Sağlıklı Beslenme & Diyet

Kendi Sütünüzü Kendiniz Yapın

3 Mart 2020

Yazı: Kendi Sütünüzü Kendiniz Yapın | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Günümüzde dünyanın her yerinde pek çok kişi veganlık, alerjen sebepler ve laktoz intorelansı gibi durumlardan dolayı farklı süt çeşitlerini tercih ediyor. Marketlerdeki süt raflarına baktığımızda inek sütünün yanı sıra pek çok farklı alternatif görebiliyoruz. Bu alternatiflerin günlük yaşantımızda kullanımı arttığı gibi fiyatlarının yüksek olması bütçeyi zorlayabiliyor.

Ben de sizler için bu konuyu inceleyerek evde kendinizin yapabileceği, yapımı oldukça kolay hem de uygun fiyatlı farklı süt tariflerinden bahsedeceğim.

Yazı: Kendi Sütünüzü Kendiniz Yapın | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluHindistan Cevizi Sütü

Oldukça popüler bir süt çeşidi olan hindistancevizi sütünün 100 ml’si 31 kcal’dir ve 188 mg kalsiyum içermektedir. Protein oranı düşük olmakla birlikte, bitki bazlı sütler içinde doymuş yağ oranı en yüksek olan süttür. Metabolizma hızını artırır. Sindirim ve besin emilimini kolaylaştırılır. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendirir.

Tadı hafiftir ve içerdiği Hindistan cevizi aroması ile tariflere farklı bir lezzet katar.

Yapılışı

Hindistan cevizini kırıp kabuklarını soyun ve suyunu ayırın. Beyaz etli kısmını ise keskin bir bıçak yardımıyla sert kabuktan ayırın. Parçalar halindeki bu beyaz etli kısımları blendera koyun. Üzerine iki su bardağı kadar su ilave edip koyu kıvamlı bir sıvı haline gelinceye kadar öğütün. Daha sonra bir tel süzgeç veya tülbent ile sıvının içinde kalmış olan Hindistan cevizi parçalarını süzün. Süzülen posayı atmayın, fırında ya da güneşte kurutup öğüterek Hindistan cevizi unu haline getirin. Hazırladığınız bu sütü direkt olarak içebilir veya çeşitli tarifler için kullanabilirsiniz. Sütü bir kavanoza alıp buzdolabında saklayın ve 2-3 gün içinde tüketmeye çalışın.

Yazı: Kendi Sütünüzü Kendiniz Yapın | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluBadem Sütü

Badem sütü kokulu bir kıvamda ve doğal tatlılığa sahip, bitkisel bir süt türüdür. 100 ml badem sütü 15 kcal’dir ve 197 mg kalsiyum içermektedir. Bunun yanı sıra tekli-çoklu doymamış yağ gruplarını, protein, lif, E vitamini, magnezyum ve potasyum içerir. Badem sütünün şekerlendirilmemiş hali normal sütünkine oldukça benzer, ancak faydalı yağların konsantrasyonu daha yüksektir. Kan basıncını dengeler. Yüksek lif, düşük şeker içermesinden dolayı diyabetliler için de ideal bir besindir. Kalp sağlığını korur, tansiyonu dengeler, kalp damar hastalıklarını önler.

Kahve başta olmak üzere birçok sıcak içecekle uyumludur ve ince bir aromaya sahiptir.

Yapılışı

Bir su bardağı çiğ bademi bir gece önceden üç su bardağı su ile ıslatın ve yumuşamasını bekleyin. Yumuşamış bademleri süzün ve kabuklarını soyun. Daha sonra süzülmüş su ve kabuksuz bademleri tekrar birleştirilerek blenderdan geçirin. Üzerine 1 bardak daha su ekleyip karıştırın. İnce bir süzme bezi veya süzgeç yardımıyla bademleri süzün. Badem sütünün içine aroma vermesi için tarçın veya vanilya ekleyebilirsiniz.

Yazı: Kendi Sütünüzü Kendiniz Yapın | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluSoya Sütü

Soya sütü; soya fasulyesinden yapılan, besleyici, yoğun, bitki esaslı bir süt çeşididir. Bu süt, çok yüksek bir soya proteini ve kalsiyum seviyesine sahiptir ancak diğer pek çok sütten daha az besin öğesi içerir. 100 ml soya sütü 43 kcal’dir ve 123 mg kalsiyum içermektedir. Bitkisel kaynaklı oluşundan dolayı vejeteryanlar ve veganlar için popülerdir. Lif oranın yüksektir. Ayrıca hayvansal bir besin olmadığı için doymuş yağ ve kolesterol içermez ve hastalıklara karşı koruyan fitokimyasallar yönünden zengindir.

Tadı yağsız süte benzer, hafif ve suludur.

Yapılışı

Bir su bardağı soyanın üzerine 3-4 parmak geçecek kadar su koyup bir gece bekletin. Şişen soyaların kabuklarını ayırın. Kabuklarından ayrılan soyaları blenderdan geçirin ve iyice ezilen soyaların biraz püre kıvam alması için 2 bardak suyu ekleyin. Ardından ocağa alıp 3 bardak su ekleyerek kaynatın. Kaynadıkça üst yüzeyde oluşan köpükleri atmayı unutmayın. 25-30 dk sürekli karıştırarak kaynadıktan sonra ocaktan alın. Ilıyınca tülbentten geçirerek süzün. Süzdüğünüz sütü bir kavanoza alıp buzdolabında saklayın.

Yazı: Kendi Sütünüzü Kendiniz Yapın | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluPirinç Sütü

Pirinçten elde edilen pirinç sütünün alerjen seviyesi çok düşüktür ve laktoz içermez; bu da laktoz intoleransı olanlar için çok uygundur. 100 ml pirinç sütü 47 kcal’dir 118 mg kalsiyum içermektedir. Aynı zamanda iyi miktarda E ve D vitamini sağlar. İshal, bulantı, kusma gibi mide ve bağırsak problemlerine iyi gelir.

Mide ve bağırsak iltihabını önler. Cilt sorunlarını hafifletir.

Tatlı ve nötr bir tada sahip olan pirinç sütü, sıcak içeceklerde kullanılabilir.

Yapılışı

Bir su bardağı pirinci tencereye ya da kaseye dökün, üzerini su ile kaplayarak 4 saat bekletin. Pirinçler yumuşadığında süzün ve blendera yerleştirin. Pirinçler iyice yumuşayıp parçalanana kadar 4-5 dakika yüksek hızda blenderınızı çalıştırın. Bir süzgeç alın, üzerine tülbent geçirin ve tencerenin üzerine koyun. Karışımı tülbentin üzerine dökün. Sütü tencerenin içine süzün ve tülbenti top yaparak iyice sıkın. Tenceredeki sütü cam bir şişeye aktarın.

Sütü buzdolabında 4-5 güne kadar saklayabilirsiniz.

Yazı: Kendi Sütünüzü Kendiniz Yapın | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluKenevir Sütü

Kenevir bitkisinden türetilen bu süt türü, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengindir; ancak, soya sütüne göre protein seviyesi daha düşüktür. 100 ml kenevir sütü 35 kcal’dir ve 118 mg kalsiyum içermektedir.

Güçlü antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Mental kapasiteyi arttırır. Sağlıklı bir cilt ve tırnak gelişimine destek olur.

Güçlü ve sağlıklı kalp için birebirdir.

Sıcak içecekler için uygun, içimi yumuşak ve hafif tatlıdır.

Yapılışı

Bir litre su ve 100 gr kenevir tohumunu blenderdan geçirin. Günlük süt kıvamına gelmesi için üzerine su ekleyebilirsiniz. İstediğiniz kıvama gelinceye kadar 2-3 dakika boyunca blenderdan geçirin.

Kenevir sütünün içine aroma vermesi için tarçın veya vanilya ekleyebilirsiniz.

Yulaf Sütü

Yazı: Kendi Sütünüzü Kendiniz Yapın | Yazan: Dyt. Simay EjderoğluYulaf sütü birçok süt çeşidine kıyasla sulu bir kıvama ve hafif bir tada sahiptir. 100 ml yulaf sütü 45 kcal’dir ve 120 mg kalsiyum içermektedir. Bunun yanı sıra düşük doymuş yağ oranına sahiptir. Kan şekerini ve tansiyonu dengelemeye yardımcıdır. Kolesterolü düşürür. Sindirim ve bağırsak sistemini güçlendirir. Mide sağlığını korur. Vücudu toksinlerden arındırır. Kilo verme sürecini destekler.

Yapılışı

Üç bardak suyu bir tencerede kaynatın ve ocağı kapatıp içine 1 bardak yulaf ezmesi ekleyin. 30 dakika kadar bekleyin yulaf ezmesinin iyice suyu çekmesini sağlayın. Ardından 4 çay kaşığı kadar arpa misosu ekleyip karıştırın. Sütü bir kavanoza alıp buzdolabında saklayın.

Afiyetle tüketin.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan