı düşünmüştüm. Yazarak düşünmek harika olmalıydı.
     
    O gün bu yazının sonunu bu şekilde dakika sayarak bekleyeceğimi düşünmezdim. Çok şanslıyım, yazılarında düşüncelerimi bulabildiğim için, seninle arkadaş olduğum için. İyi ki varsın Pınar Sude. İyi ki yazarsın.

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 27 Ekim 2020 at 17:18

      O günü hatırlıyorum. Bilge Kadın’ı size okurkenki ruh halimi de. Okurken bir türlü kafamı toparlayamıyor ve yazıya odaklanamıyordum. Yani o an çok zorlanmıştım ve bitince içimden bir oh çekmiştim (: O zaman seninle de arkadaş değildik tabii. Ama şimdi dönüp baktığımda, o sıkıla sıkıla yazıyı okuduğum gün bizim arkadaşlığımızın doğum günüymüş. İyi ki de doğmuş. Bu arkadaşlık sebebiyle ikimiz de çok şanslıyız. Düşüncelerimi seninle paylaşmayı ve düşüncelerini dinlemeyi seviyorum. Güzel sözlerin için çok çok teşekkür ederim <3

  • Yanıtla Nisanur Önay 27 Ekim 2020 at 10:53

    Arkadaşlar ilk yorumu atamadım diye üzülmemesi için yorum savaşlarına katılmadım. 🙂 Çok güzel bir son olmuş.. Ama yine de her zaman favorim “Kendine Haksızlık Etme” olarak kalacak sanırım.
     
    Kalemine sağlık, Pınar Sude.

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 27 Ekim 2020 at 17:21

      Yorum savaşları (: Beğenmene sevindim Nisanur. Her yazımın bendeki yeri ayrı ve Kendine Haksızlık Etme’nin yerini ben de çok seviyorum. Teşekkür ederim. <3

  • Yanıtla Özge Can 27 Ekim 2020 at 11:03

    Zihnindeki dünya cihana bedel Sudecim. Bilge Kadın’ın hesaplaşmalarıyla sen de bize bu cihanın aynasını tuttun. Tebrik ediyorum seni, muhteşem bir dizi okuttun bize. Fikrine, kalemine, kalbine sağlık 👏
     
    Öpüyorum seni, sevgiler 💙

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 27 Ekim 2020 at 17:23

      Özge ablacım senin gibi inanılmaz yetenekli bir öykü yazarından bunları duymak çok mutluluk verici. Beğenmiş olman beni gerçekten çok mutlu etti. Güzel sözlerin için çok çok çok teşekkür ederim.
       
      Sevgiler

  • Yanıtla Liyya Beyza Topalbekiroğlu 27 Ekim 2020 at 11:13

    Canım arkadaşım, bir yazı dizisinin sonuna geldin (: Rabbim sana nice hayırlı yazılar yazmayı, insanların kalplerine dokunmayı nasip etsin. Sevgili Şevval’in de dediği gibi iyi ki varsın ve iyi ki yazarsın… Bu dünyanın ve insanlığın senin gibi bir yazara, şaire ve kadına çok ihtiyacı var. Allah elindeki o kalemi düşürmeyi, zihnindeki bu gülleri soldurmayı sana nasip etmesin (: Ben yine şiirlerini de okuduğumda o şiirin asıl anlamını biliyor olmaktan iftihar duyacağım.
     
    Seni çok seviyorum.

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 27 Ekim 2020 at 17:26

      Canım Liyya Beyza,
       
      Yorumundaki içtenliği gerçekten hissedebildim. Bu dünyanın senin gibi bir şaire ve kadına da çok ihtiyacı var. (: Ayrıca ben de şiirlerimdeki asıl anlamı paylaşabildiğim bi’ dosta sahip olduğum için hep çok şanslı hissedeceğim. Ben de seni çok seviyorum, iyi ki varsın sen. <3

  • Yanıtla Mukadder Özmen 27 Ekim 2020 at 13:52

    Mihriban….

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 27 Ekim 2020 at 17:27

      <3

  • Yanıtla Demet Uncu 27 Ekim 2020 at 16:30

    Ben bayıldım bu Bilge Kadın’a. Öyle de güzel ifade etmişsin ki Pınarcığım, tebrik ediyorum seni. İçindeki sesleri fark edebilmen müthiş bir şey zaten. İçimdeki Sesler‘de yazmaya başladığımdan beri ben bu seslere kulak kesiliyorum. 😉 Senin de söylediğin gibi özel insanlar hayatlarımızın içinde olmalı, hep var olmalı. 😍
     
    Sevgiler

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 27 Ekim 2020 at 17:29

      Beğenmenize çok sevindim, teşekkür ederim. İçimdeki Sesler köşesine en yakın zamanda uğrayayım bi’ ben de (: Güzel şeyler işitecekmiş gibi hissediyorum.
       
      Sevgiler

  • Yanıtla Elif Nur Başar 28 Ekim 2020 at 08:15

    Her yazındaki ayrı ayrı güzellikler ve benim yazılarını okurken seni hayal etmem, seni keşfetme yolculuğum..
    İyi ki varsın 💐

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 28 Ekim 2020 at 08:42

      Sen de iyi ki varsın, seni çok çok çok seviyorum!

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 28 Ekim 2020 at 13:37

    Ne büyük bir takdirle okudum bu üç yazıyı 👏🏻 16 yaşında tüm bu algı açıklığına ve aktarım gücüne sahip olabilmek gerçekten hayranlık uyandırıcı. Tebrik ediyorum güzelliğim ❤️😘

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 28 Ekim 2020 at 20:28

      Canım Didem ablacım, çok çok teşekkür ederim! <3

  • Yanıtla Beril Erem 2 Kasım 2020 at 14:32

    Sude’cim, senin de Bilge Kadın olma yolunda azimle yürüyen bir genç olarak hayatında Bilge Kadın’lar hiç eksik olmasın.

    Gerçekten çok güzel bir yazı dizisi oldu “Bilge Kadın”

    Kalemine sağlık küçük bilge kadınım:)

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 4 Kasım 2020 at 20:06

      Çok teşekkür ederim Beril ablacım. Sen hayatımdan hiç eksik olma o zaman. <3

  • Yanıtla Fatma Tekin 3 Kasım 2020 at 11:15

    Sen çok güzelsin Pınar, her şeyinle, her yanınla… Bu son, sadece bizde hoş izlenimler bırakan ‘Bilge Kadın’ için olsun, senin yolun hep açık…

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 4 Kasım 2020 at 20:10

      Canım Fatma,
       
      Sanırım insan, çok sevdiği bi’ insana bakınca hep güzellikler görüyor. İnan ben de sana bakınca çok güzellikler görüyorum (: Senin de bana bakınca aynılarını görmene sevindim, teşekkür ederim <3

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan