Müzik Sinema

Sinemanın Melodisi

18 Haziran 2017

Sinemanın Melodisi

Hiç dikkat ettiniz mi en sevdiğiniz filmin en can alıcı sahnesinde sizi etkileyen en önemli şeyin ne olduğuna? Ya da o filmi dönüp dönüp hatırladığınızda aklınıza gelen ilk şeyin ne olduğuna? Ben söyleyeyim isterseniz; müzik… Örneğin The Godfather (Baba) filminden herhangi bir sahneye bile denk gelseniz bir yerde; Nino Rota’nın o unutulmaz vals melodisini mırıldanırsınız. The Good, The Bad and The Ugly (İyi Kötü ve Çirkin) filminin Ennio Morricone imzalı müzikleri, yıllar geçse de hatırlanmaz mı? Hatta bu durum bazen öyle bir hal alır ki, müzikler veya şarkılar filmin de önüne geçer. Tıpkı Top Gun ve Take my Breath Away şarkısı gibi.

Sinema tarihi, müzikten aldığı ilhamı seyirciye olağanüstü biçimde aktaran filmlerle doludur.

Hatta ilk dönem sessiz filmlerde sadece müzik vardı. Fritz Lang’ın 1931 yapımı bilimkurgu şahaseri Metropolis’in veya başta Charlie Chaplin’in 1931 yapımı The Modern Times (Modern Zamanlar) olmak üzere daha birçok sessiz filmin sesi olmuştur müzik.

50’li yıllarda ise Hollywood altın çağında dans ve müziğin başrolde olduğu filmler göze çarpar. Gene Kelly, Fred Astaire, Debbie Reynolds, Frank Sinatra, Judy Garland ve daha birçok yıldız bu şahane müzikallerle hayatmızı renklendirdiler. 1952 yapımı Singin’ in The Rain (Yağmurda Dans), 1951 yapımı An American in Paris (Paris’te bir Amerikalı) ve 1949 yılına ait On The Town (Şen Bahriyeliler) filmleri bunun en güzel örnekleridir.

1960’lı ve 70’li yıllar ise başta Oscar ödüllü film West Side Story (Batı Yakası Hikayesi), My Fair Lady (Benim Güzel Meleğim), The Sound of Music (Neşeli Günler) ve Grease gibi müzikallerin fırtına gibi estiği dönemdi. Zaten daha sonra da bu tarz filmler pek yapılmadı. Çünkü hem Hollywood hem de dünya sineması daha gerçekçi senaryolara ve hikayelere sahip filmlere yöneldi. Ama yine de sinemada müziğin etkisi hiç bitmedi.

Türk Sinemasında da özellikle şarkılı türkülü melodram filmlerini saymazsak, yoğun bir film müziği kültürüne sahip olduğumuzu söyleyemeyiz.

Bu alanda en bilindik bestecilerimiz ise başta Cahit Berkay (Selvi Boylum Al Yazmalım, Devlerin Aşkı, Çiçek Abbas, Dila Hanım vb), Atilla Özdemiroğlu (Fahriye Abla, Ağır Roman, Arabesk, Anayurt Oteli, Züğürt Ağa vb) ve Melih Kibar (Hababam Sınıfı, Gülen Gözler, Ah Güzel İstanbul, Karılar Koğuşu vb) sayılabilir.

Dünyaya baktığımızda da adeta müzik şölenine dönüşen bir Hindistan Bollywood, Güney Amerika ve Uzak Doğu sinemaları bu konuda çok farklı yerlerdedir.

Film sektörü bu yönüyle aslında müzik dünyasını da beslemiş, birçok film müziği bestecisi de yaratmıştır. Günümüzde artık görsel alandaki o teknoloji yapaylığından nasibini alan filmlerde artık etkileyici müziklere de rastlamak pek mümkün olmuyor. Fakat yine de geçmişten günümüze bu ekolü devam ettiren birkaç besteciden de söz etmeden geçemeyeceğim. En sevdiğimiz filmlerin gizli kahramanlarıdır onlar, birçoğumuz ismini bilmeyiz. Onlardan en önemlileri; Gladiator (Gladyatör), Rain Man (Yağmur Adam ), Interstellar (Yıldızlararası) gibi filmlerin usta bestecisi Hans Zimmer ve Jaws, Star Wars (Yıldız savaşları) ve Superman gibi filmlerin müziklerini yapan John Williams.

Benden size tavsiye, eğer ki güzel bir film müzikleri arşivi yapmak istiyorsanız tüm bu isimlerle birlikte James Horner, Howard Shore, Alexander Desplat, Goran Bregovic ve Jerry Goldsmith gibi bestecilerin de yapmış oldukları soundtrack ve score müziklere bir göz atın derim. Eminim ki dinlediğinizde, zamanında sizi bir şekilde tam kalbinizden vurmuş birçok melodi bulacaksınız.

Ali Ballı

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Fatma Çakmak 18 Haziran 2017 at 16:18

    Ne keyifle okudum yazınızı ayrıca hatırlayamadıklarımı internetten bakarak yeniden tazeledim 🙏🏻 Benim ilk aklıma gelen “Kadın Kokusu” filminden Carlos Gardel / Por Una Cabeza’dan muhteşem tango müziği ve Al Pacino’nun muhteşem tango sahnesi 👌🏻 Karayip Korsanları, Kara Şimşek dizisi, Jaws’ın o gerim gerim gerildiğimiz müziği… Gerçekten film müzikleri o filmin bizde bıraktığı hissi hatırlatıyor 🙏🏻 Tıpkı kokular gibi… Merakla takip edeceğim yazılarınızı. Sanat dolu, anlam dolu keyifli günlere 🎼🎬📚✌🏻🙋

  • Yanıtla Ali Ballı 18 Haziran 2017 at 23:37

    Güzel yorumlarınız için teşekkürler.. Yazıma sığmayan daha bir dolu film müziği var.. Piyano filmi şahanedir mesela.. Son dönemlerde de Yüzüklerin Efendisi, Demir Adam ve Alacakaranlık film müzikleri favorilerim arasındadır.. Takip etmeye devam edin 👍👍

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan