Sağlıklı Beslenme & Diyet

Ödem Atmaya Yardımcı Besinler

10 Temmuz 2018
Ödem


Hepimizin zaman zaman yaşadığı sorunlardan biri de ödem. Bu durum özellikle biz kadınların özel dönemlerinde kabusu haline bile gelebiliyor.

 
“Nedir bu ödem?”
“Bu şişlikler nasıl geçer?”

gibi soruları sıklıkla duyduğumdan dolayı bu hafta sizlere ödem atmaya yardımcı olan besinlerden ve önerilerden bahsedeceğim.

Ödem dediğimiz şey vücudumuzdaki belirli bölgelerinin anormal miktarlarda su tutarak şişmesidir. Genellikle, ayakları, bacakları ve bilekleri etkiler fakat vücudun başka bölümlerini de etkileyebilmektedir.

Çoğunlukla aşırı tuzlu ve tatlı beslenme, yetersiz mineral alımı, az su tüketmek, alerjiler, hareketsizlik, uzun süre ayakta durmak, regl öncesi dönem, stres, uykusuzluk ve kortizon gibi hormon ilaçlarının kullanımından dolayı görülmektedir. Ayrıca ödem, kalp yetmezliği, akciğer, karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıklarından dolayı da kaynaklanıyor olabilmektedir.

Ödeme İyi Gelen Besinler

Kiraz Sapı

Kiraz zengin mineral içeriğinin yanı sıra, yüksek miktarlarda antioksidan özelliği gösteren A, B ve C vitaminleri ve antosiyanin içermektedir. Kurutulmuş kiraz sapı diüretik etki göstererek hem dolaşımı hem de vücutta biriken toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. İçerisindeki yüksek flavonoid ve potasyum sayesinde kiraz sapı yüksek tansiyon ve böbrek taşı tedavisinde de kullanılabilir. Özellikle regl döneminde oluşan ödeme ve ayaklarda oluşan ödeme karşı oldukça etkilidir. Vücuttaki tuz dengesini bozmadan vücuttan suyun atılmasını ve kan sulandırması sağlayarak kalbin daha rahat çalışmasını sağlar. Ayrıca trigliseridin ve kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

Ananas

Ananas bol lifli tropikal bir meyve olmasından dolayı bağışıklık sistemini rahatlatıcı ve aynı zamanda da ödem atmaya yardımcı ideal bir meyvedir. İçerisinde bulunan “bromelain” sayesinde yağ yakımını da yardımcı olur.

Yeşil Çay

Yeşil çay özellikle ayaklarda ve bacaklarda görülen şişlikleri azaltmak için iyi bir ödem atıcıdır. Yeşil çayda bulunan fitokimyasallar, epigallokateşin galat, flavonoidler, taninler, kafein ve polifenoller vücutta su tutumunu engeller ve fazla suyun atılmasını sağlar. Bu nedenle yeşil çay ödem söktürücü bitkiler arasındadır.

Maydanoz

Maydanoz ödem atmasının yanında aynı zamanda vücuttaki yağ miktarının azalmasına yardımcıdır. Böbrekleri idrar miktarını arttırarak temizler. Bunun yanında maydanoz cildi güzelleştirir, böbrek taşı, sindirim sorunları, adet dönemi problemleri, astım ve öksürüğe de iyi gelmektedir.

Biberiye

Biberiyenin içerisinde bulunan tanen, acı maddeler, organik asitler, glikozit ve uçucu yağlar kan dolaşımının hızlanmasına ve ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır. Fakat hatırlatmam da yarar var biberiyenin fazla tüketilmesi akciğer ödemine yani akciğerlerde sıvı birikmesine neden olabilir. Bu yüzden tüketmeden önce mutlaka doktorunuza veya diyetisyeninize danışabilirsiniz.

Kefir

Kefir ve probiyotik yoğurtlar bağırsakta iyi bakteri oranını artırarak şişkinliği azaltır. Kefir içerdikleri zengin kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin oluşmasını önler. Ayrıca iyi bakterilerin Lactobacillus veya Bifidobacterium türlerini içeren kefirin kandaki yüksek kolesterol seviyelerini azaltmaktadır.

Su

Günlük en az 2-2,5 litre su içmek ödem tutulmasını önlemek ve vücuttaki fazla suyun atımına yardımcı olmaktadır. İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri serpiştirmeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve ödem atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı olacaktır.

Salatalık

Yüzde 96’sı sudan oluşan salatalık içerisinde beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar bulundurmaktadır. Salatalıktaki sülfür ve silikon, böbreklerden ürik asidi temizlemede yardımcı olur. Özellikle bu sıcak havalarda ara öğünlerde tüketeceğiniz salatalık bu içerikleri sayesinde vücudun kaybettiği suyun yerine konmasına ve ödemin atılmasını sağlayacaktır.

Karahindiba

Karahindibanın içeriğindeki seskiterpen lakton isimli bir bileşik böbrek ve karaciğerin aktivitesini arttırarak vücuttaki fazla sıvıların atılmasını sağlar. Ayrıca karahindibağın sağladığı yararlardan biri de vücuttan fazla suyun atılmasını sağlarken potasyum seviyelerini düşürmemesidir. Hatta potasyumdan zengin olduğu için vücudun potasyum depolarını doldurur. Karahindiba özellikle yüksek tansiyon ve karaciğer problemlerinden kaynaklanan ayakların şişmesi durumu için etkilidir.

Enginar

Enginar, flavanoidler, kafeik asitler ve siyanarin gibi fitokimyasallar içerir. Özellikle siyanarin, safra üretimini ve idrara çıkış miktarını arttırır. Böylece vücuttaki fazla sıvıların atılmasını sağlar. Ödem attırıcı etkisine ulaşabilmek için enginar çiğ tüketilmelidir. Çünkü ısıl işlemler, ödem atıcı etkisini sağlayan esas madde olan siyanarinin bozulmasına neden olur. Eğer çiğ enginar tüketemiyorsanız yerine enginar yapraklarından üretilen ekstratları da çay olarak tüketilebilirsiniz.

Zencefil

Antienflematuar içeriğe sahip zencefil idrar çıkışını uyararak vücuttan fazla sıvının atılmasını sağlar.

Limon

Limon suyun vücuttan atılması konusunda etkili bir besindir. Yüksek tansiyonu düşürür, mineral ve vitamin takviyesini ve vücuttan ekstra sıvının azalmasını sağlar.

Sarımsak

Sarımsak hastalıklarla ve inflamasyonla savaşmada önemi büyük bir bitkidir. Az bilinen bir özelliği ise ekstra sudan kurtulmayı kolaylaştırmasıdır. Ayrıca sarımsak ödem atıcı etkisinin yanında yağların da yıkılmasını sağlamaktadır.
Ödem Attırıcıların(Diüretiklerin) Olası

Yan Etkileri

Eğer dışarıdan alınan ödem attırıcıların (diüretiklerin) kullanımı amacının dışına çıkarsa, vücutta olumsuz etkileri olabilir. Kısa süreli ve diyetisyen kontrolündeki kullanımlarda diüretikler olumlu etkiler sağlayacaktır. Diüretiklerin kullanımının neden olabileceği en büyük sağlık sorunlarından biri mineral ve vitaminlerin vücuttan atılmasıyla, besin öğesi eksikliklerine neden olabilecek olmasıdır. Bu yüzden diüretik ilaçlarının kullanımı sırasında potasyum takviyesi yapmak veya potasyumdan zengin besinler tüketmek, bu ilaçların en büyük yan etkilerini ortadan kaldıracaktır. Yine de en iyi yaklaşım, ödem attırıcıları yani diüretikleri bir haftadan daha uzun süre kullanmamaktır.

Özetle Ödemi Azaltmak İçin Öneriler;

– Yemeklerinize ekstra tuz ilave etmeyin ve mümkünse yemeklerinizi az tuzlu pişirin.

– Vücutta şekerin sindirilmesi için çok miktarda su gerekir ve vücut suyu tutar. Bu yüzden mümkün olduğunca şekerli besinlerden uzan durun.

– Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırganotu, yeşil çay, kiraz sapı ve hibiscus gibi çayları günde 1-2 fincanı geçmemek koşuluyla tüketebilirsiniz.

– Günde mutlaka 2-2,5 lt su içmeye özen gösterin. Kola, meyve suları, alkol gibi şekerli ve asitli içeceklerden uzak durun.

– Ara ve ana öğünlerinizde probiyotik yoğurt veya kefir tüketin.

– Vitamin ve mineral eksiklikleri de ödemi etkiler. Özellikle B6 vitamini ve magnezyumdan zengin kaynaklı besinler tercih edin.

– Uyku problemleri ve düzensizliğini de ödemi etkileyebileceğinden dolayı kendinize kaliteli bir uyku düzeni oluşturun.

– Hormon düzensizlikleri de ödemin artmasına sebep olur. Özellikle tiroid hormonuyla ilgili sorunlar ödemi artırır. Bu nedenle hormonlarınızı düzenli kontrol ettirin.

– Hareketsiz bir yaşam da ödemin temel sebeplerinden biridir. Bunun için kendinize zaman ayırın ve gün içindeki hareket miktarınızı artırın.

ÖDEM ATICI ANANAS ÇAYI

Malzemeler

1 dilim ananas
2 adet çubuk tarçın
Yarım limon
1 tutam zencefil

Hazırlanışı

500 ml su içerisine 1 dilim ananas, 2 adet çubuk tarçın, ufak bir zencefil parçası ve yarım limon katın ve bu karışımı 5 dakika kaynatın. Dilerseniz 1 çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz. Bu çayı günde 2-3 fincan kadar içebilirsiniz.

ÖDEM ATICI YOĞURT KÜRÜ

Malzemeler

1 kase yoğurt
1 çay kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı çörek otu
1 tutam zencefil
1 tutam zerdeçal

Hazırlanışı

Bir kase yoğurdun içersine limon suyunu, pul biberi, çörek otunu, zencefili ve zerdeçalı ekleyedikten sonra karıştırın.

ÖDEM ATICI YEŞİL KÜR

Malzemeler

2 litre su
2 ince dilim misket limon veya limon suyu
3 adet maydanoz
½ yeşil elma

Hazırlanışı

3 adet maydanozu, dilimlediğiniz yeşil elmaları ve limonları bir sürahi içine yerleştirin daha sonra üzerine 2 litre suyu ilave edin. İsterseniz sürahinin içerisine çubuk tarçında atabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Hande S. Sinan 11 Temmuz 2018 at 00:57

    Harika 👌🏻

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan