Çocuk Sağlığı

Adı güzel bir hastalık; Suçiçeği

26 Mart 2018

Suçiçeği

Suçiçeği, Herpes Virüsü ile bulaşan çocukluk çağının sık görülen bulaşıcı, döküntülü hastalıklarından biridir.

Çocuklarda yüksek ateş, vücutta özellikle saçlı deriden itibaren başlayan ve hızlıca gövdeye ve bacaklara doğru ilerleyen içi sıvı dolu veziküller ile karakterize çok bulaşıcı bir hastalıktır.

Varicella Zoster Virüsü

Varicella Zoster Virüsü, Herpes virüs ailesinin bir üyesidir. Suçiçeği virüsü, Human Herpes Virüs, Varicella Zoster Virüsü olarak adlandırılabilir. Isıya duyarlıdır, yüksek ısılarda kısa sürede inaktive olur. Bu virüs, çocukluk çağında hastalık yaptıktan sonra sinir hücrelerine yerleşir ve yaşamın ileriki yıllarında Zona hastalığına sebebiyet verebilir.

Suçiçeği, çocukluk çağının bilinen en bulaşıcı hastalıklarından biridir. Enfeksiyonu olan kişiden hava yolu ile direkt olarak kişiye bulaşır.

Virüs alındıktan sonraki 10-14 gün vücuttaki üreme dönemi başlar ve ardından ciltte döküntüler görülür. Veziküler lezyonlar özellikle saçlı deriden itibaren vücudun her yerinde ve iç organlarda da görülebilir. Döküntüler yaklaşık 10-14 gün içinde başladığı noktadan itibaren kabuklanarak geçer.

Hastalık, virüsün vücuda alındığı andan, son döküntü kabuklanana kadar bulaşıcıdır.

Zona

Hastalık bitmesine rağmen, virüs, sinir hücrelerinde uykuda yıllarca kalabilir. İleri yaşlarda da immünitenin azalması, çeşitli hastalıklar ve stres durumlarında uyanarak zona hastalığını ortaya çıkarmaktadır. Zona, su çiçeğine göre daha az bulaşıcıdır. Çünkü solunum yolu ile bulaşma yoktur ve veziküllerin içinde daha az virüs vardır.

Suçiçeği, kız ve erkek çocuklarda eşit olarak görülmektedir. Özellikle kış ayı sonunda ve ilkbahar başlangıcında sık görülür. Hastalık 7-10 günlük sürede kendiliğinden düzelmektedir, ancak bazı durumlarda komplikasyonlar oluşabilmektedir.

Komplikasyonlar

Sağlıklı çocuklarda en sık görülen komplikasyon, kaşınmaya bağlı olarak gelişen ikincil deri enfeksiyonlarıdır.

Virüs sinir hücrelerine de yerleştiğinden nörolojik komplikasyonlar da görülmektedir. Özellikle 5 yaşın altında ve 20 yaşın üzerinde nörolojik komplikasyon görülme sıklığı artmaktadır.

Eğer immün sistem bozukluğu, hastalıkları varsa suçiçeği daha ağır seyreder ve daha ağır komplikasyonlara sebep verir.

Gebelik döneminde geçirilirse, hem anne hem de bebek için ciddi riskler oluşturabilmektedir. Özellikle gebeliğin ilk 20 haftalık dönemi daha risklidir.

Reye Sendromu

Suçiçeği enfeksiyonu sırasında ateşin düşmesi için Asprin alınması ile birlikte oluşan ağır bir hastalık durumu da Reye sendromudur ve karaciğer hasarına neden olabilmektedir. Bazı kişilerde de kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerde düşmeye neden olabilmektedir.

Suçiçeği Tedavisi

Belirli bir tedavisi yoktur. Hastalığın oluşturduğu yakınmaları rahatlatmak önemlidir. Tedaviden çok korunma suçiçeği hastalığının olmazsa olmaz tedavisidir.

Korunmada ilk kural aktif bağışıklama, yani aşılanmadır. Suçiçeği aşısı ilk kez 1974 yılında Japon bilim insanları tarafından geliştirilmiştir ve 1995 yılında, 12 ay ve üzerindeki sağlıklı çocuklara yapılmak üzere onay almıştır.
Aşının, 1 yaşında ve 4-6 yaş arasında olmak üzere 2 dozda yapılması önerilmektedir. Ülkemizde suçiçeği aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından 1 yaşında ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşılanan çocukların %1’inde aşıya bağlı olarak veziküller ve ateş görülebilir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Nihan Deveci 27 Mart 2018 at 08:13

    Bilgilendirme için teşekkürler. Ben de, annem de (kızıl hariç) çocuk hastalığı geçirmedik. Oğlum 12 yaşında su çiçeği oldu 😊 Önlem olarak babanesinde kaldı ve sağlıkla, iz kalmadan atlattı.
     
    Yazınızda en önemli nokta Suçiçeği hastalığında aspirin içilmemesi uyarısı. Sonucu ağır olabilir demek ki.
     
    Selamlar

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan