Başucumda Kitap

Uzun Beyaz Bulut Gelibolu

29 Mart 2018
Uzun Beyaz Bulut Gelibolu


Uzun Beyaz Bulut Gelibolu | Buket Uzuner

Uzun Beyaz Bulut Gelibolu | Özet

Victoria Taylor (Viki) Yeni Zelenda da yaşayan bir psikologtur. Her yıl binlerce Anzak’ın gelip ataları için Gelibolu’yu ziyaret etmeleri gibi o sene Viki de savaşta öldüğüne inanmadığı dedesi Alistair John Taylor anısına, belki bir iz bulurum düşüncesiyle Gelibolu’ya gelir. Ama tüm turistlerin aksine rehberi Mehmet’ten Anzak Koyu, Arıburnu, Conkbayırı gibi yerlerden ziyade onu Eceyaylası Köyüne götürmesini ister.

Viki, muhtara Eceyaylası Köyü halkına önemli bir açıklama yapmak istediğini söyler ve köy kahvesinde toplanırlar. Onlara kahvenin duvarında da resmi bulunan Gazi Alican Taylar’ın aslında dedesi Alistair John Taylor olduğunu söyler. Kimse bu durumdan hoşnut olmadığı gibi Viki’ye de inanmamıştır. O bütün Eceyaylası Köyü’nün kahramanı olan Gazi Alican Çavuş’tur. Savaştan geriye dönebilen sayılı erkeklerden biriydi. Viki Alican çavuşun köyde yaşayan bir kızının olduğunu öğrenince onunla konuşmak ister. Aslında kimseyle görüşmeyen Beyaz Hala kapıya gelen Viki’nin hikayesini duyunca onu geri çevirmez ve evine alır.

Beyaz Hala köy ortamında yetişmesine rağmen kendini yetiştirmiş ve babasının da yardımıyla ingilizce dahi öğrenmiştir. Köydekilerin gözünde Beyaz Hala da en az babası Alican Çavuş kadar saygıdeğer biridir. Beyaz Hala Viki’ye nereden bu kanıya vardığını sorar. Viki yıllardır bunu araştırdığını ve bu araştırmaların onu Eceyaylası köyüne getirdiğini söyler. Sonrasında beraber geçirdikleri birkaç gün boyunca dedesinden gelen üç mektubu Beyaz Hala’ya okur. Beyaz Hala da babasının cephe arkadaşı olan Ali Osman Bey’in gelen mektuplarını Viki’ye okur.

Alistair John Taylor

Alistair John Taylor Yeni Zelanda’lı bir askerdir, hamile olduğundan haberi olmadığı sevgilisini ve ailesini geride bırakarak savaşa katılmak üzere Çanakkale’ye gönderilmiştir. Ali Osman Bey ise hukuk öğrencisi bir gençtir. Savaş sırasında ateş hattında kaçmaya çalışan Aliatair John Taylor vurulduğunu sanarak düşer ama aslında ayağı yaralı olarak yerde yatan Ali Osman Beye takılmıştır. Onu savaş meydanında bırakmaya gönlü razı olmayan Alistair John Taylor onu oradan götürür. Ama yarası ağır olan Ali Osman Bey fazla dayanamaz ve ölür. Ölmeden önce onun yerine geçmesini ve yazdığı ama gönderemediği mektupları annesine ulaştırmasını ister. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının farkında olan Alistair John Taylor ya yaşamını yeniden başlatacak ya da hayatına burada son verecektir. Son mektubunda da ailesine söylediği gibi zaten Yeni Zelanda’ya dönmeyi düşünmemektedir. Bu nedenle Ali Osman Bey ile yer değiştirmeye karar verir.

Ölen Ali Osman Bey’i gömerken onu bulan Meryem, ilk görüşte Alistair John Taylor’a aşık olur. Onu alıp köyüne götürür ve savaş nedeniyle aklını kaybettiğini ve konuşamadığını anlatır köylülere. Bu zaman içinde de Alistair John Taylor’a Türkçe öğretir ve adının Alican olduğunu söyler. Meryem ile Alican Çavuşun üç çocuğu olur. Alican çavuş çocuklarının isimlerini Yeni Zelanda’nın kendi dillerindeki anlamı olan Uzun, Beyaz ve Bulut koyar.

Viki’ye bunları anlatan Beyaz Hala aslında onun haklı olduğunu söylemiştir. Yani dedesi Beyaz Hala’nın babası olan kişi, yıllardır köylülerin bildiği Ali Can Çavuş’tur.

Beyaz Halanın evinde bunlar yaşanırken dışarıda da bir basın ordusu durumu takip etmektedir. Beyaz Hala İstanbul’daki kardeşi Bulut’un oğlu avukat Ali Osman’ı çağırır. Bu sırrı bilen diğer kişi de Ali Osman’dır. Açıklama yapacaklarını duyuran Ali Osman, Beyaz Hala ve Viki için bir basın toplantısı ayarlar. Toplantıda Viki her şeyin bir yanlış anlaşılma olduğu anlatarak olayı kapatmıştır. Ortaya çıkan sır hayat boyu bu üç kişinin arasında kalır ve onları birbirlerine hayat boyu bağlar.

Uzun Beyaz Bulut Gelibolu | Kitap Yorumu

Atalarımızın kanlarıyla yıkanmış en mahremlerimizdendir Çanakkale. Onun içindir özel olması, her adı geçtiğinde içimizin sızlaması. Bildiğimizin çok ötesindedir orada yaşananlar. Yitip giden onca gençlik, çocukluk var o topraklarda.

Buket Uzuner farklı bir pencereden bakmış Uzun Beyaz Bulut Gelibolu kitabında bu kahramanlık destanımıza. Kitap kendi topraklarını korumak için gözünü kırpmayan Türk askeri Ali Osman Teğmen ve aslında kendi milleti olmadığı halde onlar için savaşmaya çağrılan, kendisinin bile bunu anlamlandıramadığı Anzak askeri Aliastiar John Taylor’un kesişen yollarını konu alıyor.

Kalemi oldukça güçlü olan Buket Uzuner’in Uzun Beyaz Bulut Gelibolu kitabını okurken sizi o yıllara götürmeyi başarıyor yazar. Savaşın insani yönüne dem vuran kitap okunması gerekenlerden derim ve okurken bu hikayenin sadece bir kurgudan ibaret olduğunu, tarihi bir araştırma değil sadece bir roman olduğunu da unutmayın.

Umarım bu kitap size biraz merak aşılar ve tarihimizin en büyük destanı olan Çanakkale’yi araştırmaya zaman ayırırsınız. Türk milletinin vatanını korumak için verdiği insanüstü çabaya tanıklık etmeli ki insan, emanet edilen toprakların hakkı verilebilsin. Destanı yazan onlardı bize yalnızca anlamak kalıyor.

Uzun Beyaz Bulut Gelibolu | Alıntılar:
  • Türkler Doğu’nun bütün gizemini kendilerinde mi topladılar? Hayalet mi bunlar yoksa? Gerçek şu ki, Gelibolu’nun dağları Türk doğuruyor! Ayrıca bu Türklerin işin ucunu bırakmaya hiç niyetli görünmeyen zorlu savaşçılar olduklarını düşünmeye başladık. Onlar şimdi bizde olmayan bir güce sahipler. Çünkü, Türkler memleketlerini savunuyorlar.

  • Vatan; uğrunda savaşmak ve üzerinde yaşamak isteyeceğimiz topraktır.

  • İnsanı başkalarından daha fazla kendi yüzleşmeleri dehşete düşürür. Bu öyle derin bir dehşettir ki, en büyük düşmanını bile üzerinizde bu kadar derin dehşet izleri bırakmayı başaramaz. Çünkü ortada ne suçlayacak bir başkası, ne de kaçacak bir gölge vardır. Gölgeyi yaratan tek şey insanın kendi bedeni ve bedenin içinde taşıdıklarıdır.

Buket Uzuner Hakkında

3 Ekim 1955 Ankara doğumlu olan yazar, Hacettepe Üniversitesinde biyoloji bölümünü tamamladıktan sonra, Bergen Üniversitesinde (Norveç) mikrobiyel ekoloji ve sosyoloji, Michigan Üniversitesi’nde (ABD) toplum sağlığı konularında yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır.

Buket Uzuner, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. Kuruluş yılında Türkiye üniversiteleri, basını, meslek kuruluşları ve 81 ilin valiliklerinden oluşturulan jürinin oylarıyla ‘Cumhuriyetin 75 Başarılı Kadını’ndan biri olarak seçilmiştir.

Romanları:

Öyküleri:

• Benim Adım Mayıs (1986)
• Ayın En Çıplak Günü (1988)
• Güneş Yiyen Çingene (1989)
• Karayel Hüznü (1993)
• Şairler Şehri (1994)
• Şiirin Kız kardeşi Öykü (2003)
• Yolda (2009)
• Kumral Ada Mavi Tuna
• İstanbullular
• Gallipoli
• Bir Yılbaşı Hikayesi (2013)

Gezi Yazıları

• Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları (1989)
• Şehir Romantiğinin Günlüğü (1998)
• New York Seyir Defteri (2000)

Otobiyografi

• Gümüş Yaz, Gümüş Kız (2002)
Deneme
• Selin ve Cem’le Yolculuklar (2004)
• Benim Adım İstanbul (2011)

Keyifli okumalar,
Kübra Mısırlı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

5 YORUMLAR

  • Yanıtla Özge Can 29 Mart 2018 at 20:40

    Buket Uzuner’in mükkemel kaleminin Çanakkale Destanıyla taçlandığı kitabını bir kez daha okunası kılıyor yazın. Harika özetlemişsin Kübram, emeğine sağlık.

  • Yanıtla Kübra Mısırlı Keskin 29 Mart 2018 at 21:52

    Teşekkürler Özgem 🙏🏻🙏🏻

  • Yanıtla Atilla Duman 11 Eylül 2019 at 15:52

    Bu hikayedeki karakterler gerçekten gerçek mi acaba?

  • Yanıtla Gökçe Çiçek Gönülaçar 12 Eylül 2019 at 12:55

    Adının Ali Can olduğunu okuduğumuz o karakter gerçek ve yaşlı bir dede olarak Eceabat’ta yaşıyor. Yeni Zellanda’lı. Adı Türk adı değil ama Eceabat halkı kadar Türk yaşayan bir karakter. Buket Hanım Beyaz Uzun Bulut’u yazarken bir sene kadar Eceabat’ta yaşadı. Tanışma ve konuşma fırsatı da buldum kendisi ile. Hatta Buket Hanımın annesi ile benim kayınvalidem arkadaş ve İstanbul’da birbirilerine oturmaya gidip gelirler. Buket Uzuner’in bir kitabı yazacağı zaman kurgunun geçtiği coğrafyada yaşamak gibi bir düsturu var. Ve bu durum da biz kitaplarını okurken olayların içinde yaşamamamızı sağlıyor.
     
    Harika bir kitap seçimi. Kübra ellerine sağlık.

    • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 15 Ekim 2021 at 16:54

      Tanıtım için teşekkürler 🙏

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan