Yurt Dışı Gezi

Marakeş

4 Nisan 2019
Marakeş | Jemaa El Fnaa


Jemaa El Fnaa Meydanı

Marakeş Fas’ın en gözde tarihi kentlerinden biridir. Kelime anlamı “Tanrının Ülkesi” demektir. Fas insanının teninin kızılımsı yapısı ve Marakeş’in de kahverengi–kırmızı bozkır toprak çeşidinden dolayı, Marakeş’e birçok yerde “Kızıl Şehir” de denilmektedir. Aynı zamanda bu bölge Fas’ın ilk başkenti olma özelliği ile de ön plana çıkar.

Marakeş, Medina ve Gueliz olarak ikiye ayrılmış yerleşim bölgesinden oluşmaktadır. Medina’da yer alan Jemaa El Fnaa Meydanı Unesco tarafından kültürel mirasa eklenmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu sayede de bölgenin kaçak yapılanmadan korunması amaçlanmıştır.

Medina, Marakeş


Medina, Marakeş

Meydanın diğer bir adı da “Kıyamet Meydanı”dır. Böyle denilmesinin sebebi idama mahkum edilenlerin bu meydanda asılıyor olmasıymış. Günümüzde böyle bir uygulama bulunmamaktadır. Fakat bu meydanın geçmişi bu tarzdan acılar ile dolu.

Bu şehirde en önemli alışveriş tarzı pazarlık.

Aslında sadece Marakeşe’e özgü olmayan bu durum Fas’ın her yerinde geçerli. Örneğin değeri 2 dolar olan bir mal 50 dolar değer ile satışa sunulur. Eğer pazarlık yapıp da bu malı 30 dolara kadar indirirseniz kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Fakat malın asıl değeri 2 dolardır.

Atlas Dağları'nda Bir Dağ Geçidi


Atlas Dağları’nda Bir Dağ Geçidi

Hem Fas’a ait bütün kentlerde özellikle de Marakeş’te yapabileceğiniz en kuvvetli pazarlığı yapmanız gerekmektedir. Burada verilmesi gereken en büyük tüyo, malın değeri ne olursa olsun ister 100 dolar ister 200 dolar. Siz bir dolardan başlatmalısınız. Normal pazarlıklarda satıcı yüksek söyler müşteri aşağı söyler orta yolda buluşulur. Fakat Fas’ın pazarlık anlayışı bu şekilde değildir. En alttan rakamı söyleyerek satıcı bu noktaya indirilir. Bu da ilginç yöntemleri ile Marakeş kültürünü anlamanın bir başka yoludur.

Marakeş, Atlas dağlarının eteklerinde yer alıyor. Fas’ın kuzeyi ile büyük çöl arasında geçiş sağlayan bir şehir konumunda. Bu nedenle jeopolitik konumunun vermiş olduğu avantaj ile her zaman ticaret şehri olarak kalmış. Kral 6. Muhammet’ten sonra onun yenilikçi hareketleri şehre de yansımış ve büyük reformlar gerçekleşmiştir. Bu nedenle 2000 yılından beri dünyanın en gözde ve en çok tercih edilen yerleşim yeri olmaya devam etmektedir.

El Bahia Sarayı Avlusu | Marakeş, Eski Şehir


El Bahia Sarayı Avlusu | Marakeş, Eski Şehir

Marakeş’in Konumu

Kuzey Afrika’da yer alan Fas’ın merkezinde ulunan bu şehir, Atlas dağlarının eteğinde yer almaktadır.

Ulaşım

Türkiye ile Fas arasında direk uçuşlar yok ne yazık ki. Bu nedenle aktarmalı olarak uçulabildiği gibi; hava yolu oradan da kara yolu ile devam ederek de bölgeye ulaşılabilir. Aktarmalı olarak Fas’ın Marakeş şehrine de gitmek mümkün değil. Bu nedenle araba ile 5 saat yakınlıkta olan Kazablanka şehrine giderek oradan Marakeş’e araç kiralayıp gidiliyor. Araç kiralamak bu şehrin gezilmesi için en ideal yöntemlerden biri. Çöl ve uzak mesafedeki gezilecek yerler araç şart çünkü.

Marakeş | Mojerelle Bahçeleri


Marakeş | Mojerelle Bahçeleri

Kalınacak Yerler

Fas’ın en büyük ve gözde dördüncü şehri olduğu için yeni yapılmış bir çok otel bulmak mümkün. Oteller çoğunlukla butik tarzda ve her bütçeye uygun seçenek var. Otel fiyatlarında da pazarlık anlayışı hakim.

Marakeş’e Ne Zaman Gidilir?

Çöl ikliminin özellikleri, yazların sıcak ve kurak; kışların ise ılık geçmesidir. Marakeş çöle yakınlığı ile bilinmesinden dolayı tipik bir çöl iklimi havasında yer almaktadır. Bu nedenle bu şehrin en ideal gezilip görülme zamanı ilkbahar aylarıdır. İlkbahar ve sonbaharda kum fırtınaları görülse de bu çok etkili ve kalıcı olmamaktadır. Çöle uğramak isteyenlerin bunu turlar ile konuşarak iklim koşullarına uygun zamanda ziyaret etmesi gerekmektedir. Bunun dışında Marakeş ilkbahar aylarında gezmeye daha elverişlidir.

Marakeş | Saadiyan Mezarları


Marakeş | Saadiyan Mezarları

Marakeş Gezilecek Yerleri

Marakeş “eski şehir” ve “yeni şehir” olarak ikiye ayrılması nedeniyle ve yapısı itibariyle ülkemizde yer alan Mardin’e benzemektedir. Arabaların giremediği ara sokakları, meydanları, çarşıları, pazarları sanki bizde Mardin’de geziyormuşuz gibi bir hava yaratıyor. Fakat Marakeş, Mardin’den daha büyük. Ayrıca şehir planlanması, düzeni de UNESCO tarafından fark edilmiş, bu nedenle örnek olarak gösterilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Marakeş çöle yakın bir şehir olsa da, bahçeleri ve birbirinden özel bitkileri ile meşhur. Endemik yapıda yer alan bir çok çiçek ve bitki türü bu bahçelerde sergilenmekte. Manera Bahçeleri ve Mojerelle Bahçeleri bu tarz bitkilerin sergilendiği görülmesi gereken ender güzelliklerden.

Gueliz ve Medina bölgeleri de sokak ve çarşıları ile görülmesi gereken yerler. Saadiyan Mezarları, Shouf Çeşmesi ise tarihi dokuya uygun olarak kalmış yapılar.

Marakeş | Geleneksel Nane Çayı


Geleneksel Nane Çayı

Marakeş Mutfağı

Marakeş mutfağı Fas mutfağından oluşmaktadır. Fas mutfağı ise; İspanya ve Fransa yemeklerinin de hakim olduğu bir Arap mutfağıdır. Bunun nedeni ise, zamanında sömürgesi olduğu devletlerin kültürlerinden etkilenmesinden kaynaklanmaktadır.

Marakeş Mutfağında kırmızı et ve deniz ürünleri hakim. Etler sebzeler ile bir arada pişirilip servis edilir. Türk mutfağında da varlığını koruyan kuskus ve bulgur pilavı bölgedeki en önemli yardımcı yemekler.

İçecek olarak nane çayı oldukça fazla tüketilmekte. Türklerdeki siyah çay tüketimi kadar yaygın ve her köşe başındaki kahvede bulabileceğiniz nane çayını denemenizi tavsiye ederim.

Sezer Taş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Ahu Kınay Zabun 4 Nisan 2019 at 21:01

    Cok keyifli bir gezi oldu benim için teşekkürler gezgin sezer 🙂 bu guzel aileye hoş geldin

  • Yanıtla Sezer Taş 5 Nisan 2019 at 06:32

    Değerli yorumunuz için tşk ederim. Elimden geldiğince en güncel, en güzel bilgileri sizlere aktarmaya çalışıyorum. Beğenmenize sevindim sayın hocam.

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 5 Nisan 2019 at 08:47

    Sezercim, uzun zamandır düzenli yazı giremediğimiz Gezi köşemize yeniden hayat verdiğin için çok mutluyum. Aramıza hoş geldin 🙂

  • Yanıtla Sezer Taş 5 Nisan 2019 at 10:48

    Didem Hanım nezaketiniz için teşekkür ediyorum. Sizinle çalışmak benim için bir zevk olacak.
     
    Herkese keyifli okumalar, dostça kalın

  • Yanıtla Barış 5 Nisan 2019 at 14:55

    Marakeş’le ilgili yazınızda en dikkat çeken bölüm Marakeş mutfağı. Türk mutfağındaki ürünlerle benzerlik gösteriyor. Özellikle nane çayı, siyah çay kadar olmasa da bizde de tüketiliyor.

  • Yanıtla Duo Diyet 6 Nisan 2019 at 02:02

    Ben buraya gitmek istiyorum, hep aklımda. Yazı çok faydalıydı, daha da isteğimi arttırdı.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan