Çocuk Sağlığı

Hoşgeldin, Evimizin Kendi Küçük, Değeri Büyük Üyesi!

1 Ekim 2017

Küçük neşe kaynağımıza alışabilmek için annelerimize birkaç öneriye ne dersiniz?

Yeni bir bebek, yeni bir heyecan, evinizin neşesi… Hoş geldi… Peki ya annelerimiz, hem bebekle yaşamaya, hem de doğum sonrasında kendi fizyolojilerini ve psikolojilerini dengelemeye hazır mı?

Günümüzde bebek sahibi olmak isteyen annelerimizi ve babalarımızı öncelikle tebrik ediyorum.

Yoğun çalışma saatlerinin sonucunda zihnin ve bedenin dinlenebilmek için kısıtlı zamanı olduğu günümüzün zorlu yaşam koşullarında, yeni bir bebek sahibi olmak cesaret istiyor. Ancak bu cesaret, dünyaya ilk nefesi ile ağlayarak cevap veren, sıcacık gözlerini açan, yumuk ve yumuşacık elleri ile dokunmak için annesini arayan, açlığını gidermek, sevgisini göstermek için anne sütüne ihtiyaç duyan minicik, savunmasız muhteşem bebek ile yerini bambaşka duygulara ve yaşam enerjisine bırakıyor.

Birlikte zaman geçirmeye ve aile olmanın sorumluluklarını yerine getirmeye başladıkça bazen yeni annelerimizde çaresizlikler, ne yapacağını bilememezlikler ve duygusal çöküşler yaşanmaya başlayabiliyor.

İşte yeni annelerimize bu duygu durum değişikliklerini kolay atlatabileceklerine inandığım birkaç önerim:

1- Sağlıklı bir bebeğe sahip olduğunuz için şükredin. Her türlü tedavi seçeneklerinin artmış olduğu günümüz koşullarında, bazen hiç oluşmasını istemediğimiz hastalıklar ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Sağlıklı bir bebek sahibi olmak, inanın her duygu durum bozukluğunun üstesinden gelecek çok büyük bir değerdir.

2- Bir süreliğine hayatınızın eskisi gibi olmayacağını, yorgun, dağınık, bakımsız olabileceğinizi kabullenin. Kendi kimliğinizden sıyrılıp, anneliğe geçiş dönemi yaşayacaksınız. Göreceksiniz bu alışma süreleri de hemencecik geçecek.

3- Sakinleşmeyi öğrenmeye başlayın. Bir süreliğine yavaştan almak, bebeğin panikte yaşama başlamamasına yardım eder.

4- Büyüklerin yardımlarını severek kabul edin. Bırakın onlar da ailelerinin küçük üyesine gönüllerince baksınlar. Siz de bu arada kendinizi istediğiniz kadar şımartın.

5- Evle ilgili sorumlulukları azaltmakta fayda var. Bir süreliğine derlenmek, toplanmak, çamaşır, ütü ertelenebilir.

6- Bulabildiğiniz her fırsatta uyuyun. Bebeğiniz gözlerini yumar yummaz siz de uyuyun. Her güzel dinlenmeden sonra sütünüzün ne kadar artış gösterdiğine inanamayacaksınız.

7- Küçük neşe kaynağınız ağlıyorsa, neden ağlıyor diye sormayın. Alın kucağınıza ve emzirin. Bırakın kucağınıza alışsın. Küçücüğüm sizin güzel sıcaklığınız, sesiniz ve kokunuzdan başka bir şey bilmiyor ki. Ona ancak güven dolusu bir kucakla yardımcı olabilirsiniz.

8- Etraftan gelen ve diğer herkesin bebeğinin karşılaştırmalarını duymayın. Her annenin kuzusu kendinedir ve hepsi çok özeldir.

Evinizin yeni küçük neşe kaynağına çacucak alışacağınız, sağlıklı, uzun bir ömür geçirmenizi dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan