Satır Arası

Beklemek

24 Haziran 2022

Yazı: Beklemek | Yazan: Nalan ErpolatDaha doğmadan başlıyor beklemek. “Bebek bekliyoruz” diyor, heyecanlı aileler. Doğum zamanı yaklaştıkça da “akşama sabaha bekliyoruz”a dönüşüyor cümle. Doğum anında da, müjdeli haberi bekliyor ailenin tüm sevenleri.

Sonra da okul zamanı bekleniyor, tatil günleri bekleniyor. Sınav zamanları aileler kapıda bekliyor, sonra öğrenciler sınav sonucu bekliyor. Hayatın günlük akışı içinde, sıra beklemek, otobüs beklemek, uçak beklemek, trafikte beklemek vs. var. Yani beklemenin olmadığı bir hayat mümkün değil. Bununla beraber beklemek, birçok insan için en tahammül edilemez şeylerden biri.

Hayatta kaçınılmaz olan bir şeyin dayanılmaz olması yaşam kalitesinin düşeceğinin garantisi denilse abartılmış olmaz.

“Ben çok sabırsızımdır, hayatta bekleyemem.”

Cümlesini sıklıkla kuran insanlara rastlarız. Bekleyememenin tüm sorumluluğunu mizaçlarına yüklerler. Beklemekten şikayetçi olmayan sabırlı insanlar da beklemekten aslında çok da hoşnut olmazlar. Sadece beklemeyi öğrenmişlerdir.

Yani bekleyebilmek doğuştan gelen bir mizaç özelliği değildir. Öğrenilebilir bir yetidir. Bunu en doğru şekilde öğrenmek, doğayı doğru izlemekle mümkündür.

Doğada Beklemek

Beklemek bir tek insan için değil, doğa için de kaçınılmazdır. Ekinler, belli süre geçmeden olgunlaşamaz. Ormanların orman olması için onyıllar, belki yüzyıllar gerekir. Türlerine göre değişse de hayvanların belli fonksiyonları yerine getirebilmeleri için belli bir gelişim sürecini tamamlamış olmaları gerekir. Belki bunları bilinçli olarak yapmadıkları için insanlar gibi zorlanmazlar ama oluşumlarıyla insanlara ilham olabilecek çok yanları vardır.

İnsan Neden Beklemek İstemez?

İnsanların beklemeyi sevmemelerinin sebebi, bekledikleri şeyi ya çok önemli ya da çok önemsiz görüyor olmalarıdır.

Çok önemli gördükleri şeyi beklemek çok heyecan vericidir, bir an önce kavuşmak istedikleri için beklemek çok zor gelir. Ya da yapılması şart olan ama önemsiz detay olarak algılanan şeyleri beklemek çok zordur.

Ama aslında beklemek güzeldir.

Olayların bütününe baktığımız zaman, hedefleri ve tutkuları olan insanların bekleyecek bir şeyleri vardır. Bekleyecek bir şeyi olmayan insanların hayâlleri ya da hayâl etme motivasyonları yoktur. Beklemek, umut etmektir. Beklemek hayata tutunabilmektir. Beklemek, yaşamak için neden bulabilme yolculuğudur.

Aynı İtalyan şair ve yazar Cesare Pavase’nin söylediği gibi.

Gene de bir iştir beklemek.
Bekleyecek bir şeyi olmamaktır korkunç olan.

Hayattaki “beklemek” gerçeğini değiştirmek mümkün değilse, “bekleme” eyleminin sebeplerindeki heyecana odaklanarak “beklemek” gelişim adına fırsata çevrilebilir. Yani insan, beklediği zamanları ziyan etmeden değerlendirebilir.

Başarılı insanların hayatlarında bu bekleme anlarının doğru değerlendiriliyor olması dikkat çekicidir. Bunun çok güzel bir örneği Ahmet Hamdi Tanpınar’dır. Kendisi, İstiklal Caddesi’ndeki evinde otururken, günlük işlerindeki bekleme zamanlarını cadde üzerindeki insanları inceleyerek, onların oturmalarına, giyinmelerine, konuşmalarına dikkat ederek değerlendirmiş. Böylece romanlarındaki karakterleri çeşitlendirip zenginleştirebilmiş. Aynı zamanda beklemekten de sıkılmamış olmuş.

Ön yargılardan arınmış bekleme zamanları, hayatı güzelleştirme olanaklarıdır.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan