Sağlıklı Beslenme & Diyet

Diyetisyenlere Sıkça Sorulan 5 Soru

26 Ekim 2022

Yazı: Diyetisyenlere Sıkça Sorulan 5 Soru | Yazan: Fatma Nur Erdoğan

Herkese merhabalar! Görüşmeyeli umarım çok iyisinizdir. Bugün sizlerle mesleğimin getirisi olarak diyet ve sağlıklı yaşam ile ilgili çok sık aldığım soruları cevaplandırmak istiyorum. Umarım aklınızdaki bazı sorulara yanıt bulabileceğiniz bir yazı olur. Hadi başlayalım.

Spor yapmadan diyet ile kilo verebilir miyim?

Bu sorunun cevabı aslında hem evet hem de hayır. Detaylıca anlatmam gerekirse; diyetteki asıl amaç beslenme düzenindeki yanlış besin tüketimi ve alışkanlıkları sağlıklı alternatifleriyle kişiye özgü olarak düzenlemektir. Kilo verdirmek için bir süre rejim uygulamak ve ardından eski sağlıksız yeme düzeninize dönmeniz değildir. Diyet planımızı düzenlemekte ki asıl amaç sağlıklı bir bedene sahip olmak olduğu için de spor ve hareket de işin içine dahil olmalı. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için günlük yaşantımızda hareketli olmak ve en azından haftada 2-3 gün bir spor aktivitesi yapmak gerekiyor.

Baştaki soruya tekrar geri gelecek olursak: Spor yapmadan ve hareket etmeden düşük kalorili bir diyetle elbette ki kilo verebilirsiniz ancak bu kalıcı olmaz. Aksine diyet planını bıraktığınız an iki katını geri alırsınız. Kaslarınız ise egzersiz yapmadığınızdan dolayı zayıflamış olacak ve çeşitli kronik rahatsızlıklara davetiye çıkaracaktır.

Spor ve egzersiz konusunda en sık duyduğum bahanelerden biri ise zaman sorunu oluyor. Aslında özellikle zaman ayırıp spor salonuna gitmenize gerek yok. İş yerinize okulunuza giderken veya dönerken bir durak önce inip eve kadar yürüyebilirsiniz. Gün içerisinde asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz. Özellikle hafta sonları boş vakitlerinizde doğanın harika güzelliklerini keşfedeceğiniz yürüyüşler yapabilirsiniz. Yatmadan bir saat önce yoga egzersizleri yapmak uykuya geçişinizi hızlandıracak ve gün içerisindeki stresi kaslarınızdan alıp götürecektir.

Sabah aç karnına sirkeli su içmek zayıflatır mı?

Özellikle sağlıklı beslenmeye çalışanların sabah rutinlerine çok sık ekledikleri bir içecek sirkeli su. Peki gerçekten zayıflatır mı? Elma sirkesi üzerine yapılan çalışmalarda kan şekerini dengelediği tespit edilmiş. Bu nedenle sabahları elma sirkeli su tüketmek günlük kan şekerinizi dengede tutacak insülin direncinin önüne geçecektir. Bu da aslında kilo vermenizdeki engelleri kaldırmanıza yardımcı olur. Ama tabi ki de sihirli bir şekilde kilo verdirir mi? Hayır, hiçbir besinin böyle mucizevi bir etkisi yok. Mide hassasiyetiniz veya mide rahatsızlıklarınız var ise özellikle aç karnına sirke tüketmenizi asla önermem.

Bir ayda maksimum kaç kilo verebilirim?

Aslında bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiyor. Her bireyin metabolizma hızı, yaşı, kronik rahatsızlıkları farklıdır. Kas ve yağ kütlesi, hatta cinsiyeti bile ne kadar kilo vereceğini belirleyen unsurlar arasında. Hatta aynı birey aynı rutine devam etse dahi her hafta vereceği kilo miktarı değişkenlik gösterebilir. Ancak kabaca bir hesap yaparsak; teorik olarak bir insan bir ayda maksimum ağırlığının yüzde 10’u kadar yağdan kilo verebilir. Bu tabii ki ideal kilosunun üzerinde olan bireyler için geçerli. Daha fazlasını verecek olursanız ya diyetiniz çok düşük kalorilidir ya da siz yağ ile birlikte kas da kaybetmişsinizdir. Özellikle kilo verme diyetlerinde sabır ve istikrar oldukça önemli.

Yazı: Diyetisyenlere Sıkça Sorulan 5 Soru | Yazan: Fatma Nur Erdoğan

Tatlı yesem diyetim bozulur mu?

Tabi ki de hayır. Neden bozulsun ki? Diyet yapan bireylerde genellikle bir mükemmeliyetçilik söz konusu oluyor. “Bir hata yapar listemin dışına çıkarsam o diyet bozulur. Neyse bozulduysa tam bozulsun, ben bırakıyorum artık bu diyeti” şeklinde yaklaşımlar duyuyorum. Bu oldukça yanlış. Hepimiz birer insanız. Tabi ki de canımız tatlı, makarna, pilav, pizza gibi yüksek karbonhidrat ve kalori kaynağı şeyler istiyor. Hele ki biz Türkler yemek yemek için şehir değiştiriyorken bu kısıtlamalar sizi çok yorar.

Peki ne yapalım? Dengeyi sağlayalım. Mesela canımız çikolata mı yemek istiyor. Önce kendimize soralım: “Benim canım bunu gerçekten istiyor mu? Yoksa şu an aklıma geldiği, tv’deki reklamda gördüğüm veya yan masadaki kadın yediği için mi istiyorum?” Eğer gerçekten istiyorsanız kahvenin yanında tüketeceğiniz 2 çikolata parçası tabi ki de diyetinizi bozmaz. Yok ben çikolata değil 1 dilim pasta yemek istiyorum derseniz bu da kabulüm.

Diyelim ki o hafta iş yerinde birinin doğum günü var pasta kesiliyor “yok ben diyetteyim” deyip siz yemiyorsunuz ama aklınızda o bol çikolatalı pastada kalıyor. Sonra eve gidince sanal marketten bir poşet abur cubur sipariş ediyorsunuz. Ardından hepsini mideye indiriyor beş dakika sonra da pişman oluyor diyeti de bırakıyorsunuz. Oysa ki o pastadan ince bir dilim yeseniz ve öğlen yemeğindeki ekmek hakkınızı ve ertesi sabahki yağ hakkınızı çıkarsanız, diyetinize mutlu mutlu devam etseniz nasıl olur? Çok da güzel olur. Beslenme planlarında dengeyi sağlamak çok önemli. Hem sürekliliği hem de sizin diyetlere bakış açınızı pozitif yönde etkileyecektir.

Diyet yapmama rağmen kilo veremiyorum neden?

Aslında bu sorunun birçok cevabı olabilir. Eğer kendi kendinize diyet planı uyguluyorsanız eksik veya fazla kalori alıyor olabilirsiniz. Eksik kalori alındığında vücut kendini kitler ve kıtlık alarmı verir. Nihayetinde vücut yağ depolarını enerji kaynağı olarak gördüğü için kullanmak istemez. Kilo vermeye direnir. Eğer farkında olmadan fazla kalori alıyor iseniz, aldığınız ve harcadığınız kalori dengesizliği yüzünden kilo veremiyor veya alıyor olabilirsiniz.

Bir başka etmen ise bilmediğiniz bir kronik rahatsızlığınız veya insülin direnciniz olabilir. Bu yüzden diyete başlamadan biz diyetisyenler tüm danışanlarımızdan detaylı bir kan tahlili istiyoruz. Böylece bilmediğiniz kronik rahatsızlıklar da ortaya çıkmış oluyor. Kronik rahatsızlıkların yanı sıra vitamin ve mineral eksiklikleri de kilo verememe nedenleriniz arasında yer alabilir. Özellikle D vitamini ve demir eksikliği kilo verme konusunda direnç oluşturan etmenler arasında.

İstikrarsız diyet planları da maalesef kilo verememe sebeplerinin başlıca nedeni. Bir başla bir bırak şeklinde ilerleyen planlarda vücut hangisine adapte olacağını şaşırıyor bu nedenle kendini kilitliyor ve kiloyu sabit tutmaya çalışıyor. En doğrusu sabır ve azimle doğru bir beslenme ve egzersiz planını hayatınıza entegre etmek. Sonuçlarını ise er ya da geç alacaksınızdır.

Bugün sizlerden en sık aldığım soruları cevaplamak istedim umarım faydalı olmuştur. Daha fazla soru veya önerilerinizi yazının altına yorum olarak ekleyebilir veya https://www.instagram.com/dyt.fatmanurerdogan/ adresinden mesaj olarak iletebilirsiniz.

Herkese sevgiler!
 
 
Dyt. Fatma Nur Erdoğan
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan