Yurt Dışı Gezi

Faroe Adaları

30 Ekim 2019

Yazı: Faroe Adaları | Yazan: Melih Daşgın

Keskin fiyortlarından her an düşecekmiş korkusuyla gezer, üşüyebilir veya sırılsıklam olabilirsiniz. Sürüklediği rotalarında yorulabilir, sessizliği bozan sert rüzgarlarına kafa tutabilirsiniz. Burada ne işim var bile demeniz olası ama hiçbir şey bulunduğunuz bu harikulade yerin sizde yarattığı heyecan ve mutluluğun önüne geçemez. Okyanusun, gökyüzü ile buluştuğu Faroe Adaları’ndasınız. Bu fotoğrafları dünyanın hiçbir yerinde çekemeyecek, kendinizi hiç bu kadar gerçekleştiremeyeceksiniz.

Cümleler bu kadar iddialıysa sizi burada bekleyen bir ülkeden fazlası…

Faroe Adaları

Seyahatiniz esnasında en çok kurduğunuz cümle “gözlerime inanamıyorum” ise siz Faroe Adaları’ndasınız. Sadece 18 adadan oluşan, Atlantik Okyanusu’nun ortasında bulunan bu küçük ülkede poz vermenize veya özel bir yer aramanıza gerek kalmadan deklanşöre her basışınızla harikulade kareler çekebilirsiniz. Sıra dışı dağlar, çok hızlı hareket eden sürekli bir sis, her tarafa serpiştirilmiş üçgen çatısı çimli evler, gizemli yürüyüş ve sürüş rotaları, hırçın şelale, keskin fiyortları ve şirin mi şirin puffin kuşları… Her şey o kadar heyecan verici ki insan bir an için kendisini farklı bir dünyada hissediyor.

Atlantik’in ortasında kendine yer bulmuş bu küçük ama barındırdıklarıyla sizde uyandıracağı mutluluğun büyük olduğu yeri anlatmaya başlıyorum.

Bu arada bu ülkeye gitmeye karar verdiyseniz şu soruya hazırlıklı olmanızda fayda var;

“Nereye gidiyorsun?”
“Faroe Adaları’na.”
“Orası neresi?”

Faroe Adaları, ismi bile garip değil mi?

Koyun demekmiş Faroece’de.

“Koyun Adaları”

Neden mi? Ülkede yaşayan 50 bin insandan daha fazla koyun olmasından. Koyun olsam burada yaşamak tek hayalim olurdu bu bir gerçek! (Google bile koyunlara kamera yerleştirerek, ülkenin görüntülerini koyunların gözünden bizlere yansıtmış daha ne olsun?)

Hadi Gidelim Faroe’ye:

Vize

Ama önce kendine has vizesini alalım.

Faroe Adaları vizesiz mi?

“Schengen vizesi ile Faroe Adaları’na gidilir mi?” diye düşünebilirsiniz ama maalesef hayır! Faroe Adaları, Avrupa Birliği üyesi de Schengen’e üye bir ülke de değil. Ülkemiz vatandaşlarından da vize istiyor. Vize başvurusu Danimarka Konsolosluğu’ndan yapılıyor. Bütün vize hazırlıkları Schengen vizesi alır gibi yapıp sadece Faroe Adaları’na gideceğinizi söyleyerek Danimarka Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz. Neden Danimarka diye soracak olursanız, 1948 yılına kadar Danimarka topraklarıymış da ondan. Kültürel anlamda çok yakınlar ve hala Danimarka meclisinde 2 koltuğa sahipler.

Ulaşım

Volkanik kayalar üzerine kurulu, okyanusun ortasında olmasından, dünyanın bittiği yerde olduğu hissi yaratır ama öyle değil. Faroe Adaları’na ulaşım gayet kolay. Yakın komşusu sayılabilecek ülkelerden (Norveç, Danimarka, İskoçya, İzlanda) uygun uçuşlar ve sıkı dostu Danimarka’dan feribot seçenekleri mevcut. (Feribot 37 saat haberiniz olsun.)

İklim

Havayı beğenmediniz mi, 5 dakika bekleyin! Faroe’de en fazla duyacağınız cümle bu. Nedeni ise sıcak Gulf Stream akıntılarının, kuzeyden gelen çok soğuk sularla buluştuğu yerde olmasından. Sonucu ise en sıcak olan temmuz ayında hava sıcaklığının ortalama 13 derece
olması, her daim sert rüzgârların suratınıza vurması ve sisin sizi kucaklaması (kışın ortalama 3 derece). Buradan çıkarılacak ilk ders, Faroe Adaları’na gidecekseniz, her mevsim yanınıza mutlaka kalın, rüzgâr ve yağıştan koruyacak kıyafetler almanız! Hatta oradayken, “aa bugün hava güneşli görünüyor” diyerek yanınıza almadığınız bu kıyafetlerinizi sırılsıklam ve üşümüş halinizle özlersiniz ona göre!

Halk & Kültür

Norveçli Vikingler altıncı yüzyılda gelene kadar İskoçlu keşişlerin mekânı olan ülkede her nefeste İskandinav havası solumanız mümkün. Nüfus olarak az olmalarına karşın, geleneklerine aşırı derecede bağlılar. Kültürlerini ayakta tutmak her Faroe’linin ilk önceliği. Bu doğrultuda aile bağları oldukça sıkı. “Aile” kavramına o kadar önem veriliyor ki bu kadar küçük olmasına karşın kişi başına düşen 2.6 çocuk ile Avrupa birinciliğine sahip.

Dil

Ülkede konuşulan dil Faroece. İlk defa duymuş olabilirsiniz ama dert etmeyin, İngilizceyi bir İngiliz kadar iyi bildiklerinden Faroece bilmeseniz dahi işlerinizi halledebilirsiniz.

Bir gezginin belki de gideceği yer ile ilgili araştırmalarından ilki gideceği yerin pahalı olup olmadığıdır. Yukarıda bir yerde “İskandinav” kelimesi kullandım. Sanırım buradan nasıl olduğunu anlayabiliriz 😉

Para Birimi

Kullanılan para birimi Danimarka Kronu (DKK) haberiniz olsun.

Faroe Adaları pahalı bir ülke mi?

Evet hem de oldukça pahalı bir ülke! Bütçenizin en fazla giderini konaklama, ikinci kalem yeme-içme, üçüncü kalem ise diğer her şey oluşturacak. Konaklama seçeneklerini ucuzdan pahalıya sıralarsak, camping, oda kiralama, hostel, evin tamamını kiralama ve otel. Eğer seçiminiz bizim gibi campingten yana olacaksa sizi yağmur ve rüzgârdan koruyacak kamp ekipmanları olmazsa olmazınız. İlginç ama kamp alanları için de rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim. Evet, pahalı olabilir ama yanınıza götürebileceğiniz atıştırmalıklar ve marketlerden alacağınız hazır gıdalar ile masrafları azaltmanız olası. Camping rezervasyon için; https://camping.fo/locations?_l=en

Gezi Planı

Faroe Adaları’nda nereleri gezelim, nasıl gezelim?

18 adadan oluşmasına karşın tüm adalar birbirlerine köprüler, tüneller, feribotlar ve helikopter ile çok güzel bağlanmış. Yanlış duymadınız, ulaşım için helikopter kullanabilirsiniz, fiyatı da gayet uygun. Merakınız var ise kaçırılmayacak bir fırsat, hem ulaşım hem de ülkeyi havadan görebilmenin keyfi bir arada. Elbette önceden rezervasyon şart 👉🏻 https://tyrla.atlantic.fo/

Ulaşım hizmetlerinin beklentinin üzerinde, hatta başkent Torshavn’da otobüslerin bedava olmasına karşın, Faroe Adaları tam anlamıyla araba ile gezilecek bir yer. Fotoğraflarında hep engebeli görünüyor olsa da yollar çok düzgün ve sürücü dostu. Mesafelerin kısa olması ve her yerinin aşırı fotojenik olmasından dolayı istediğiniz yerde durup fotoğraf çekebilme özgürlüğü, araba ile gezmenin en büyük avantajlarından. Bu arada ülkede toplamda 3 adet trafik ışığının olduğunu biliyor muydunuz?

Hadi gelin size bir gezi planı yapalım. Planı başlıklar altında yaparak daha kullanışlı hale getirelim:

  1. Mykines adasını ve şirin Puffin kuşlarını ziyaret edin.

Yazı: Faroe Adaları | Yazan: Melih DaşgınBelki de adada en sevdiğimiz, keyif aldığımız yerlerin başında. Telafuzu “Miç-he-nez” olan, ülkenin en batı ucuna sahip, üzerinde onlarca çeşitli kuş kolonisinin, özellikle Puffin kuşlarının yuvalarının bulunduğu bir yer.

Ulaşım feribot veya helikopter ile.

Adanın ucunda bulunan deniz feneri adeta sizi kendisine çeken bir mıknatıs. Gidiş-dönüş toplamda 3-4 saat olan yürüyüşü fazlasıyla hak edecek güzellikte. Mutlaka ama mutlaka yürüyün. Yürüyüş esnasında puffinlere neredeyse dokunacak kadar yaklaşmanız mümkün. Adada ayrıca çok şirin bir köy ve hizmet veren bir cafe mevcut.

❗️Bu arada çok önemli bilgi:

Deniz fenerine yürüyüş yapacaksanız https://hiking.fo/?_l=en bu adresten online olarak yürüyüş ücretini ödeyerek yanınıza çıktısını almayı unutmayın.

  1. Trælanípa Yürüyüşü

Muhteşem Sorvagsvatn Göl’ünü izleyebileceğiniz Trælanípa Yürüyüşü’nü muhakkak yapmanızı tavsiye ederim. Ülkenin bir diğer Instagram fenomeni. Ününü ise gölün deniz seviyesinden daha yüksekte oluşunun yarattığı optik illüzyondan alıyor. Midvagur’dan başlayan ve Trælanípa seyir yerinde son bulan, 5 km’lik kolay bir yürüyüş ile ulaşılıyor. Vikinglerin eskiden kölelerini infaz etmek için denize attığı, denizden 142 metre yükseklikteki bu fiyort görülmeye değer.

Sorvagsvatn sularının Atlantik’e aktığı yerde oluşan Bøsdalafossur Şelalesi yine burada sizi bekliyor.

❗️Şu hususa dikkat:

Bölge tamamen açık ve sert rüzgârlı. Fiyort kenarlarında gezerken çok ama çok dikkatli olmakta fayda var! Tıpkı Mykines Yürüyüşü’nde olduğu gibi burada da yürüyüş ücretli.

  1. Gasadalur Köyü & Mulafossur Şelalesi

İşte sırada, “Burada olduğuma inanamıyorum! Bunu gözlerimle gördüğüme inanamıyorum, gerçekmiş” tepkisi vermenin garanti olduğu yer var. Belki de Faroe Adaları denince akla gelen ilk ve tek yer. Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Mulafossur Şelalesi.

Arka planına aldığı tipik bir Faroe köyü olan Gasadalur ile oluşturduğu kare muhteşem! Daha fazla konuşamıyorum, görmeniz lazım 😉 (Buraya gelirken yolunuz üzerindeki “Bøur”
kasabasını da listenize alın).

  1. Dramatik ve İzole Saksun Kasabası

Sadece 14 yaşayanı olan, yeşil ve grinin karışımının hâkim olduğu bir diğer etkileyici cennet köşesi. 1858 yılında inşa edilen kilisesi ile tam bir fotoğraf yıldızı olan bu köydeki halk özellikle çitlerin arkasına geçmenize, onların alanına girmenize biraz kızabiliyorlar buna dikkat! Ayrıca denize açılan bu fiyortta, suyun alçak olduğu zamanlarda keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

  1. Tjørnuvík Köyü

Şu ana kadar Instagram hesabıma yüklediğim fotoğraflar arasında en fazla beğenilen fotoğrafı çektiğim bu köyün bende yeri ayrı. Kumsalı ve kumsaldaki cafesi ile sanki Şirinler’in köyü.

  1. Fossa Şelalesi

Ülkede bulunan 18.000 şelalenin arasından, 140 metre ile en yükseği olan Fossa Şelalesi zaten yolunuz üzerinde.

  1. Gjogv; Oralıların Deyimiyle “Jek” Köyü

Faroe Adaları ülke geneline serpiştirilmiş birbirinden güzel köylerden ibaret. Belki de bunlardan en fotojenik olanı bu köy.

Rengârenk evlerin arasında oluşturulmuş ve içerisinde oralı çocukların doyasıya oynadıkları havuzu kıskanmadık değil.

Köyün solundaki patikayı takip ederek, kısa bir yürüyüş (ücretli) ile köyü ve manzarayı tepeden izleyebileceğiniz harika bir seyir tepesi mevcut.

Ayrıca bir adet camping alanı ve restorana sahip bir misafir evi köyde bulunmakta. Gjogv’a gider veya gelirken Funningur Köyü’nü pas geçmemenizi öneririm.

  1. Kalsoy Adası ve Ünlü Deniz Feneri Kallur

Uzun ince, sanki dünyanın sonundaymış hissi yaşayacağınız bir ada. Trøllanes köyünden başlayan, Kuzey Atlantik’ten dikine yükselen fiyortlarda, 1 saatlik kolay sayılabilecek bir yürüyüş (ücretli) ile Kallur Deniz Feneri sizi bekliyor olacak. Deniz fenerinde manzara muhteşem. Ama yine kuvvetli rüzgâra dikkat! Buraya gelirken veya dönüşte Mikladalur Köyü’nde ilginizi çekecek bir heykel mevcut: Seal woman. İlginç bir hikâyesi var, bir bakın derim.

  1. Drangarnir Yürüyüşü

Daha önce bu kadar farklı bir kaya parçası görmüş olabilirsiniz belki ama Drangarnir’i de gördüğünüzde tepkiniz; “Evet bu da farklıymış” olacak emin olun.

Vagar Adası’nda feribot iskelesinin yanından başlayan bu kolay sayılabilecek yürüyüşü normal hızda gittiğiniz takdirde toplam gidiş ve geliş 4 saatinizi alması muhtemel (2 gidiş + 2dönüş).

Yürüyüşünüz esnasında hava durumunun çok değişken olabilirliği yüzünden ihtiyatlı olarak kıyafetlerinizi seçmeli ve yeterince gıda + su almayı unutmamalısınız.

Drangarnir’e en yakın noktaya ulaşıp bu bana yetmez biraz da tepeden bu harika manzarayı görmem lazım derseniz hemen solunuzdaki Kvívíksskoranøva dağına tırmanış sizi bekliyor. (Drangarnir yürüyüşü de ücretli)

  1. Torshavn

Dünyanın en küçük başkenti. Yaşam oldukça kolaya indirilmiş. Ne trafik, ne kalabalık, ne curcuna, hiçbiri yok. Zincir mağazalar, dükkânlar yok. Oksijen var, temiz hava var. Taze balık ve samimiyet var.

Bu küçük başkentin kalbi, 1400 yılından günümüze kadar ayakta kalan Tinganes Bölgesi. Tinganes’de daracık sokaklar arasından geçerek, çatısı çimden oluşan evleri ve taş yapıları keşfedebilirsiniz. Ayrıca dünyanın en eski parlamento binasını da Tinganes’de ziyaret edebilirsiniz. Rengârenk teknelerin demir attığı liman bölgesi keyifli vakit geçireceğiniz bir diğer yer. Teknelerin yanından yürüyerek Skansin’e gidip manzaranın tadı çıkarılabilirsiniz.

Eğer Torshvan’da bulunma zamanınızı Faroe Adaları’nın en büyük festivali olan OLAVSOKA’ya denk getirirseniz -ki getirmeye özen gösterin- ülkenin kültürünü çok yakından gözlemleyip 2 gün, gece gündüz süren harika etkinlikler, konserler, aktiviteler ve kutlamalara katılabilirsiniz. Festival boyunca tüm halk yerel kıyafetleri ile başkent Torshavn’da toplanıyor. Kıyafetleri gerçekten çok güzel ve ilgi çekici. Yerel şarkılar eşliğinde ettikleri danslar gerçekten görülmeye değer. (Olavsoka festivali her yıl 29-30 Temmuz)

  1. Diğerleri

Kuşlara ilginiz varsa veya kuş gözlemcisi iseniz Faroe Adaları tam sizlik. Vestmanna fiyortlarındaki kuşlara bayılırsınız. Düzenlenen tekne turlarına katılarak bu keyfe ortak
olabilirsiniz.

Ülkenin tek Michelin yıldızlı restoranı olan KOKS, hizmet verdiği köhne kulübede size yerel lezzetlerden oluşturduğu, muhteşem bir akşam yemeği ziyafeti sunabilir. Bu eşsiz deneyimle kendinizi şımartabilirsiniz. Önceden rezervasyon şart, ona göre.

Koyunların egemen olduğu ülkede harika atları da unutmayalım. Daha önce bu kadar güzel atları İzlanda’da görmüştük. Ama buradakiler de en az oradakiler kadar süslü ve asiller.

Grindadrap

Faroe Adaları’nı internette arattırdığınızda karşınıza hiç beklemediğiniz bir şey daha çıkacaktır: Grindadrap

Balıkçılar tarafından kıyıya sürüklenmek zorunda bırakılan pilot balinaları, ellerinde kocaman bıçaklarla bekleyen onlarca insan ve onların katledilişleri.

Cümle bile yeterince olumsuz ve barbarca değil mi?

Ama gelin bu konuya bir açıklık getirelim. Öncelikle yaptıklarını asla onaylamıyoruz, sadece neden yaptıklarını, yerinde öğrendiğimiz için sizinle paylaşacağız.

Ülkede binlerce yıldır yaşamın var oluşu ve sert Atlantik rüzgârlarının engel olduğu tarım yüzünden çok eski zamanlarda yaşayanlar açlıktan ölmemek için balina eti ile hayatta kalıyorlarmış. Bu hayatta kalışlarının minneti olarak da balina eti yemeye devam ediyorlar.

Bunun asla bir ritüel veya festival olmadığını şiddetle savunuyorlar. Öldürülen balinalar tüm halk tarafından tüketilmekte. Balina etinin ve balina yağının besleyiciliğinden de gayet memnunlar. Durum bu. Neredeyse tüm dünyaya çok vahşi geliyor olsa da Avrupa’nın ortasında gerçekleştirilen bu olay maalesef her yıl devam etmekte.

Bu olumsuz cümleleri bir kenara bırakalım ve güzelliklere kaldığımız yerden devam edelim. Siz de kendiniz için hayallerini kurduğunuz manzaralarda bulunmak ve harika anılarla dönmek için hadi hemen çalışmalara başlayın.

Kısa Kısa

▻ Yerleşim yerlerinin 150 metre, havalimanının 5 km yakınında olmamak kaydıyla Drone kullanımı serbest. Ama büyük kuşlara ve sert rüzgârlara karşı dikkatli olmanızda fayda var.

▻ Faroe Adaları seyahati planlıyorsanız kalacak yerlerinizi (camping alanları dahil) mutlaka önceden ayarlayın.

▻ Vejetaryen olanlar için zorlanacakları bir güzergâh. Yemeklerin çoğu koyun eti ve deniz
ürünlerinden oluşuyor.

▻ Tahmin edilenin aksine mobil çekim gücü maalesef ülke genelinde zayıf. Kendi operatörünüzü orada kullanmayı düşünüyorsanız, telefonunuzdan İnternete bağlanma sorunu yaşamanız çok olası. Roaming durumu maalesef iyi değil. Eğer oradan bir hat alırsanız daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz ama oldukça pahalı.

▻ Ülke genelinde koyunların kuralları çok geçerli. Özellikle yollarda koyunlar var ise beklemeniz ve rahatsız etmemeniz gerekiyor. Eğer yanlışlıkla birine vurduysanız polise haber vermelisiniz.

▻ En iyi sonuçları elde etmek için mutlaka geniş açılı bir lens!

▻ Otostop çok yaygın. İstediğiniz yere otostop ile kısa sürede gidebilirsiniz.

▻ Yürüyüşler öncesi kalın kıyafetlerin yanında mutlaka yanınıza atıştırmalıklar ve su alın.

▻ Acil durumlarda arayacağınız numara:112.

▻ Polis: +298 35 14 48

▻ Adaları birbirine bağlayan iki adet su altı tüneli mevcut ve ücretli. Ücretini ya tünel girişlerindeki benzin istasyonlarına ya da kiralama şirketlerine ödüyoruz. (Gidiş-geliş 100DKK)

▻ Feribot kullanacaksanız deniz tutmasına hazırlıklı olun. Klaksvik-Kalsoy arasındaki araçlı feribotu kullanacaksanız da aracınızla bir süre öncesinden sırasına girmeniz gerekli.

▻ En uygun market alışverişini Bonus marketten yapabilirsiniz.

▻ En iyi yürüyüş rotalarını ve rehberleri www.hiking.fo adresinden bulabilir, detaylı bilgileri edinebilirsiniz.

▻ Elektrik prizleri bizim kullandıklarımızla aynı. [220-230 volt AC (50 Hz)]

▻ Sular içilebiliyor.

▻ Faroece, Google Translate’de bulunmuyor!

▻ Nisan ayında, dünyanın her yerinden gelen gönüllüler ile tüm turistik noktaların temizliği yapıldı. Yapılan temizlik sonrası birçok yürüyüş parkuru ücretli hale getirildi. Ücretleri online olarak www.hiking.fo adresinden ödeyebilirsiniz.

İyi seyahatler…

Melih Daşgın

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan