Sağlıklı Beslenme & Diyet

Mucizevi Bir Meyve Nar

26 Kasım 2019

Yazı: Mucizevi Bir Meyve Nar | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Nar sağlığa sayısız faydası bulunan mucizevi bir meyve. Çekirdeğinden tanesine, kabuğundan suyuna kadar birçok hastalığa fayda sağlamaktadır. Ben de bu yüzden bu hafta sizlere kesinlikle tüketmenizi önerdiğim bir meyve olan narın faydalarından bahsedeceğim.

1 adet orta boy nar; 102 kalori, 14,86 gram karbonhidrat, 0,42 gram protein, 0,34 gram yağ, 9,34 gram diyet lifi, 424 mg potasyum minerali içerir. Orta boy narın yarısı 1 porsiyon meyveye denktir.
C vitamini, polifenol, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko , B1, B2 vitaminleri lif açısından çok zengindir. Ayrıca 1 su bardağı nar suyu, günlük ihtiyaç duyulan C vitamini ihtiyacının %25’ten fazlasını karşılar.

Güçlü Bir Antioksidandır

Sadece narın kabuğunda ve tanesini saran zarlarda bulunan Punikalajin adı verilen bir polifenol cinsi organik bileşik içermektedir. Punikalajin, bağırsaklarda kolayca emilen çok güçlü antioksidanlardan biridir.

Yüksek polifenol içeriği sayesinde 100 ml nar suyu 100 ml kırmızı şaraba veya 100 ml yeşil çaya göre 2- 3 kat daha fazla antioksidan kapasite gösterir. Ayrıca kabuğunda bulunan ellajik asit, antioksidan, anti-mutajen ve anti-kanser özelliklere sahiptir. Narın ellajik asit özelliğinden yararlanabilmek için kabuklarını kurutulup toz haline getirebilir, daha sonra da yoğurda karıştırıp tüketebilirsiniz.

Kalp ve Damar Dostudur

Polifenol ve antisiyanin bakımından zengin olduğu için kalp ve damar sağlığına faydalıdır. Damar tıkanıklıklarına yol açan ACE isimli enzimin oluşumunu engeller. Damar sertliğini giderir. Zengin E vitamini içeriği sayesinde damarlarında plak artışı yaşanmasını engeller. Doğal bir antibiyotik olduğu için kalp ve damarlarda oluşan, onların doğal dokusuna zarar veren tüm zararlı maddeleri vücuttan atar veya yok eder. Kolesterolü kanda taşıyarak damar çeperlerinde biriken LDL seviyesini azaltır ve damarları genişleterek rahatlatan nitrik oksit seviyesini arttırıcı etki yapar. Bu sayede kolesterol, kan şekeri ve tansiyonu dengeler. Kan yapıcı hücreleri korur ve yenilenmesine yardımcı olur.

Gribal Enfeksiyonları Önler

Zengin vitamin ve antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık istemini korur ve güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için mevsimsel bulaşıcı hastalıklara, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi kış aylarına özgü hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu bakımdan hasta olmamak için günlük meyve tüketimi olarak 1 porsiyon nar tüketebilirsiniz.

Kanser Oluşumunu Önler

Düzenli olarak nar tüketimi kanserli hücre oluşumunu önler, var olan kanserli hücreleri yok eder. Güçlü antioksidan etkiye sahip olan nar, içerisinde bulunan antisiyanidin, siyanidin, ellajik asit gibi antioksidanlar sayesinde östrojen hormonu sentezlenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etki gösterir. Ayrıca son zamanda yapılan araştırmalar da prostat ve cilt kanserlerine de karşı kanserli hücre oluşumu ve gelişiminin yavaşladığı gözlenmiştir.

Bağırsakların Çalışma Fonksiyonlarını Düzenler

Nar tüketimi hem mideyi hem de bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Lif içeriği sayesinde mideyi ve bağırsakları temizler. Mide bulantısı, hemoroid, dizanteri, bağırsak parazitleri kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıkların etkilerini kaldırarak sindirim sisteminin daha düzenli ve işlevli çalışmasında yardımcı olur.

Mideyi Korur

Narın içinde kabuğuna yapışık şekilde bulunan Punikalajin adı verilen beyaz tabaka, midenin korunması ve güçlenmesine yardımcı olur. Ülserin etkisini azaltır. Narın kabuğunu kaynatıp suyunu tüketmek bağırsak ve mide sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

Enfeksiyon ve İltihabı Keser

Narın antioksidan, antiseptik ve antibiyotik özellikleri mevcuttur. Bu sayede vücuttaki iç ve dış tüm organlarda oluşan iltihap, enfeksiyon ve yaraların iyileştirilmesinde nar önemli bir doğal kaynaktır. Narın hem suyunun içilmesi hem tanelerinin tüketilmesi hem de iltihaplı, yaralı bölgeye nar kabuğunun sürülmesi iyileştirici ve ilerlemesini önleyici etki gösterir.

Cildi Yeniler

Nar içerdiği E vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini geciktirir. Özellikle antioksidan bakımından zengin olan nar, cildin yaşlanmasına sebep olan zararlı maddeleri ciltten uzaklaştırır ve cildi canlandırır. Cildimizi ekstra nemlendirme özelliği ile birlikte anti-aging etkilidir. Anti-aging özelliği sayesinde pek çok kozmetik üründe de kullanılmaktadır. Cilt bakım maskelerine nar ekleyerek ya da narın iç kabuğu ile cildinize masaj yaparak kırışık oluşumunu önleyebilir, var olan kırışık görünümünün azalmasını sağlayabilirsiniz.

Enerji Verir ve Ağrılara İyi Gelir

Nar tüketimi enerji verir, egzersiz sırasında yorulmayı geciktirir ve zindelik sağlar. Ayrıca eklem ve romatizma ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan