Genç Kalemler

Diğer Yarımı Buldum

17 Şubat 2019

Diğer yarımı buldum
Her seferinde; bir kitapta okuduğumda, bir filmde veya özellikle sevdiğim bir insandan duyduğumda ürperdiğim, beni korkutan ve bence çok saçma olan bir ifade ile ilgili görüşümü bildirmek istiyorum:

“Diğer yarımı buldum.”
“Sen benim diğer yarımsın.“
“Ona aşık olunca diğer yarımı tamamladım.“

Allah aşkına bu cümleleri kuran insanların kendilerine hiç mi saygısı yok? Bir insan kendi özellikleriyle, kusurlarıyla ve yalnız olsa bile bir “bütün”dür. Hiçbir insan sevdiği bir insan ile tamamlanmaz. Bir kişi neden sevgisini dile getirmek için kendisini -neden yani neden??- yarım olarak ifade eder ki…

Kişi, çocuksuz da eşsiz de belki ailesiz de o hali ile zaten bir bütündür. Bir beyaz atlı prens veya başka herhangi bir şeyle tamamlanmaya ihtiyacı yoktur.

Kimsenin yok.

Evet sevdiğin insanla tanışırsın, aşık olursun, çok seversin ve mutlu olursun. İyi hissedersin. İlla bir ifade kullanmak istiyorsan “Ruh ikizimi buldum” demek biraz daha mantıklı geliyor bana. Hiç değilse kendini küçük görmemiş olursun 😉

Çocuğun olur, anne/baba olursun. Bu müthiş duyguyu yaşarsın. Ama ebeveyn olmadan önce de bir bütündün, aşık olmadan önce de.

Bu ifadeyi kullanan kişiler kendisine saygısızlık ve bahsettiği kişiyi aşırı yüceltmekten başka bir şey yapmış olmuyor. İlla bir kişi girecek hayatına ve “bütünleşecek”. Kendi başına bir yarım çünkü o…

Belki de kiminiz küçük bir ayrıntıya takıldığımı düşünüyorsunuz bu satırları okurken. Olacaktır mutlaka böyle hisseden. Fakat unuttuğumuz bir şey var ki küçük detaylar büyük önem taşıyan ayrıntılar olabilir.

Dile yerleşmiş ve sorgulamadan kullandığımız bunun gibi başka cümleler de var. Dergimizin editörü sevgili Didem Ablamın, yazılan bir yoruma verdiği bir cevapta da görebilirsiniz bunu.

Yorumda “Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır” söylemi tekrarlanıyordu. Editörümüzün cevabını da buraya eklemek istiyorum:

“‘Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır’ sözü kadınları tam da arkada bırakmayı hedefleyen bir sözdür. İltifat edildiği hissini uyandırmasına rağmen, kadının görevinin kendini gerçekleştirmesi değil, arkasına geçtiği erkeğin kendini gerçekleştirmesine destek olması gerektiğini anlatır.”

Ben de bu ifadeden çok rahatsızlık duyuyorum ve bu cümleyi belki de üzerinde çok düşünmeden kullanan kişilerin dikkatini çekebilirim diye düşünerek bu yazıyı kaleme almak istedim.

Ve ben
şu anda da bir bütünüm,
tamamlanmaya ihtiyacım yok.
Aynı senin gibi…

Sevgiler,
Pınar Sude Genç

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

17 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Elif 17 Şubat 2019 at 09:34

    💛💛💛

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 17 Şubat 2019 at 09:54

      🙏💛💛

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 17 Şubat 2019 at 12:04

    Sevgili Pınarcım, önce kitap yorumu, ardından şiir ve şimdi de köşe yazısı… Yazacaklarım pohpohlama olarak algılanacak diye çekindiğimden klavyenin üzerinde gezen parmaklarımı kısıtlayıp duruyorum. Şu kadarını söyleyeyim; “Sitemizin en genç yazarı, seninle gurur duyuyorum.” 🙏🏻
     
    Önce senin bu kadar yetkin yetişmene imkan tanıyan aileni, akabinde de tüm başarılarından ötürü seni kutluyorum.
     
    Umarım uzun yıllar hayatında olur ve başarılarını görme şansı yakalarım.
     
    Ayrıca yazıda bahsettiğin her şeye katılıyorum. “Diğer yarımı buldum” bence de saçma sapan bir cümle 😏
     
    Sevgiler güzellik ❤️

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 17 Şubat 2019 at 14:17

      Çok çok teşekkür ederim Didem Ablacım. Ben de iyi ki seninle tanışmışım diyorum. Çok şey kattın bana, gerçekten. Seninle tanışmak büyük bir mutluluk. Umarım birlikte geçireceğimiz nice yıllar olur.
       
      Sevgiler ♥️♥️♥️♥️♥️

    • Yanıtla Mukaddes Genç 14 Ocak 2022 at 09:10

      😊

  • Yanıtla Mehmet Gökcük 17 Şubat 2019 at 14:49

    En başta, evet ben de okurken “Yahu yazar hanım, durdun düşündün buna mı kafanı taktın?” dedim içimden…
     
    Sonra, benim de böyle hoşlanmadığım, takıntılı olduğum söylemler, kelimeler, cümleler var mı diye düşündüm…
     
    Varmış 🙂
     
    Yüreğinize, kaleminize sağlık…

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 17 Şubat 2019 at 16:12

      Öncelikle çok teşekkür ederim. Evet, genellikle kimsenin üzerinde durmadığı konular üzerinde bile çok fazla düşünürüm. Annem dahil olmak üzere sık sık sorarlar bana “Pınar acaba şu an ne düşünüyorsun?” diye. 🙂 Ama beni ben yapan şeyin de bu olduğunun farkındayım, hayata farklı bir pencereden bakmak. 🙏

  • Yanıtla Zeynep Mete 17 Şubat 2019 at 15:26

    Sevgili Pınar;
     
    Öncelikle belirtmeliyim ki ben ve kızım sıkı takipçilerindeniz. Bunu böyle yazdım çünkü kızımla aramda otuz yıldan fazla yaş farkı var. Demek ki gönüllerde; yaşa başa bakmadan senin gibi taht kurulabiliyormuş…
     
    Altını çizdiğin yarı hikâyesi bildiğim kadarıyla bir mitten kaynaklanıyor. Hani şu Tanrı’nın başlangıçta bir bütün olan kadın ve erkeği ceza olarak “ömür boyu birbirinizi arayın” deyip dünyanın her bir yerine saçtığı MİT…
     
    Belki insanlar bilerek ya da bilmeden ve senin tespit ettiğin şekilde düşünmeden böyle söylüyorlardır. Yoksa elbette hepimiz eksik ve hatalarımıza, farklılıklarımıza rağmen eşsiz bir bütünüz, ne dersin?
     
    Sevgilerimle…

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 17 Şubat 2019 at 16:16

      Yorumunuz beni gerçekten çok mutlu etti, çok teşekkür ediyorum. 🙏♥️ Aslında doğru bir noktaya değindiniz, o anlamda da kullananlar muhakkak vardır fakat daha ağzından çıkan cümleleri, anlamını bilmeden veya ben ne diyorum diye düşünmeden kullanan insanlara karşı biraz tepkiliyim sanırım.
       
      Size ve kızınıza ennnn içten sevgilerimi yolluyorum. 😍

  • Yanıtla İrem Savaş 17 Şubat 2019 at 16:32

    Pınar Sude’cim tebrik ederim seni kendini bu kadar net bir şekilde ifade ettiğinden mütevellit. Yazıya katılan da olabilir katılmayan da. Ama konu, fikre dahil olmak değil fikrinin altını doldurmuşsa kimse, onu kutlamaktır bence.
     
    Harikaydın…
     
    Kalemine sağlık! 🦋

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 17 Şubat 2019 at 16:50

      Yalnız ben bu yorumuna bayıldım İrem Ablacığım. 😍 Ne güzel düşünmüşsün, fikre dahil olmak değil fikrin altını doldurmak…
       
      Ayrıca çok teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim. ♥️♥️♥️

  • Yanıtla Esat Öğütveren 17 Şubat 2019 at 20:20

    Pınar Kız, ismin gibisin maşallah. Bizlere modüler matematik ya da modern matematik öğrettikleri günlere götürdün beni, daireleri ve kesişen daireleri düşündürdü söylediklerin, iki boyutlu bir düzlemde birbirinin üstüne çizilmiş iki daire mümkündür tabi ama hayat ne iki boyutlu ne de tek renkli. Bakış açısı ile ilgili sonuçlar.
     
    Sevgiler.

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 17 Şubat 2019 at 21:00

      Aynen öyle. Teşekkür ederim. 🙏

  • Yanıtla Hande S. Sinan 17 Şubat 2019 at 20:59

    Harika bir konu ve harika bir yazı.

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 17 Şubat 2019 at 21:02

      Çok teşekkür ediyorum.
       
      Sevgiler 🙏♥️

  • Yanıtla Çiğdem Mertoğlu 18 Şubat 2019 at 23:53

    Pınar’cım tebrik ederim canım. Yazma şekline de yazdıklarına da bayıldım.
     
    Ben de senin gibi düşünenlerdenim. Herkes eşsizdir. Kadınlar her zaman güçlü olmalıdır. Kendi ayakları üzerinde durmalı ve mutlu olmadığı yerde olmamalı, kendi değerini bilmelidir.
     
    Umarım ülkemizde senin gibi akıllı ve güçlü kız çocuklarının sayısı çok fazladır.
     
    Öpüyorum canım seni…

    • Yanıtla Pınar Sude Genç 19 Şubat 2019 at 16:42

      Çok teşekkür ederim. 🙏♥️ Sevgiler…

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan