Satır Arası

Aşk, Sevgi ve İlişkiler

16 Şubat 2024

Yazı: Aşk, Sevgi ve İlişkiler | Yazan: Aile Danışmanı Nalan Erpolat

Her sene 14 Şubat “Sevgililer Günü”nde, aşk üzerine, sevgi üzerine birçok yorum yapılıyor. Bunların bir kısmı insan doğasıyla aşk arasındaki ilişkiyi ciddi şekilde anlatmaya çabalıyor olsa da genellikle çok fazla şaka yapılıyor konuyla ilgili. Şakalar, sevgiyle ilgili değil de pazarlama aracına dönüşmüş olan sevgililer gününe atıfta bulunuyor elbette.

14 Şubat’ı bir tarafta bıraksak da sevgi her insanın en çok ihtiyacı olan şey. Bu sebeple de sevgi üzerinde düşünmek ve sevgiyi iyi bir ilişkiye dönüştürmek için çalışmak çok önemli. İlişki dendiği zaman hep romantik ilişki akıllara gelse de her türlü ilişkinin barındırdığı sevginin, karşılıklı çabaya ihtiyacı vardır.

Aşk ve Sevgi

Hemen herkesin her zaman söylediği bir klişe “Aşk geçici, sevgi kalıcıdır” cümlesidir. Çoğu zaman doğru olsa da aşkın da ömrü sanıldığı kadar kısa olmayabilir. İlk zamanlardaki heyecan zamanla azalır elbette fakat ilk günlerdeki tutku, güvenli bir bağlanma ve karşılıklı güven ile birleştiği zaman, aşk ve sevgi güzel bir ilişkiye dönüşür. Güzel bir ilişki de her zaman, herkese iyi gelir.

Romantik ilişkiler dışındaki ilişkilerde de yani aile ya da arkadaş ilişkilerinde de sevgi güzel bir ilişkiye dönüşürse hayatı anlamlı kılar. Sevgiyi, gerçek ve insana iyi gelen bir ilişkiye dönüştürmek, bireylerin elinde olan, öğrenilebilir bir şeydir.

Sevgi ve Güzel İlişki

Sevgi ve iyi bir ilişkinin zaten bir arada olduğunu düşünmek çok mantıklı gibi gelse de hayatın içinde bu kadar kolay ve gerçek değil. Eğer gerçek olsaydı, hiçbir anne-evlat, baba-evlat ya da kardeş ilişkisi kötü olmazdı. Evladını sevmeyen anne yoktur ama evladı ile ilişkisi kötü olan çok anne vardır.

Romantik ilişkilerde de aynı şekilde, “Birbirimizi çok seviyoruz ama beraber olamadık ve ayrıldık” cümlesini çok duyuyoruz. İşte bunun sebebi ilişkiyi yönetememek ya da yönetmek için farkındalığa sahip olmamak.

İlişkiler ve Tartışmalar

İlişkisi güzel olan insanlar, dışarıdan hiç tartışmıyor gibi görünebilir ama tartışılmayan bir ilişki doğru bir ilişki değildir. Hiç tartışma olmaması demek, ilişkide bir kişinin hiç olmaması demektir. Sürekli diğer kişinin istekleri ve hayatının yaşanması söz konusudur ki bu da iki taraf için de sağlıklı değildir.

Güzel ilişkilerde tartışmalar olur. Herkes kendi hayat ve kişilik sınırlarını korumak adına bazı tartışmalara girmelidir. Fakat önemli olan, tartışmalara yumuşak başlangıçlar yapmak ve suçlamak yerine, kendini anlatmaktır. “Sen böylesin” yerine “Bana böylesi daha iyi geliyor” cümlesi önemlidir. Tabii hep aynı kişi, aynı istekleri söylüyorsa ve hiç kale alınmıyorsa, bu sağlıklı bir ilişkiyi getirmez. Karşı taraf da kendine iyi geleni, kavga etmeyen yapıcı bir dille anlatmalıdır.

Tartışma sırasında eleştirmek özellikle davranışı değil kişiyi eleştirmek, sürekli küsmek, aşağılar tarzda konuşmak sinir sistemini çok bozan şeylerdir. Ve bu durumlardan sonra oluşan kırgınlıkları tamir etmek hiç de kolay değildir. Tüm bunlar, farkındalıkla başarılabilir. Deneye deneye, ilişkinin çatısını oluşturabilir.

İlişkiler ve Beklentiler

Beklentiler, her türlü ilişkide vardır. İki kişi birbirinden bir şeyler bekler. Bunlar mutlaka ifade edilmelidir çünkü karşı taraf bunun farkında olmayabilir. Bunun yanında, bireylerden biri sadece talep ediyorsa yani sadece beklentilerinin karşılanmasını umuyor fakat diğer bireyin beklentilerini hiç umursamıyorsa bu ilişkinin iyiye gitmesi olanaksızdır. Böyle bir romantik ilişki bireylere asla iyi gelmez.

Yetişkin bireylerin ebeveynlerinle olan ilişkilerinde de bu durum görülebilir. “Ben senin için neler yaptım” cümlesi güzel ilişkilerin neredeyse katilidir. Ebeveynin çocuk için yaptıkları, çocukların savunmaya ihtiyacı olduğu zamanlarda yapılanlardır. Bunun karşılığını bencilce beklemek, ihtiyacı olsun olmasın, sürekli ihtiyaçlı bir pozisyona bürünmek, çok kaliteli olabilecek bir yetişkin-yaşlı ilişkisini mahvetmek ve huzursuzluk içinde yaşamaya davetiye çıkarmaktır.

Aşk ve sevgi güzeldir. Insan için ihtiyaçtır. Bunlar güzel ilişkilere dönüşebilirse hayat çok güzel yaşanır. Ama güzel ilişkiye dönüşmeyen aşk da sevgi de biter. Biterken de her bireyin kalbinde kötü bir iz bırakır.
 
 
Nalan Erpolat
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Emine Öztürk 16 Şubat 2024 at 13:21

    Kaleminize sağlık Sevgili Nalan.
    Benim için inanılmaz verimli bir yazı oldu. Doğru yolda olduğumu gösteren ve dikkat etmem gereken konular olduğunu bana söyleyen cümleler yakaladım.

    Saf sevgiyi hissettiğim, çıkarsız ve beklentisiz tek sevgi olarak nitelediğim sevgi, evlat sevgisi benim için. Hiçbir şey talep etmeden ve bizden talep beklemeyen tek sevgi. Yanılıyor muyum bilmiyorum.

    Tekrar yüreğinize, kaleminize sağlık.
    Sevgiler..

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan