İremushka’nın Panosu

Avrupa’nın 4. Büyük Şehri | Saint Petersburg

14 Mayıs 2020

Yazı: Avrupa’nın 4. Büyük Şehri | Saint Petersburg | Yazan: İrem Savaş

Merhaba, bu hafta sizler için gezdiğim ülkeler arasında aklıma kazınmış olanlardan bir tanesini kaleme aldım.

Saint Petersburg

Moskova’nın kuzeybatısında bulunan, Rusya’nın ikinci, Avrupa’nın dördüncü büyük şehri. Sayısal verileri derhal bir kenara bırakıp samimi bir şekilde size şehri anlatmaya başlıyorum.

Öncelikle o tarafların insanının soğukluğu asla bir deli saçması değil. Rusya’da kaybolma anım var sizlere birazcık bahsedeyim ne dediğimi daha iyi anlayacaksınız böylelikle. Toplamda 3 gün kaldığım bu ülkede ilk akşam, tek başıma dışarı çıkıp şehri keşfetme ve yalnızlığın tadını çıkarma hayallerimle kendimi şehrin sokaklarına attım.

Öyle pek kaybolma korkum yoktur ve genelde istediğim noktaya bir şekilde ulaşırım. Hem iletişim gücüme hem de İngilizce seviyeme güvenerek yola çıktım ve kayboldum. Şimdi şöyle hayal edin; kalabalık bir caddedesiniz, elinizde kaldığınız otelin adresinin yazılı olduğu bir kağıt var ve siz insanlara “Excuse me; can I ask you something?” diyorsunuz. Ancak kimse sizi duyduğuna dair bir harekette bulunmuyor. Daha sonradan öğrendim ki kendi dilleri olan Rusça hariç bir soruya pek de yanıt vermezlermiş. Biraz milliyetçiliği yanlış anlamış bir millet yani.

Böyle küçük negatiflikler her ülkede, her turistin başına gelir o yüzden bu küçük bir bilgiydi belki önlem almanız belki de sonradan şaşırmamanız adına belirtmek istediğim.

Saint Petersburg Ve Yemek Kültürü

Stroganoff (Sığır Eti):

Stroganoff Steak House. Rusya’nın en ünlü eti olan sığır stroganoff’unu yemek için buraya gelmelisiniz. Tarihi bir bina ve duvarlarında devrim öncesi Rusya’daki gündelik yaşama dair gerçek fotoğraflar bulunuyor.

Stroganoff Steak House, şehrin yeni nesil restoranlarından ve ayrıca ülkenin ilk Rus ve Amerikan tarzı et pişiren restoranı olma özelliğini taşıyormuş. Bal kabağı ve mantar çorbaları da denemeye değer. Elbette ki Rus votkaları da menüde yer alıyor. Ayrıca çocukların oynayabileceği bir odası, bir de bakıcı bulunuyor ve bu Türkler için aşırı önemli özellik ahaha!

Borsch Çorbası:

Pancar, lahana, soğan ve incik eti ile hazırlanan çorba oldukça meşhur ve doyurucu. Yanında özel kreması ile servis edilen borsch çorbası farklı lezzetler arayanlar için ideal. Diğer yöresel çorbaları solyanka ise tercihe göre balık veya etle hazırlanan sebzeli bir çorba.

Bilindik bir tat arayanlar için Rus Mantısı, Pelmeny çok lezzetli. Bizim mantılarımıza göre çok daha büyük olsa da tereyağı ve yoğurtla servis edildiğinden hiç de yabancılık çekmiyorsunuz. Çerkes olduğum için bizim kültürümüzde de bu Haluj olarak geçiyor yani Çerkes mantısı demek. O yüzden ben bu lezzete çok aşinaydım.

İklimine Göre Bavulda Olması Gerekenler:

Kış ayları çok sert ve soğuk geçtiğinden ülkeye kışın seyahat etmenizi pek önermem; hem yolculuğunuzda ulaşım sorunu da yaşayabilirsiniz hava şartlarından mütevellit.

Beyaz Geceler döneminde yani yılın en uzun gecelerinin yaşandığı zamanlarda seyahat etmenizi öneririm.

Ben temmuz ayında oradaydım; gündüzleri şort, tişört ve spor ayakkabılarımla rahatlıkla gezdim ancak akşamüstüne doğru üstüme mutlaka bir sweatshirt ya da hırka alma ihtiyacı duydum; yani mevsime aldanıp hırkayı veya kot ceketi eksik etmeyin valiz hazırlarken listenizden.

Küçük bir önerim daha olacak sizlere.

Genelde bavula gereğinden çok ayakkabı koyulur her kıyafete uygun bir tanesi seçilsin ve moda ikonu olunsun istenir. Ama burada insanlar aşırı salaş olduğundan ve spor ayakkabı ile çok rahat edeceğinizde bavuldaki ayakkabılar tertemiz bir şekilde sizinle eve geri dönüyor.

Saint Petersburg Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

Yazı: Avrupa’nın 4. Büyük Şehri | Saint Petersburg | Yazan: İrem Savaş


Drawbridge Sarayı Köprüsü | Gribobedov Kanalı | Saint Petersburg | Rusya

 

  • Kuzey’in Venedik’i olarak da bilinir.
  • İsmi içerisindeki “Peter” çarın isminden ‘Burg’ is Almanca dilindeki kale kelimesinden gelmektedir.
  • Şehrin bir önem arz eden yanı da Dostoyevski ve Puşkin gibi sanatçılara da ev sahipliği yapmış olması. Hatta sanatçıların o dönemdeki evleri günümüzde müze olarak kullanılmakta.

 
Hayat renkli, günler şeker 🍭
 
 
İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Nihal Tezer 14 Mayıs 2020 at 17:59

    İremcim özlemişiz gezi yazılarını. En çok görmek istediğim yerlerden biri olduğundan ilgiyle okudum. Samimi anlatımın ve detaylar için teşekkürler ❤

    • Yanıtla İrem Savaş 15 Mayıs 2020 at 16:42

      Annecim teşekkür ederim umarım bir dahaki sefere beraber gider turlarız bu şehri 🌸

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 15 Mayıs 2020 at 10:27

    Anlatımın çok güzeldi İrem ablacım. Kaybolma işi kötü olmuş evet. Kendimi hayal ettim bir… Azıcık korkunç (: Umarım ben de bir gün gitme fırsatı bulurum da kaybolma işine orada bakarız 😁

    • Yanıtla İrem Savaş 15 Mayıs 2020 at 16:43

      İnşallah sen de birçok deneyim ile anılarına anı katarsın Pınar Sudeciim, kocaman öpüyorum seni. Teşekkür ederim tatlı yorumun için de 🧡

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan