Yurt Dışı Gezi

Amalfi Kıyıları

28 Ekim 2020

Yazı: Amalfi Kıyıları | Yazan: Melih Daşgın

İtalya’nın sıcak cenneti, Amalfi Kıyıları

Bir tablo düşünün, fonda masmavi gökyüzünün, eteklerinde parıldayan denizin ve beraberinde de rengarenk evlerin sanki köşe kapmaca oynarmışçasına aralara serpildiği. Baktıkça neşelendiren, sizi mıknatıs gibi kendisine çeken ve uzun uzun hayallere daldıran bir tablo.

“Yaz benim mevsimim, güneş ise hayat kaynağım ve yanında deniz de olsun” diyenlerdenseniz, sizi harika bir adrese götüreceğim.

İlk görüşte aşktır Amalfi Kıyıları. Fotoğrafını gördüğünüz andan itibaren gitmek ister, nasılını kendinize sorar durursunuz. O fotoğraf karesinde kendinize yer arar durur en sonunda da kendinzi burada bulursunuz.

Amalfi kıyıları; Güney İtalya’nın Salerno bölgesinde, Tiren denizinin Salero körfezine sıralanmış sahil şeridine verilen addır. Kıyıda bulunan kasabalardan en büyüğü olan Amalfi, uzun şeride adını vermektedir.

Bölge 4 mevsim ziyaret edilebilecek güzellikte olmakla beraber, özellikle yaz mevsimi dünyanın en gözde tatil yerlerinin başında gelmektedir. Ilık geçen kış sezonu da birçok yere oranla yüksek kapasitede turist ağırlamaktadır.

Bölgenin insanları kendisine hayran bıraktıracak güzellikte olmasının esas nedeni, deniz kıyısından başlayarak dikey yükselen dağlar üzerinde yer alan yerleşim yerleri ve bu yerlerin doğal olarak yüksek irtifalarda bulunmasının sunduğu tarifsiz manzara.

Yazı: Amalfi Kıyıları | Yazan: Melih Daşgın

Tüm binaların, sanki lego parçalarının bir araya gelmesiyle oluşturulduğu, hiçbirinin birbirinin önünü kapatmadığı, birbirleri arasındaki ulaşım yollarının da o harika manzaraya paralel ilerlemesiyle gerçekten tarifsiz bir güzelliğe sahip bir yer.

1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen Amalfi Kıyıları, ister havadan ister karadan ve hatta isterseniz de denizden ulaşım imkanına sahip. Havadan ulaşım için en yakın havalimanı hemen kuzeyde bulunan ve aslında bölgenin söz sahibi konumunda bulunan Napoli’den yapılmakta. Havalimanına indikten sonra dilerseniz toplu taşıma, dilerseniz de kiralayacağınız otomobil veya motosiklet (evet yanlış duymadınız) ile buraya ulaşım mümkün. Özellikle ülkemizden gidecek olanların bölgeye en kolay ulaşım şekli bu.

Schengen bölgesinde bulunan İtalya’ya ülkemizden geçerli bir Schengen vizesi ile gidebilirsiniz. Mayıstan, ekime kadar olan sıcak dönem, Amalfi Kıyıları için en güzel zaman.

Amalfi Kıyıları’nda, sahil şeridine yayılan 13 adet kasaba bulunmakta.

Amalfi

Sahile adını veren Amalfi bölgenin hem en büyük hem de en köklü kasabası. İtalya tarihinde önemli bir konumda olan Amalfi, İtalya’nın dört denizcilik cumhuriyetinin ilki ve doğu ticaret yolunun en önemli şehriymiş. Büyük bir limana ev sahipliği yapan kasabanın, birbirine yapışan evleri, dar sokakları ve ana meydanda bulunan, Arap-Norman tarzında inşa edilen St. Andrew Katedrali, başlıca görülmesi gereken yerlerden.

Positano

Yazı: Amalfi Kıyıları | Yazan: Melih Daşgın

Üzerinde bulunduğu dağın sanki bir parçasıymış gibi, dağın doğal seyrini hiç bozmayan Positano, Amalfi Kıyıları’nda belki de en bilindik yer. Özellikle son dönemde artan sosyal medya kullanımı ile ünü günden güne artmakta. Ama bunu da sonuna kadar hak ettiği kesin. Çünkü sanatçıları bile takdir ettiren güzellikteki bu kasabada huzuru ve mutluluğu en yüksek dozdan almanız garanti.

Hemen önündeki sahil ve üzerindeki tesislerden denize girebilirsiniz. Ancak çok yüksek talep olmasından dolayı rezervasyon sistemi ile çalışıldığını aklınızdan çıkarmayın. Tabi doğal olarak da Positano’daki gerek konaklama gerekse diğer yapacağınız harcamaların da, diğer kasabalara oranla daha fazla olacağını da bilmenizde fayda var.

Praiano

Kitle turizminden uzak bir diğer adres ise, Praiano. Özgün ve otantik atmosferi ile Akdeniz bitki örtüsünün arasından geçen dar sokakları, teraslı bahçeleri ve doğrudan denize açılan tipik evleri ile görülmeye değer bir kasaba. Burada tüm sahilin en romantik gün batımının tadını çıkarabilirsiniz.

Ravello

İtalya’nın en eski müzik festivallerinden birine ev sahipliği yapan, Villa Rufolo’nun ve belki de bölgenin en güzel manzarasına sahip noktasını barındıran, Villa Cimbrone’nin bulunduğu Ravello, Amalfi Kıyıları’nın reklam yüzü. Açık söylemek gerekirse bizi oralara çeken yer ise tam olarak burası 😊

Yazı: Amalfi Kıyıları | Yazan: Melih Daşgın


Villa Cimbrone Bahçeleri | Ravello

Bu kasabaların yanında; deniz üzerinde sanki bir sahne havasında bulunan “Atrani”, hamsi balığı konusunda uzmanlaşan “Cetara”, denize bakan doğal bir balkon olan “Conce dei Marini”, üzüm bağlarıyla ünlü “Furore” (ki bizim konakladığımız yer), Orta Çağ’dan kalma birçok eseri barındıran “Reghinna”, el yapımı makarna mekanı “Minori”, seramik denince akla gelen “Vietri sul mare”, şarap üretiminin merkezi “Tramonti”, kıyının en eski şehri “Scala” Amalfi Kıyıları’nı süsleyen diğer görülesi yerlerden.

Öyle bir anlatım yapmışım ki sadece manzara ve deniz var çıkarımı yapılacak neredeyse ama öyle değil. Elbette ilk sırada yukardaki sebepler bulunmakta gidiş için ama Amalfi Kıyıları’nda sizi bekleyen birbirinden güzel sebepler bulabilirsiniz.

Örneğin daha önce hiç görmediğiniz kadar büyük bir meyve sizi bekliyor.

Çok farklı bir şey tahmin etmenize gerek yok, bu meyve bir limon. Farkı ise normal boyutlarında olmayıp, ortalama bir kavun kadar oluşu. Haliyle bu kadar büyük olmalarının da bölgeye katkısı oldukça fazla. Öncelikle sabun olarak, ardından kozmetik sektörü ve hediyelik eşyalarda boy göstermekte.

Limonu, aynı zamanda bölge mutfağında da çok sık görebilirsiniz. Limonlu tatlılardan, içeceklere, en güzel limonlu dondurmalardan, limonu bol yemeklere uzanan geniş bir yelpaze ile size farklı bir deneyim sunacaktır.

Bölgede ün salmış bir diğer meyve de üzüm. Denize inen dik yamaçlarda yetişen üzümler hem meyve olarak hem de şarap olarak bölge mutfağında yer almakta. İyi bir şarap sever veya şarap içmeyi seven birisi iseniz doğru yerdesiniz.

“Makarnanın ana vatanı neresidir?” diye sorsak, ortak cevap herhalde İtalya olacaktır. İşte bu cevabın özüne inecek olursanız da Güney İtalya’ya erişebilirsiniz. Ülkenin makarna merkezi olan, Gragnano her ne kadar Amalfi kıyılarının bir parçası olmasa da hemen yakınında olması sebebiyle bölgede üretilen makarnaların kalitesinin artmasına doğrudan sebep olmuş bir yer. Amalfi de üretilen makarnalar, uzun yıllardan beri fabrikalarda değil, evlerde doğal yollarla üretilmekte. Makarnanın kalitesinin yanında, doğallığı ve sunumlarının zenginliği ise cabası. Hâl böyle iken, sıkı bir makarna sever iseniz buraya gelme sebeplerinin başına bunu da koyabilirsiniz.

Bunların yanı sıra, bölgede özellikle yaz sezonunda birbirinden farklı etkinlikler, yarışmalar, konserler ve festivaller bulmanız mümkün. Bunlardan bazıları; Ravello Müzik Festivali, Furore Atlayış Şampiyonası, Amalfi Müzik ve Sanat Festivali, Balık Festivali, Yelkenli Festivali vb.

Tüm bunların yanında Amalfi Kıyıları’ndan kolayca ulaşacağınız, dünya jet sosyetesinin uğrak ve tatil yeri olan Capri Adası’nı da gezebilir, Amalfi Kıyıları’na bir de deniz tarafından bakabilirsiniz. Bu arada ister Capri’ye gidin ister gitmeyin ama mutlaka denizden bir kez olsun bu güzel sahile bakma fırsatını kendinize yaratın.

İşte size içinizi sımsıcak yapacak, yazı gerçekten yaşatacak, tatil yaptığınızı hissettirecek harika bir rota. Sizleri bekleyen güzelliklerin sadece bir girizgahını yapmaya çalıştım. Kolay ulaşılabilir olması ve yaz seyahatinizden fazlasını bulabileceğiniz bir yer olmasından ötürü Amalfi Kıyıları dört mevsim bir adres olabilir. Sadece kıyı şeridi olarak değil, hemen yanı başındaki Napoli ve dünyaca ünlü Pompei Antik Kenti alternatifleri ile de tercih edilesi bir yer.

İyi bir ressamın paletinden fırlamışçasına yayılan, renk geçişlerinin zihinlerinizi bulandıracağı, begonviller ve karanfil çiçekleri arasında kendisine yer bulmuş, limonların kokusu eşliğinde, dar sokaklarında kaybolmak isteyeceğiniz harika bir adres. Büyük İtalya turu, klasik İtalya turu ve benzerleri unutun ve kendinize bir iyilik yaparak buraya bir plan yapın.

İyi seyahatler.

Melih Daşgın

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 29 Ekim 2020 at 12:54

    Melihcim, gene harika bir rota, muazzam bir kıyı şeridi. Pandemi falan ama sen ruhumuzu alıp götürdün Akdeniz’in harika kıyılarına. Kalemine sağlık canım.

    • Yanıtla Melih Daşgın 11 Aralık 2020 at 00:05

      Beğeni editörden gelince ben -> :):):) Teşekkür ederimmm

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan