Yurt Dışı Gezi

Maldivler | Rüya Değil, Gerçek

30 Eylül 2020

Yazı: Maldivler | Rüya Değil, Gerçek | Yazan: Melih Daşgın

Bir gezgine sorsanız “Nereye gitmek istemezsin?” diye hemen cevap veremez ama nereye gitmek istersin sorusunun cevapları arasında mutlaka duyarsınız onun adını. Kim istemez ki o turkuaz sularda yüzmek, bembeyaz kumlara uzanmak ve sallanan palmiyeler altında dinlenmek… İşte cennetten dünyamıza emanet olarak gönderilen ülke Maldivler.

Hemen “Orası çok uzak. Orası balayı adresi. Oralar çok pahalı” hayıflanmaları gelmeden başlayalım. Yalan yok, biz de Maldivler için planlama öncesinde endişeli ve özellikle maliyet konusunda tedirgindik. Ancak planlamaları derinleştirip, geliştirdikçe bazı şeylerin sandığımızdan farklı olduğunu, bazılarının da aksine kolay olduğunu fark ettik.

Hint Okyanusu ortasında yaklaşık 1200 adacıktan oluşan, diğer ülkelerden çok farklı bir ülke Maldivler. Küresel iklim değişikliklerinden dolayı sular altında kalabileceği öngörülen lagünler içerisinde yer bulan adalar ve üzerinde yaşayan insanlar. Hatta genel bir inanış; “Adalar sular altında kalmadan bir an önce gidelim.” Bence de dünyada size bahşedilen cennet için daha fazla beklemeye gerek olmamalı 😊

Maldivler’de tatil yapmak; ortamın tüm enerjisini almış bir şekilde, huzuru içselleştirerek dinlenmenin ta kendisi. Yeryüzünde tatil amaçlı bulunulan hiçbir yerde hissedemeyeceğiniz “odakta olmak” ve “an’ı yaşamak” eylemleri için hazır olun. Bu ikisinin ne demek olduğunu emin olun orada anlayacaksınız…

Gelelim ülkeyi daha yakından tanımaya.

Başkent Male. Nüfus 541.000. Ana geçim kaynakları balıkçılık ve turizm. Hatta sadece turizm desek yanlış olmaz. Adını dünyaya kanıtlayan ölçüde kaliteli turizm olanakları ve hizmetleri ile dünyayı kendisine çekmeyi başaran bir ülke. Yukarıdaki sayıda adayı ihtiva eden ülkedeki otel sayısı ise ciddi ölçüde fazla.

Adalar üzerinde kurulan birbirinden güzel oteller ise her bütçeye hitap eder tarzda. En ucuzundan en pahalısına tatil seçenekleri ve aklınıza gelmeyecek lükste hizmetler ise turizm konusunda ne kadar iddialı olduklarının kanıtı.

Her ne kadar dünyayı olumsuz etkisi altına alan ve turizmi önemli ölçüde etkileyen Covid-19 salgını hâlâ etkilerini sürdürse de biz virüs hiç yokmuş gibi yazımıza başlayalım. Ama yine de siz güncel durumu incelemeden lütfen planlamalara başlamayın.

Maldivler vize istiyor mu? Maldivler’e nasıl gidilir?

Ülkemiz vatandaşlarından 30 güne kadar konaklamalarda vize istemeyen Maldivler’e direkt veya aktarmalı şekilde uçuş bulmak mümkün. En güzel alternatifler ise Birleşik Arap Emirlikleri veya Katar’dan. Neden en güzel derseniz, en sık uçuş, en ucuz ve en kısa uçuşlar. Biz de ülkemizden Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidip, ilk olarak oraları gezerek gitmiştik Maldivler’e. Bizim gibi zamanı müsait olan ve daha fazla yeri gezip görmek isteyenler için bir fikir olarak dursun akıllarda.

Maldivler’e ne zaman gidilir?

İşte ilk bakmanız gereken husus burası. Ne zaman gidilmeli? Maldivler’de yıllık ortalama sıcaklık 30°C. Sıcaklıkta sorun yok, her daim hava oldukça sıcak ve yüzmek için ideal. Dikkat edeceğimiz hususlar ise özellikle yağmur ve güneş ışığı. Yağışın en çok görüldüğü aylar ise mayıstan kasıma kadar olan dönem. Şimdi akıllara şakır şakır saatler süren yağmur gelmesin, gün içerisinde aralıklı olarak başlayan, çok da uzun olmayan bir yağmur bu. Yağmurun yağmadığı saatlerde ise yine okyanusun ve güneşin keyfini rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda bu aylar süresince güneş ışığı ortalama 7 saat olarak ölçülmektedir. Yani hava çok da kapalı sayılmaz. Aralıktan nisana kadar olan dönem ise yağışsız dönem ve güneş daha fazla parıldamakta (ortalama 8-9 saat güneş ışığı).

Tabi mevsimsel durumun beraberinde gelen sezon farklılıkları da seçim için önemli bir kriter. Mayıstan kasıma kadar olan dönem, düşük sezon. Aralıktan nisana kadar olan dönem ise yüksek sezon. Yalnız burada şunları da hemen belirtelim. Aralık-ocak-şubat özellikle çok yüksek sezon, mart ve nisan ise bu üçlüye oranla bir çıt aşağıda yüksek sezon olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca özellikle Avrupa’da tatil dönemi olan ağustos ayı, düşük sezonun tam ortasında olmasına rağmen, sırf Avrupalıların tatilde oluşu ve tercih sebepleri olmasından dolayı, nispeten diğer (düşük sezondaki) aylara oranla yüksek sezon muamelesi görmektedir.

Maldivler’de konaklama

Yazı: Maldivler | Rüya Değil, Gerçek | Yazan: Melih Daşgın

Rüya tatilin belki de en çok merak edilen kısmı burası. Maldivler’de nerede, hangi adada konaklamalı? Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var. Konaklama alternatiflerinde çok ucuzdan, çok pahalıya seçenekler mevcut. Peki, neden bu fiyat farkı? Nasıl oluyor da bazı oteller ülkemizdeki bazı otellerden bile daha ucuz olabiliyor?

Bildiğiniz üzere Maldivler Müslüman bir ülke ve Suudi Arabistan’dan sonra nüfusunun tamamının Müslüman olduğu tek ülke. Bu sebeptendir ki yerel halkın yaşamakta olduğu adalarda bulunan oteller de haliyle ucuz. Çünkü bu adalarda bulunan plajlarda ve toplu alanlarda bikini giymek veya slip mayo giyilmesi yasak! Aynı zamanda alkol tüketimi ve çok masum dahi olsa öpüşmek de kesinlikle kanunlara aykırı. Bu yüzden konaklama seçiminizi ucuz olsun da ne olursa olsun değil, dikkatli araştırarak yapmaya özen göstermelisiniz.

Şunu belirtmek isterim, ufacık adalara balık ve Hindistan cevizi dışındaki her şey uzak ülkelerden ithal edilerek getirilmekte. Hâl böyle olunca da fiyatları bariz fazla. Bu sebeple karşılaşacağınız fiyatlara önceden hazırlıklı olun. Yani şu şekilde bir yanılgıya düşmeyin. Hmm otel, kahvaltı dâhil bu fiyat, tam pansiyon şu fiyat. Arada epey fark var, ben en iyisi kahvaltı dâhil alayım. Oraya gidince cebimden harcayarak diğer öğünleri yerim. Yapmayın, büyük bir yanılgı! Bu şekilde bir düşünce size daha pahalıya mâl olacaktır.

❗️Ayrıca buraya dikkat.

Konaklama giderlerinin en önemli kısmını oluşturan husus ise, otel transferleri. Neredeyse ülkemizden oraya uçuş masrafı kadar masraf oluşturan bu kısım en üzücü ama mecbur olduğumuz bir durum. Maalesef konaklayacağınız otele ulaşmanın iki yolu var; denizyolu veya havayolu. Eğer otelinizin bulunduğu ada çok uzak değilse sürat tekneleriyle ve havayoluyla, uzaksa sadece havayoluyla transfer söz konusu. Oteller de bu hizmeti ekstra olarak sağlıyorlar.

Seçeceğiniz otelde en çok dikkat edilecek hususlardan biri de bu olmalı. Transfer hizmeti dahil/hariç, dahilse ne kadar bilgisine ulaşmadan asla rezervasyon yaptırmayın. Çünkü Maldivler’de kara yolu, otostop, yürüyerek ulaşırım diye kavramlar bulunmadığından ilk günden moraliniz bozulabilir.

Bu arada transfer için otele varışınızdan belli bir süre öncesinden uçuş bilgilerinizi otele iletmeniz gerekmekte, bunu unutmayın. Bu sayede onlar da planlamalarını ona göre yapmaktalar. Eğer belli bir saatin sonrasına kalırsa gelişiniz, sizi ertesi güne planlayabiliyorlar. Bunu öğrenerek Maldivler’e olan uçak biletinizi almanızda fayda var.

Eğer oteliniz bazı büyük adalarda ise bu siteden transferinizi kendiniz de yapabilirsiniz.

Maldivler’de su üzerinde mi konaklamalıyım?

Eğer bu benim hayalim ve ben bunu yaşamak istiyorum derseniz cevap “evet”. Yok fark etmez derseniz okumaya devam edebilirsiniz.

Oda tiplerinden en pahalısı doğal olarak su üstünde bulunanlar. Peki, bu kadar pahalı olmayı hak ediyor mu, tartışılır. Nedenini hemen kendimizden örneklerle yazıyorum. Biz bungalov tipi odada kaldık. Su üzerinde değildik ama suya 3 metre mesafedeydik. Adada 1 adet restoran olduğundan biz de aynı restorandan faydalandık, su üstünde kalan kişi de. Su üstünde kalan kişi o güzelim bembeyaz kumlara erişmek için bizim odamızın önündeki sahile gelmek zorundaydı, biz de orada güneşleniyorduk. Su altı zenginliklerini keşfetmek içinse biz ve su üstünde kalan kişilerin yüzdüğü alanlar da ortaktı. Akşam eğlencesi veya bar için bizimle aynı yere geliyorlardı. Yani sürekli yan yanaydık. Bizden farklılıkları; odalarının su üzerinde olması, odalarının hemen önünden suya atlamaları ve izole olarak güneşlenme imkanları. Tercih sizin…

Maldivler’e giderken yanımıza ne almalıyız?

Rüyalarınıza girecek, anılarınızın başını çekecek bir yere tatile gidiyorsunuz. Burada eksik malzeme ile mutluluğunuzu azaltmak olmaz. O yüzden iyi bir ön hazırlık size iyi gelecektir. İlk etapta dikkat edilmesi gereken husus gümrük kuralları.

Yukarda belirttiğim gibi tamamı Müslüman olan bir ülkeye gidiyorsunuz. Her türlü pornografik materyaller, çıplak veya yarı çıplak fotoğrafların olduğu dergiler (cosmopolitan bile), alkol (free shoptan alınanlar dahi yasak), üzerinde sağlık uyarısı olmayan tütün ürünleri, her türlü uyuşturucu, domuz eti veya ürünleri, herhangi bir dinle alakalı yazıtlar (İncil dahil) ülkeden ayrılırken de her türlü deniz objesinin (resif, deniz kabuğu, denizden çıkardığınız bitki, batık vb.) yanınıza almayın.

Ülkeye girdik, Ekvator’un ortasında ve güneş ışınlarının dik geldiği yerdesiniz. Güneş yanığı daha uçaktan iner inmez sizi ele geçirmeye çalışacaktır. Bu sebepten ötürü iyi bir güneş kremi ve bunu engelleyecek kıyafet, gözlük, şapka seçimi önemli.

Yazı: Maldivler | Rüya Değil, Gerçek | Yazan: Melih Daşgın

Deniz ayakkabısı: Muhteşem su altı zenginliğinden başınız dönüp basmaya yeltendiğiniz o resifler ayağınızı bir jilet gibi kesebilir. Buna engel olmak için kesinlikle deniz ayakkabısı kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Bulunacağınız adalar gerçekten çok küçükler. Bu yüzden günün büyük bir bölümü size kalacaktır. Kendinize ayırdığınız vakitlerde okumalık kitaplarınızı, dergilerinizi ve tablet/bilgisayarınızı yanınıza alabilirsiniz.

Bunların dışında ne alabilirim derseniz, su altında görüntü elde edebileceğiniz bir aksiyon kamerası, normal çekimler için fotoğraf makinesi veya drone sizi mutlu edecektir.

Su altı kamerası demişken, nasıl tepki vereceğini bilmediğiniz balıkları beslememenizi öneririm. Çünkü onların hiçbiri evcil değiller ve doğal olarak size değil sizin verdiğiniz yemeğe odaklandıkları için sizi arada kaynatabilirler dikkat!

Bu arada başkent Male’den birkaç kelime ile bahsetsek iyi olacak.

Ülkeye giriş yaptığınız havalimanının karşısındaki adada konuşlu, dünyanın en küçük başkentlerinden birisi Male. Gezmeseniz hiçbir şey kaybetmeyeceğiniz, gezerseniz de, kalabalık caddelerde bulunan, sıkıştırılmış evlerde yaşamakta olan yerel halkın hikayesini yakından gözlemleyip, alışveriş yapabileceğiniz, yarım günlük bir yer burası. İniş saatinize göre ya ilk gününüzde, ya da ülkeden ayrılmadan önceki son gününüzde gezebilirsiniz.

Maldivler, öncesinde ve sonrasında kişiyi hep heyecanlandıracak türde bir ülke. Gitmeden önce düşüncesi bile gülümsetir, esnasında huzura boğar, sonrasında ise rüyalara girer. Ama şu hususu da söylemek zorundayım. Kimi gezginler için uzun süre aynı ortamda çok aktivitesiz kalmak sıkıcı olabilir. Ben gezilerimde, tarihi yerleri, şehir gezilerini, eğlence hayatını seviyorum diyenlerdenseniz, konu Maldivler de olsa sıkılırsınız. Bu yüzden Maldivler kesin mutluluk garantili değil haberiniz olsun 😊

Melih Daşgın

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Cem Albayrakoğlu 1 Ekim 2020 at 16:41

    Selam
     
    Keşke pandemi sürecinde olmasak da bu güzel yerlere gidebilsek. Epeyce bilgi sahibi oldum Maldivler hakkında sayende.
     
    Kalemine sağlık

    • Yanıtla Melih Daşgın 11 Aralık 2020 at 00:06

      Merhabalar.. Pandemi er ya da geç bitecek, bitmeli. En azından sonrası için hazırlıklarımızın tam olması 🙂 Güzel günlerde, güzel anılar biriktirmeniz dileğimle.. Teşekkürler

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan