Genç Kalemler

Kendine Haksızlık Etme

18 Ağustos 2020

* Yazıyı yazarının sesinden dinlemek için alttaki ses dosyasını tıklayabilirsiniz.

Yazı:Kendine Haksızlık Etme | Yazan: Pınar Sude Genç

Kendi hayatının iplerini bir başkasının hayatının ucuna iliştiren insanlara karşı her zaman tepkili oldum. Kendi huzurunu, mutluluğunu bir başkasına bağlı kılmak da bir bağımlılıktır. Nasıl ki insanlar sigaraya, antidepresanlara, uyuşturucuya, akıllı telefonlara karşı bağımlı hâle gelebiliyorsa, insanlara karşı da bağımlı hâle gelebilir ve bence insanlara bağımlı olmanın, tehlike düzeyi olarak bu saydıklarımdan hiçbir farkı yok.

Sevdiklerimize, hatta bazen farkında olmaksızın sevmediklerimize bile, biraz bağlıyız. Aramızda bir bağ var çevremiz ile. Yalnızca fiziki bir çevreden bahsetmiyorum, zihnimizin ve kalbimizin etrafında dolanan insanlar da çevremizdedir ya, onları da kastediyorum. Bir kişiye bağımlı olmamız, aramızdaki bağın sağlam olduğu anlamına gelmez. Aksine, rahatsız edici olduğu anlamına gelir.

Avuçlarında bir ipin iki ayrı ucunu tutan iki insan düşünelim.

Bir taraf ipi fazlasıyla kendisine doğru çekerse ip gerilir, diğer taraftan ipi tutan kişinin eline zarar verir, bir zaman sonra ipi kendisine doğru çeken kişi de yorulur. Birisine bağımlı olmak da tam olarak böyledir. O ipi kendinize doğru güçlü bir şekilde çekerseniz, karşı taraf daha fazla dayanamayıp ipi de sizi de bırakmak isteyebilir. Bırakamıyorsa da hem kendinizi hem de karşı tarafı fazlasıyla yıpratmış olursunuz.

Asıl işleyeceğim konu kişinin kendini sevmesi olsa da öncelikle kişilere bağımlı olmaktan bahsetmek istedim. Çünkü geçmişte yaşadığım ve insanlarda gözlemlediğim kadarıyla, insanlara bağımlı kişiler genelde kendisini sevemeyen kimseler olarak karşımıza çıkıyorlar.

İnsanın kendisini sevebilmesi oldukça güçtür şahsıma göre. Hatta ben şimdiye kadar en büyük başarımın kendimi sevebilmek olduğunu düşünüyorum şu sıralar. Zordur elbette; çünkü çevremizdeki insanların genellikle “normal” anlarını görüyoruz. Ailenizin ve dostlarınızın acılarını, korkularını, pişmanlıklarını biraz biliyorsunuzdur fakat dediğim gibi, biraz.

Kimseyi kendimiz kadar iyi bilmiyoruz.

Tanımaktan bahsetmiyorum. Bilmek diyorum. Yalnızca kendimizin acılarını, korkularını, pişmanlıklarını, gelgitlerini, kararsızlıklarını, kalp kırıklarını, kırdığı kalpleri, üzüldüklerini ve üzdüklerini, özlem duyduklarını, hasretlerini tam anlamıyla biliyoruz ve hissediyoruz.

Çevremizdekilerin genelde “normal” hâllerini biliyor olmamıza rağmen kendimizin tüm başarısızlıklarını, zayıf ve hassas noktalarını biliyoruz. Dolayısıyla çevresine karşı her zaman sevgi saçan bir insanın kendisini o sevgiden mahrum bırakıyor olmasını anlayabiliyorum. Hatta oldukça iyi anlıyorum çünkü eskiden ben de öyle yapıyordum.

Kendinizi sevemiyorsanız ve bu söylediklerimde kendinizi bulduysanız, gözden kaçırdığınız bir nokta var demektir. Evet bu zayıf ve hassas noktalarımızı yalnızca kendimiz tam anlamıyla biliyoruz fakat en güçlü anlarımızı, başarı gösterdiğimizde içimizi kaplayan o hissiyatı, kalbimizi, saf düşüncelerimizi, elimizden gelse yapmak istediğimiz tüm şeyleri de yalnızca tam anlamıyla kendimiz biliyoruz. Bu yüzden, kişinin kendisini sevmemesi biraz da kendisine yaptığı bir haksızlıktır diye düşünüyorum.

Kendisini sevemeyen bir insansanız ve artık kendinize haksızlık ettiğinizi düşünüyorsanız, kendinizi sevme yolunda ışık tutabileceğini düşündüğümden Yalnızlık Bir Yankıdır yazımı okumanızı ve üzerine düşünmenizi tavsiye ederim.

Sevgilerimle,

Pınar Sude Genç

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

11 YORUMLAR

  • Yanıtla Liyya Beyza Topalbekiroğlu 18 Ağustos 2020 at 12:56

    Çok güzel… Çok güzel… Yine, yeniden kendimi buldum… <3

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 18 Ağustos 2020 at 16:29

      Çok teşekkür ederim Liyya, beğenmene çok seviniyorum. <3

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 18 Ağustos 2020 at 13:12

    14 yaşından beri takip ettiğim kaleminin, ilk günden bu yana, yaşının çok üzerinde bir olgunluğa sahip olduğunu düşünüyorum. Beni kalemin kadar şaşırtan bir de bu ses kayıtların oluyor. Bilmesem asla yaşını tahmin edemem. Vurgudaki, diksiyondaki, tondaki bu yetkinliğe bu yaşta nasıl sahip oldun, aklım almıyor. Ve ciddi ciddi bunu daha profesyonelce yapman gerektiğini düşünmeye başladım. Dinleyene huzur veren bir sese sahipsin. Bence bizim için kaydettiğin ses dosyalarını sesli kitap yayınevlerine göndermelisin. Senin sesinden kitap dinlemeyi ben çok severdim kesin 😉
     
    Güzel Sudem, gururla sarılıyorum sana ve kocaman öpüyorum güzel yanaklarından.
     
    Sevgiler fıstığım ❤️😘

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 18 Ağustos 2020 at 16:42

      Didem ablacım güzel sözlerin için çok çok çok teşekkür ederim! Gerçekten senden bunları duymak beni çok mutlu etti. Sesli kitap yayınevleri işi biraz cesaret istiyor sanırım. (: İleride olabilir elbette, neden olmasın.
       
      Yeniden çok teşekkür ediyorum ve ben de kocaman sarılıyorum. ♥️♥️♥️

    • Yanıtla Mukaddes Genç 14 Ocak 2022 at 09:31

      Seni dinlemek ve okumak ….

  • Yanıtla Şevval İdil Delibaşı 18 Ağustos 2020 at 13:18

    çok güzel olmuş, her zamanki gibi… <3

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 18 Ağustos 2020 at 16:30

      beğenmene çok sevindim (:

  • Yanıtla Zeynep Mete 18 Ağustos 2020 at 13:50

    Sevgili Sude;
    Yazılarını keyifle ve gururla okuyorum. Lütfen fotoğraf çek, çok güzel bir gözün var. Gördüklerini bizim ve elbette kendin için not niteliği taşıyacak şekilde dizayn edersen sanırım unutulmaz tespitler çıkacak.
     
    Başarıların daim olsun güzel kızım.
     
    Sevgilerimle…

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 18 Ağustos 2020 at 16:34

      Çok teşekkür ederim, gerçekten sizin yorumlarınız beni her defasında çok mutlu ediyor. Sanırım bunun sebebi, yazılarını çok beğenerek okuduğum bir yazardan böyle güzel sözler duyuyor olmam..
       
      Fotoğraf konusunda söyledikleriniz de çok hoş fikirler. Deneyeceğim. 🎈
       
      Sevgiler

  • Yanıtla Cem Albayrakoğlu 18 Ağustos 2020 at 16:31

    Selam
    Düşündüm de ben ne kadar kendimi seviyorum diye hiç başkalarını düşğnmekten kendime sıra gelmemiş ama kendimi de sevmeyi öğreneceğim. Bu yazı epeyce düşünmemi sağladı.
     
    Kalemine sağlık.

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 18 Ağustos 2020 at 16:39

      Merhaba,
      Teşekkür ederim, düşündürebilmeme çok sevindim. Böyle geri dönüşler alınca yazıyı yazma amacıma ulaştığımı hissediyorum.
       
      Umarım siz de kendinizi sevme yolunda, güzellikler ile karşılaşarak kendinize ulaşırsınız. 🎈

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan