Yurt Dışı Gezi

Phuket

18 Mart 2020

Yazı: Phuket | Yazan: Melih Daşgın

Soğuk kış günlerinde denize girmek, tam olarak olmasa da biraz oksimoron1 gibi değil mi? Ama öyle değil! Yıl boyunca sahip olduğu sıcak havası ve harikulade doğasıyla sizi bekleyen tropikal tatil cenneti Phuket… Kendinize bir iyilik yapın ve Phuket’i listenize ekleyin.

Phuket… Tayland’ın tropikal çocuğu.

Yıl boyunca havanın sıcak oluşu, egzotik doğası, harikulade deniz ve kumsalları sayesinde sizi mıknatıs gibi kendisine çekebilecek güce sahip bir yer. Gerek doğal güzellikleri gerekse de eğlencenin adeta kalbi. Harika plajları, sınırsız gece hayatı ve çevresinde konuşlanan muhteşem adalar.

İklim

Tropikal iklime sahip olmasından dolayı yıl boyu ortalama sıcaklık 30 derecelerde, doğru orantılı olarak deniz suyu sıcaklığı da ortalama 30 derecelerde seyretmektedir. Aralık-mart arası kurak dönem, diğer aylar ise, yağışın olacağı ıslak dönem (özellikle eylül). Bu sebeple, ülkemizde soğuk kış günlerinin yaşandığı kış günlerinde, montlarla gidilen uçaktan, şort, tişört ve terliklerle çıkabileceğiniz en güzel rotalardan birisi.

Vize & Uçuş

Ülkemiz vatandaşlarına Tayland vizesiz. Yolculuk ise 11-12 saatlik uzun uçuşlu. İstanbul üzerinden Tayland’ın başkenti Bangkok’a ve Phuket’e direkt ve aktarmalı uçuşlar bulmak mümkün.

Sadece kendi ülkesinin yıldızı değil; dünyada, gerek balayı, gerek aile tatili, gerekse de normal tatil severlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri Phuket. Bu durumunun da bir hayli farkında. Doğru orantılı olarak da Phuket’te turizm imkânları bir hayli gelişmiş. Birbirinden farklı yüzlerce tur firması mevcut. Bu firmalar vasıtasıyla uçak biletinden, konaklamaya, havalimanı transferinden günübirlik turlara tatilinizi a’dan z’ye planlamanız mümkün.

Coğrafi Özellikleri

Phuket, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada. Ada oluşundan dolayı denizin etkilerine çok açık. Gel-git olayı da ada üzerinde söz sahibi. Adanın güney ve doğu tarafı gel-git olayından çok miktarda etkileniyor. Batı tarafı ise nispeten daha az etki altında. Konaklama tercihlerinizde bunu göz önünde bulundurmanız ve günün en güzel saatlerini çekilmemiş bir deniz ile geçirmeniz sanırım hiç fena olmaz.

Konaklama

Konaklama için ilk akla gelen alternatif Patong. Patong adeta “Phuket merkez”. Burada konaklayarak hem harika sahilinde denizin tadını çıkarabilir hem de restoranların, kafelerin, barların, dünyaca ünlü Thai masaj salonlarının ve gece kulüplerinin en ucuzundan en pahalısına kadar seçeneğe sahip olabilir, Phuket’in en hareketli sokağı olan Bangla Road’da sınırsız eğlencenin tadına bakabilirsiniz.

Turlar

Phuket’i gezmenin en güzel yolu günübirlik turlar. Bu günübirlik turlar sayesinde hem çok rahat hem de nispeten uygun fiyatlı geziler yapabilirsiniz. Konaklayacağınız yerde sabit kalıp, günübirlik turlara katılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken katılmak istediğiniz turu satın almak ve belirtilen gün ve saatte, aracın sizi alacağı yerde bulunmanız. Gerisi kişi sayınıza göre gönderilen araçla, zamanı en etkin kullanarak gezilerinizi icra etmeye kalıyor. Bu turlar sayesinde Phuket ve yakın çevresini zahmetsiz bir şekilde gezebilirsiniz.

Turların neredeyse tamamını İnternette kısa bir araştırma ile bulabilir veya oraya gittiğinizde merkezlerine uğrayarak dilediğiniz turu satın alabilirsiniz. Bu sistem, oldukça popüler ve aşırı talep aldığından dolayı çok fazla tur şirketi mevcut. Fiyatlar da çok değişken. Kesinlikle pazarlık yapmanız gerektiğini unutmayın çünkü söylenen ilk fiyatlar genelde abartı olabiliyor. Zaten ülke genelinde pazarlıksız alışveriş yapmayın.

Kredi Kartı & Para Birimi

Ada genelinde kredi kartınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz fakat küçük işletmelerin çoğunda pos cihazı yok ve nakit çalışıyorlar. Bu yüzden yanınızda nakit bulundurmayı ihmal etmeyin. Nakit demişken kullanılan para birimi; Baht. Baht edinmek için en iyi adresler; havalimanı, bankalar ve kurumsal döviz büroları.

Phang Nga Bay

Yazı: Phuket | Yazan: Melih Daşgın

Phuket hakkında görsel araştırması yaptığınızda, karşınıza çıkan ilk şey denizin ortasında dik bir şekilde duran o kaya parçası olacaktır. Olması da gayet normal. Çünkü belki de Phuket’teki sayısız alternatiflerden en dikkat çekeni. Sanki gökten düşmüş ve o şekilde denizin ortasında öylece kalmış. Bu doğa harikası ve çevresindeki güzellikleri Phang Nga Bay, bilinen adıyla James Bond Adası turu ile ziyaret edebilirsiniz.

Ulaşım feribotlarla. Feribot, ilk olarak Panak Adası’na oradan da Koh Panyee balıkçı köyüne uğruyor. Ardından da tura adını veren James Bond Adası’na. Tur devamında kanolara binerek Bat Cave içerisinde adrenalin dolu bir gezinti yapabilirsiniz.

Ülkemizdeki feribot arkasından simit ile martı beslemenin Phuket versiyonu olan, et parçacıkları ile bölgede yaşam alanı bulunan, beyaz başlı kartalları besleme şovu görülmeye değer.

Koh Phi Phi Leh Adası

Yazı: Phuket | Yazan: Melih Daşgın

“The Beach” filmini izleyenlerin kesin bildiği yerde sıra. Görülmeden dönülmemesi gereken yerlerden olan Koh Phi Phi Leh Adası ve Maya Bay. Turkuaz suların çevrelediği, rengarenk balıkların sizlere eşlik edeceği bu adaları, ister tur ile, isterseniz Rassada Limanı’ndan tarifeli seferler ile kalkan feribotlarla, 45dk-1saat yolculuk süresiyle ulaşabilirsiniz.

Tur ile bu adayı ve çevresini gezme planınız var ise limitli zamanınız olduğunu bilmenizde fayda var. Koh Phi Phi Leh Adası, sadece Phuket’in değil, Tayland’ın en eğlenceli yerlerinin başında. Çok çeşitli sualtı aktiviteleri, şnorkel ile keşifler, yarasa mağaraları, plajdaki maymunları, seyir terası ve sabahlara kadar süren çılgın partileri ile keyifli vakit geçirmeniz garanti.

Yorgunluğunuzu da Maya Bay’e giderek, turkuaz sular ve bembeyaz kumsallarla atabilirsiniz. Bu arada Koh Phi Phi Adası’na giriş ücretli. Cüzi bir miktar ödeyerek adaya girebilirsiniz. Çok küçük olmasına rağmen aşırı kalabalık. Kalabalıktan etkilenmemek için, Koh Phi Phi Leh Adası’nda en az bir gün konaklamanızı tavsiye ediyorum.

Zamanınız ve bütçeniz elverdiği şekilde Phuket çevresinde bulunan; Similan Adası, Hong Adası ve Surin Adası’na gidebilir ve en az Koh Phi Phi Leh  kadar güzel bu yerleri de keşfedebilirsiniz.

Phuket elbette etrafında bulunan adalardan ibaret değil. Yarımada da bulunan harika plajları, manzara noktaları, turist aktiviteleri, tapınakları ve tema parkları da görülmeye değer.

Yazı: Phuket | Yazan: Melih DaşgınTiger Kingdom

Adada görülmesi gereken yerler ile devam edelim. İlk durağımız Tiger’s Kingdom adında bir kaplan çiftliği. İçerisinde her boyutta Asya Kaplan’ı bulunduran bu çiftlikte, belki de hayatınızın en heyecanlı dakikalarını yaşayabilir, bir kaplan ile aynı kafesi paylaşıp, onunla fotoğraf çektirebilirsiniz.

Kafesine girmek istediğiniz kaplana göre giriş ücreti değişiyor. Burada emniyet ön planda. Beraberinizde sürekli bakıcılar da bulunuyor. Ne kadar emniyetli olsa da kaplanların olduğu bir kafeste olmanız son derece heyecan verici bir deneyim.

Kaplanların ardından devasa Asya fillerini yakından görebilir, fil safarisi yapabilir ve onları besleyip, yıkayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, onlarca fil çiftliği içerisinden birini seçmek ve oraya gitmek. Aynı şekilde timsah, maymun, yunus, kobra yılanı gibi hayvanlar ile yapılan gösterileri de Phuket’te bolca bulabilirsiniz.

Big Buddha Heykeli

Şehrin neredeyse tamamından görünen, 45 metre yüksekliğindeki Big Buddha heykeli ve tapınak olan bölümü mutlaka görülmesi gereken diğer yerlerden.

Tapınak olan bölümü için kıyafet sınırlaması ve ziyaret saatleri mevcut, planlamanız öncesinde dikkat ediniz.

Wat Chalong Tapınağı

Bir diğer tapınak olan Wat Chalong Tapınağı, farklı mimarisi ile ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Tapınağa ayakkabı ile girilmiyor olması, maalesef tapınak çıkışında çıkardığınız ayakkabıyı bulamamanız ihtimalini de beraberinde getiriyor. Bu sebeple bu tapınağı gezecekseniz, değerli bir ayakkabı ile buraya gitmemeniz veya kendi önleminizi almanız gerekiyor.

Plajlar

Yazı: Phuket | Yazan: Melih Daşgın

Sıcakta şehir gezisinin ardından serinlemek için harika plajların yolunu tutabilirsiniz. En güzel plajların başında Kata Beach geliyor. Kalabalık olmaması diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, ayrıca kumsalının büyük oluşu ve arkasında bulunan ağaç gölgelerinin bol olması da bir diğer avantaj.

Diğer plajlardan da bahsedecek olursak; Patong Beach, evet güzel ama aşırı kalabalık. Karon Beach, en uzun kumsal olduğundan kalabalığı pek hissetmeyeceğiniz ve şnorkel ile en çok keyif alarak yüzeceğiniz kumsal. Surin Beach güzel ama ulaşımı zor. Kata Noi Beach harika ama daha çok ardındaki otellere hizmet verir konumda.

Yemek

Tayland denince ilk akıllara gelen olumsuz yeme içme önyargılarının ne kadar yanlış olduğundan bahsetmek istiyorum. Buradaki insanlar sadece börtü böcek yiyerek hayatlarını geçirmiyorlar merak etmeyin. Onlar da bizler gibi kırmızı et, tavuk, sebze ve özellikle deniz ürünleri ağırlıklı besleniyorlar.

Thai mutfağı adı altında da harikalar yarattıkları bir gerçek. Hatta dünyanın en ünlü ilk 10 mutfağı arasında geçmektedir. Bunların yanında, daha önce hiç görmediğiniz ve tadına doyamayacağınız türlü türlü tropikal meyveler de cabası. Hatta bebekli aileler için vazgeçilmez olan yoğurt bile sokaktaki marketlerde kolaylıkla bulunabiliyor. O yüzden aç kalırım düşüncesini çöpe atın lütfen.

Fotoğraf & Manzara

Yazı: Phuket | Yazan: Melih Daşgın


Pha Hin Dum

Eğer fotoğraf çekmeyi veya manzara seyretmeyi seven birisi iseniz, Phuket’te sizin için muhteşem noktalar mevcut.

Bunlardan bazıları;

Panwa Viewpoint, Kata Noi Viewpoint, Promthemp Viewpoint, Windmill Viewpoint, Karon Beach Viewpoint, RangHill, Laem Singh Viewpoint, Radar Hill Viewpoint.

Yazı: Phuket | Yazan: Melih DaşgınShowlar

Daha önce benzerlerine rastlamadığınız ve muhtemelen Tayland sınırları içerisinde izleyebileceğiniz en iyi gösterilerden olan, Simon Cabaret Show veya Phuket Fanta Sea Show gösterilerini veya en azından birini izlemeden gelmemenizde fayda var.

Son olarak Phuket’in tamamıyla hakkını vermem lazım diye düşünenlerdenseniz ve vaktiniz elveriyorsa;

Wat Chalong Temples,
ThaiBoxing,
UpsideDown House,
Go Kart,
ATV kullanmaya,
PhuketZoo,
Cashew Nut Factory,
Ziplining

ziyaret edebileceğiniz diğer noktalar.

 
 
İyi seyahatler,
Melih Daşgın

 
 

Açıklamalar:

1. Oksimoron: birbiriyle çelişen ya da tamamen zıt iki kavramın bir arada kullanılması ve bu şekilde oluşturulmuş ifade. Bazen anlamı kuvvetlendirmek için veya edebî sanat yapmak amacıyla kullanılır; bazen de halihazırda kullanılan bir kavramı eleştirmek veya alaya almak için kullanılır. –Vikipedi

⇡⇡⇡

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan