Bildiri ve Duyurular

Savaş Değil, Bilim Yapalım!

25 Şubat 2022

Savaş Değil, Bilim Yapalım!


Guernica, Pablo Picasso1

Değerli Sen ve Ben Dergi okurları, merhaba. Ne yazık ki bugünlerde bizleri mutlu edecek, yaşama heyecanımızı artıracak haberlerden çok üzücü haberlerle uyanıyoruz. ABD’nin ve AB’nin Ukrayna’yı Nato’ya dahil etme çabalarının üzerine başlayan Rusya-Ukrayna-ABD-AB gerilimi maalesef Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekâtına dönüştü.

Edebiyattan, sanattan, bilimden yana insanlar olarak biliyoruz ki savaş insanlara açlık, yoksulluk, acı, tecavüz ve ölüm getirir. İnsanlık huzur ve refah dolu aydınlık günlere savaşla değil barışla, kardeşlikle ulaşabilir.

Rusya’nın 24 Şubat sabahı başlattığı Ukrayna işgaline karşı 250’nin üzerinde Rus bilim insanı ve bilim gazetecisi aynı gün savaşa karşı bir bildiri yayınladı. Bildiride Ukrayna’ya yönelik tüm askeri operasyonların durdurulması talep edildi.

Bildirinin tamamını sizlerle paylaşırken, aynı temenniyi diliyor, savaş değil bilim yapalım, edebiyat yapalım, sanat yapalım diyoruz.

Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!2
 
 
Sen ve Ben Ailesi adına
Burak Süalp
 


 

Rus bilim insanları ve bilim gazetecilerinden Ukrayna ile savaşa karşı bildiri

Biz Rus bilim insanları ve bilim gazetecileri, ülkemizin silahlı kuvvetlerinin Ukrayna topraklarında başlattığı silahlı düşmanca eylemleri güçlü biçimde protesto ediyoruz. Bu ölümcül adım, çok yüksek insan kayıplarına yol açmakta ve yerleşik uluslararası güvenlik sisteminin temellerini sarsmaktadır. Avrupa’da yeni bir savaş başlatma sorumluluğu tamamen Rusya’ya aittir.

Bu savaşın mantıklı bir gerekçesi yok. Donbass’taki durumu askeri operasyon başlatma bahanesi olarak kullanmaya çalışmak güven uyandırmıyor. Ukrayna’nın ülkemizin güvenliği için bir tehdit oluşturmadığı açıktır. Ona karşı savaş haksız ve açıkçası anlamsızdır.

Ukrayna bize yakın bir ülke olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Çoğumuzun Ukrayna’da yaşayan akrabaları, dostları ve bilim alanında çalışan meslektaşları bulunuyor. Babalarımız, dedelerimiz ve büyük dedelerimiz Nazizm’e karşı birlikte savaştılar. Rusya Federasyonu liderliğinin jeopolitik hırsları uğruna, şüpheli tarihsel fanteziler tarafından yönlendirilen bir savaşa girişmek, onların hafızasıyla alay eden bir ihanettir.

Gerçekten işleyen demokratik kurumlara dayanan Ukrayna devletine saygı duyuyoruz. Komşularımızın Avrupalı tercihine anlayışla yaklaşıyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerdeki tüm sorunların barışçıl bir şekilde çözülebileceğine inanıyoruz.

Savaşı başlatan Rusya, kendisini uluslararası izolasyona, dışlanmış bir ülke konumuna mahkum etti. Bu, biz bilim insanlarının artık işimizi normal bir şekilde yapamayacağımız anlamına geliyor: sonuçta, diğer ülkelerden meslektaşlarla tam işbirliği olmadan bilimsel araştırma yapmak düşünülemez. Rusya’nın dünyadan izolasyonu, olumlu beklentilerin tamamen ortadan kalktığı koşullarda ülkemizin kültürel ve teknolojik olarak daha kötü bir duruma düşmesi anlamına geliyor. Ukrayna ile savaş, hiçbir yere varmayacak bir adımdır.

Nazizme karşı kazanılan zafere belirleyici bir katkıda bulunan ülkemizin şimdi Avrupa kıtasında yeni bir savaşın kışkırtıcısı haline geldiğini görmek bizim için acı. Ukrayna’ya yönelik tüm askeri operasyonların derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Ukrayna devletinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Ülkelerimiz için barış talep ediyoruz. Savaş değil, bilim yapalım!
 
 

Metnin orijinali ve imzalar:

An open letter from Russian scientists and science journalists against the war with Ukraine

Referanslar:

  1. Guernica, Pablo Picasso
  2. Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek – Adnan Yücel

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Nimet Canbayraktar 25 Şubat 2022 at 19:16

    Savaş çok acı ve korkunç. Zaten yaşanası hali kalmayan Dünya’da, yaşamak için savaşan insanların başına bir de savaş belası.
     
    Savaşmak için askere giden Ukraynalı genç bir babanın 3-4 yaşlarında kızıyla vedasını gösteren bir video vardı sanalda. O babanın gözyaşları ve kızının yüzündeki ifade, savaşın vahşetini gösteren en canlı görüntüydü inanın.
     
    Dilerim bildiri amacına ulaşır, daha fazla ölüm olmadan anlaşma sağlanır.
     
    Aslında bu Dünya herkese yetecek kadar büyük ama…
     
    Sadece o videodan etkilenerek yazma ihtiyacı duydum.

    • Yanıtla Burak Süalp 27 Şubat 2022 at 10:34

      Nimet Hanım, bana göre savaş bütün felaketlerin bir araya gelmiş hali. O felaketlerin fiziksel etki ve sonuçlarına ek olarak binlerce yıldır terbiye etmeye çalıştığımız insanlığımızın da yok olmasına neden oluyor. Ne zaman ki Dünya üzerinde hiç savaş kalmaz, savaş ihtimali yok olur, o zaman insanlık yeni bir çağa adım atar diye düşünüyorum.

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 26 Şubat 2022 at 23:20

    Bu paylaşımı yaptığına hem dergi adına hem de kendi adıma çok memnun oldum. Bunu pek çok yerde paylaşmayı düşünüyorum. Çok teşekkürler Burak!

    • Yanıtla Burak Süalp 27 Şubat 2022 at 10:37

      Şen Hanım böyle düşünmenize çok sevindim. Yeryüzünün herhangi bir köşesindeki savaşı bile çok önemsememiz gerekirken bu kadar yanı başımızda, komşularımız arasında gerçekleşeni tabii ki gündemimizin merkezine almamız lazım. Savaşsız ve sömürüsüz bir insanlık olana dek tam olarak olmuş sayılmayacağız. Paylaşımınız için şimdiden teşekkürler.

  • Yanıtla Hande S. Sinan 28 Şubat 2022 at 19:01

    Burak, çok değerli bir yazı. Sayende okudum çok sağol.

    • Yanıtla Burak Süalp 1 Mart 2022 at 11:58

      Sevgili Hande, mesele savaş noktasına gelince kimin haklı kimin haksız olduğu önemini tamamen yitiriyor. Anlaşmazlığın doğurduğu acıyı yoksul halk çekiyor. Umarım en kısa sürede bu işgal biter, Ukrayna halkı huzura kavuşur.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan