Sağlıklı Beslenme & Diyet

Çörek Otu Tüketmeniz İçin 10 Neden

8 Mayıs 2018
Çörek Otu


Çörek otu eski zamanlardan beri kullanılan ve Uzak Doğu’da her derde deva olarak kabul edilen bir bitkidir.

 
İnsan sağlığına birçok faydası bulunan, yağı da tohumu kadar şifa kaynağı olan çörek otunu daha fazla tüketmeyi düşünmenizi sağlayacak 10 nedenden bahsedeceğim bu hafta sizlere.

Çörek otu; A, C, B1, B2, B6 vitaminleri, selenyum, çinko, magnezyum, kalsiyum ve lif içeriği bakımından oldukça zengindir.

Kansere Karşı Koruyucudur

Çörek otunda bulunan timokinon ve timohidrokinon adlı fitokimyasallar kansere karşı koruyucu etki gösterir. Yapılan bir çalışmada fitokimyasalların virüslere karşı hücreleri koruduğu, tümör hücrelerini parçalayarak yok ettiği ve antikor üretim merkezi olan B-lenfositlerinin miktarını artırdığı görülmüştür.

Bağışıklık Sistemini Destekler

İçeriğinde bulunan çinko ve selenyum sayesinde bağışıklık sistemini desteklemektedir.

Migren ve Baş Ağrılarını Azaltır

İçeriğinde bulunan magnezyum ve kalsiyum kan basıncını düzenleyerek migren ve baş ağrılarını önlemektedir.

Kan Basıncını Düşürür

Her gün düzenli kullanılan çörek otu yağının tansiyon düşürücü etkisi vardır. Ayrıca içeriğindeki sesamin ve sesamoid bileşenleri sayesinde kolesterolü düşürür. Hiperlipidemide kullanılabilir.
Diyabetin Önlenmesine Yardımcı Olur
Antidiabetik etkisi vardır. Bu sayede karaciğer hücrelerinde insülin duyarlılığını arttırarak tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcıdır.

Sindirim Sistemini Düzenler

Gaz giderici özelliğinin yanı sıra şişkinlik ve mide kramplarına karşı da etkilidir. Sindirim sistemini rahatlatır ve düzenler. Kabızlığı gidermeye yardımcıdır.

Saçları Güçlendirir

Çörek otu yağı saçları güçlendirmede, daha hızlı uzamasında yardımcı olmakta ve dökülmeleri önlemektedir. Çörek otu anti bakteriyel özelliği sayesinde saç köklerini güçlendirmekte ve anti inflamatuar özelliği sayesinde de saç dökülmesine ve kepeğe karşı etkilidir.

Vücudu Toksin Maddelerden Korur

Çörek otu yağı vücudu toksinlerden korumakta ve toksinlerin vücuda zararlı etkilerini azaltmaktadır. Ayrıca antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlarda enfeksiyonların vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır.

Astım ve Alerjik Hastalıkların Şiddetini Azaltır

Çörek otunun içerisinde bulunan timokinon ve timohidrokinon adlı fitokimyasallar antienflamatuar etki göstererek bronşit, alerji, artrit, eklem ağrıları, astım, romatizma gibi hastalıkların şiddetini azaltıcı etki gösterir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Hiçbir besin gibi tek başına kilo vermenizi sağlamayacak olsa da çörek otu iştahı kontrol altına alarak, glikoz düzeylerini dengeleyerek, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak ve kan yağlarını düzenleyerek kilo alımını azaltabilir.

Çörek Otu Ne Kadar Tüketilmeli?

Hatırlatmamda yarar var Omega3 ve Omega6 yağ asitlerinden de oldukça zengin olan çörek otunu öğütülmüş şekilde günde iki kez birer tatlı kaşığını iyice çiğneyerek tüketebilirsiniz.

Çörek otu yağını ise günde iki kez birer tatlı kaşığı kadar ılık su ile birlikte tüketebilirsiniz.

❗️Herhangi bir hastalığı olan kişiler, hamileler ve küçük çocuklar tarafından ise tüketilmemelidir.

Nasıl Tüketebilirsiniz?

Salatalarınıza, yoğurdunuza, kendi yaptığınız ekmek ve poğaçalarınıza, omletinize 1 çay kaşığı ilave ederek tüketebilirsiniz.

Not: Geçen hafta hem çok lezzetli, hem çok yararlı bir meyve olan ananas hakkında yazdığım makalenin de ilginizi çekebileceğini düşünerek linkini buraya ekliyorum: Hem çok lezzetli, hem çok yararlı meyve; Ananas

Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Hande Sönmezerler Sinan 8 Mayıs 2018 at 22:10

    Çok teşekkürler, faydalı oldu.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan