Sanat Gündemi

30 Mart Dünya Bipolar Günü

30 Mart 2020

Yazı: 30 Mart Dünya Bipolar Günü | Bipolar Vincent’ı Okumaya Çalışmak | Yazan: Seval Deniz Karahaliloğlu

Parmağına aldığı boyayı ağzına attı. Diliyle rengin tadını hissetmeye, anlamaya çalıştı. Çünkü o rengin tanımını beyninde farklı bir boyutta kaydetmenin tek yolu bu. Bütün derdi yaptığı resmin içine girebilmek. Bu onun için çok önemli. Çünkü tüm hayatı yapmaya çalıştığı o resimlerden ibaret.

O, bu resim evreninde kaybolabilmek adına kendi hayatından vazgeçti.

Artık dönülmez bir noktada olduğunu hissediyor. İçinde var olanı resmetmek ona yetmiyor. O bizzat resmin kendisi olmak istiyor. Doğal olarak, kendi yarattığı dünyanın dışında, dışarlıklı olarak kalmak çok acı verici. Renklerden oluşan dünyanın kapısını aralamaya çalışırken, amaç renklerin arasında kaybolabilmek. Renklerden oluşan farklı bir evrende kendisini yeniden var edebilmek için çabalarken renkleri bütün duyularıyla yeniden tanımlaması gerekiyor. Renkleri sadece görmek ona yetmiyor çünkü onun adı Vincent van Gogh.

Yatırıldığı Sen Remy Akıl Hastanesi’nde sevgili doktoru resim yapmasına ve boyaları kullanmasına izin veriyor. Duygusal iniş çıkışların çok sert yaşandığı bir anda Vincent daha iyi resim yapabilmek, içinden geleni daha doğru ifade edebilmek adına boyaların, renklerin tadına varmak ister. Tek yol boyayı ağzına atıp tatmaktır. Bunda garip olan ne var ki? Ama dışarıdaki dünyada yaşayan faniler için bu kabul edilemez.

Sadece renkleri görmek dışarıdaki faniler için yeterli olabilir ama onun için değil.

Rengin tadını ve kokusunu ayırt edebilirse sadece renklerden oluşan bir dünyaya adımını atabilir. Dahası hayatını adadığı resim evreninin içinde kaybolabilir. Dışarıdan bakanlar için o “boyaları yiyen deli bir adam”.

Hayata açılan pencereleri faklı diye damgalanan, dışlanan, istenmeyen, aşağılanan biri olmak zaten yeterince zorken, bipolar hastası olarak yaşadığı iniş çıkışlar onu tamamen yiyip bitiriyor, bütün yaşam enerjisini tüketiyor.

Anlayışsız insanların acımasız davranışlarının da Vincent’a pek yardımcı olduğu söylenemez.

Arkadaşsızlık, yalnızlık, sevdikleri tarafından terk edilmeler, toplumsal tecrit, zaten zor olan hayatı, onun için dayanılmaz hale getiriyor. O sadece kendince uyum sağlamaya, kendini farklı bir dilde ifade etmeye çalışıyor ama insanların onu gerçekten dinlemeye vakti yok. Her davranışında toplumun acımasız sözel kuralları hep onu parmakla işaret ediyor.

Öğretilmiş çaresizlik duygusu böyle bir şey olmalı. Bütün o suçlayan bakışların karşısında sürekli özür dileyen bir pozisyonda kalmak, sürekli insanın kendisini çaresiz hissetmesi, içine düştüğü durumun çözümsüzlüğünü fark etmek ve insanın kendisini değersiz hissetmesi ne kadar acı. Böylesine bir cehennem azabında nasıl yaşanır ki?

Vincent van Gogh’un doğum günü olan 30 Mart “Dünya Bipolar Günü” olarak kutlanıyor.

Aslında bu bir kutlama değil. Dante’nin Cehennemi’nde yaşayanlar için bir farkındalık yaratma günü. Eğer bipolar tanıdıklarınız varsa, lütfen onları incitmeyin. Zaten hayatları çok zor. Çünkü onlar, toplumun standart kurallarının dışında, dünyayı sıradan insanlardan farklı olarak, daha başka boyutlarda görebilen çok yaratıcı insanlar. Onlardan bir selamı esirgemeyin. Bazen bir “merhaba” bir hayat kurtarabilir. Bir gülümseme, sıcak bir insan sesi dünyalara bedel olabilir. En önemlisi “üzülme bunlar da geçecek diyebilmek”.

İçinizdeki insan sevgisini hep canlı tutmak dileğiyle, Dünya Bipolar Gününüz kutlu olsun…
 
 

Not:

☆ Dergimiz yazarlarından İlhan Vardar ile İz Gazete’de yayımlanan söyleşime de göz atmak isterseniz yandaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz 👉🏻 “Vincent’ı Sevmek” Ve Bipoları Anlamak

☆ Vincent van Gogh üzerine bir diğer makalemin linki de burada 👉🏻 Bipolar Vincent’ı Anlamaya Çalışmak
 
 
Seval Deniz Karahaliloğlu
 
 

30 Mart Dünya Bipolar Günü | İlhan Vardar Söyleşi

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Sedat Gökmenoğlu 30 Mart 2020 at 08:24

    Dünyada her 5 kişiden biri bipolar. Ülkemizde de bir çok bipolar hastası olduğunu biliyoruz. Bunların çoğu hastalığını kabul etmemekte, bir kısmı da ifade edememektedir. Çok önemli bir konuyu tam da gününde ele alıp yazmış olmanız çok anlamlı.
     
    Yazınızdan aslında bipolar insanların çok zeki olabileceğini de anlamış oluyoruz. Farkındalık yaratmak adına güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.
     
    Bugün 30.03.2020 Pazartesi saat 16:00’da yazar İlhan Vardar‘ın Instagram üzerinden “BİPOLARLA YAŞAMAK ve Hasta ve Hasta yakınları Sorunları” konulu canlı söyleşisi olacak. İlhan Bey de bu konu ile ilgili yaşanmışlık ve araştırmalarını bir kitap haline getirmiştir. Kitabın adı ÇIĞLIK.
     
    Sağlıklar dilerim…

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan