Satır Arası

Hassas Olmak & Duyarlı Olmak

28 Ağustos 2020

Yazı: Hassas Olmak & Duyarlı Olmak | Yazan: Nalan Erpolat

Dünya üzerinde yaşayan her canlının farklı yapıları vardır. Hem genel anlamda canlı olmanın, hayvan olmanın, insan olmanın, bitki olmanın yapısal özellikleri vardır; hem de aynı cins canlıların bireysel farklılıkları vardır. Bireysel farklılıkların farkında olabilen ve bu farklılıkları geliştirip fırsata çevirebilen tek canlı da insandır. Herkesin kendinde ya da karşısında fark ettiği bir özellik vardır ki onunla yaşamak çok güzel ama zaman zaman da çok zordur. “Hassasiyet”

Hassas İnsanlar

Bazı insanlar çok hassastır; iyi ya da kötü her şeyden çok fazla etkilenirler. Bu fazlanın ölçü birimi de genelin üzerinde olmaktır. Yani insanların genelinin etkilendiğinden fazla etkileniyor olmaktır.

Hassas insanların oldukça güçlü hayal dünyaları vardır. Bu yüzden olasılıkların her çeşidini, olabilecek tüm küçük ihtimalleri çok geniş şekilde düşünebilirler. Hayatta nelerin ters gidebileceğini öngörebilirler ve bunun iki sonucu olur. Tedbirli yaşarlar, böyle olmanın da hayatta çok faydasını görürler. Fakat bir de sınırı geçmek vardır. Tedbirin sınırını aşarlarsa hayat çok zorlaşır. Kaygı bozukluğu ya da çok takıntılı olmak gibi sıkıntılar yaşayabilirler.

Bunun yanında hassas insanlar bazı sosyal problemler de yaşarlar. Çevreleri tarafından pek anlaşılamazlar; anlaşılmadıkça da bazı durumlarda içlerine dönebilirler.

Kimi insanlar da hassas olduklarını çok dillendirirler. Herkesin hassas olduğu konular elbette vardır ama kişilik yapısı olarak hassas olmak çok dile gelen bir durum değildir genelde. Gerçekten hassas olan kişiler bunu pek açık söylemezler. Genelde kendilerini iyi tanıyan insanlar tarafından anlaşılırlar.

Duyarlı Olmak

Duyarlı olmak da hassas olmanın dışında, bireyin kendi dışındaki ve kendini doğrudan etkileyen unsurların dışındaki tüm unsurlara karşı hassas ve dikkatli olmaktır.
Diğer insanlara karşı duyarlı olan birey herkesin acısına karşı hassas olabilir. Onların hassasiyetlerine saygılı olabilir.

Dünyaya karşı duyarlı olmak da duyarlı insan olabilmenin özelliklerinden biridir. Dünyanın kaynaklarının ve güzelliğinin devamı için elinden gelen her şeyi yapmak duyarlılıktır. Kendi potansiyelini dünya için kullanmak duyarlı olmaktır.

Duyarlılık sorumluluktur, duyarlılık hoşgörüdür, duyarlılık nezakettir, duyarlılık zarafettir. Hem dünyaya hem tüm insanlara karşı sergilenen görgüdür. Duyarlılık gerçek hassasiyettir.

Hepimizin zaman zaman sığındığı bir söz vardır: “Bir tane hayatım var, istediğim gibi yaşamalıyım.”

Evet bu çok doğru bir bakış açısıdır. Bu hayatta mutlu yaşayabilmek çok önemlidir ama atlanmaması gereken bir nokta vardır: “Bu dünyadaki herkesin hayatı bir tane ve hatta dünya bir tane.”

Bireysel mutluluklarımız başka insanların mutluluklarını, dünya kaynaklarını, gelecek nesilleri tehdit ediyorsa, orada durup düşünmek gerek. Bu bakış açısının olmadığı yer duyarsızlıktır. Bu durumdayken kendi mutsuzluklarına karşı hassas olduğunu söyleyen insanlar da sadece bencildirler.

Bencil olmayan, hassas ve duyarlı insanların çok olduğu bir dünya tüm canlıların hayatı için ne kadar güzel olurdu.

Nalan Erpolat

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

5 YORUMLAR

  • Yanıtla Pınar Sude Genç 28 Ağustos 2020 at 11:12

    “Bu dünyadaki herkesin hayatı bir tane ve hatta dünya bir tane.” 👏🏻👏🏻👏🏻
     
    Çok güzel bir yazı olmuş.
    Tebrik ederim.

    • Yanıtla Nalan Erpolat 29 Ağustos 2020 at 11:05

      Pınarcım çok teşekkür ederim.😘

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 28 Ağustos 2020 at 14:01

    Ne harika bir olguya değinmişsin bu hafta. Günümüzde herkes kendine hassas. Duyarlı birilerine rastlarsak, ender olduklarından, azizle karşılaştığımızı sanıyoruz 🙃 Modern insan bencilleşen bir varlık ne yazık ki….

    • Yanıtla Nalan Erpolat 29 Ağustos 2020 at 11:04

      Evet gerçekten öyle Didemcim.
      Çok teşekkür ederim yorum için.😘

  • Yanıtla Mehmet Gökcük 2 Eylül 2020 at 14:35

    Bu konuda bir yazı yazmak da kendi başına duyarlılık ve hassasiyet…
     
    “Dünyayı ben mi kurtaracağım?”, “Benim de canım çok yandı”, “İnsanlar açken hayvanlardan bana ne!” gibi duyarsız-duygusuz düşünce biçimine sahip çok insan var maalesef…
     
    Her şey güzel olacak;
    Varoluşumuzun nedenlerini kavradığımızda
    Güzel olmasını gerçekten istediğimizde…
     
    Kaleminize, yüreğinize sağlık…

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan