Sağlıklı Beslenme & Diyet

Sirke Tüketmek İçin 5 Neden

30 Mart 2022

Herkese kocaman bir merhaba! Nasılsınız? Umarım çok çok iyisinizdir. Hepimiz için bolluk bereket ve neşe dolu geçecek bir hafta diliyorum.

Bu hafta konumuz “Sirke Tüketmek İçin 5 Neden”. Bir sonra ki yazımdaki konu hakkında fikirlerinizi bana yorumlarda yazarsanız çok sevinirim.

Sirke tüketmek için 5 neden:

  1. Kanseri önler
  2. Kolesterolü düşürür
  3. Kan şekerini dengeler
  4. Yağ yakıcı özelliği vardır
  5. Mikropları öldürür

Sirke

Hadi gelin sağlık küpü sirkeye biraz daha yakından bakalım.

Sirke karbonhidrat oranı yüksek meyve ve sebzelerden hatta bazen bakliyatlardan fermantasyon (mayalama) yöntemi ile elde edilen berrak keskin, asidik tadı olan bir sıvı. Genellikle üzüm ve elmadan yapıldığı bilinmesinin yanı sıra çilek, pirinç, pancar ve patatesten de sirke yapılabiliyor1.

Sirke çok eski zamanlardan beri bilinen hem besin hem de antibiyotik olarak kullanılan bir gıda. Mezopotamya, Mısır ve Roma’da kullanıldığı biliniyor. Anadolu’da ise ekşi tadı nedeniyle çorbalara sık sık katıldığı biliniyor2

Sirkenin sağlık üzerine etkileri

Sirkeyi ilk olarak modern tıbbın kurucusu olarak bilinen Hipokrat mide ve bağırsak ülserlerini temizleme, iltihaplı dokuları iyileştirme, devam eden kronik öksürük ve diğer sağlık üzerine olumlu etkileri için kullanmış. Halk arasında ise ayak mantarı, siğil ve baş biti gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmış. Bilinen ilk antibiyotik ise sirke imiş1.

Günümüzde ise alternatif tıbbın gözdesi haline gelen sirke her evde mutlaka bulunması geren bir besin. Kan basıncını düşürücü, mide ve bağırsak ülserlerini tedavi edici, kalp damar riskini azaltıcı, kan şekerini ve glisemik indeksi düşürücü, total ve LDL (kötü) kolesterolü düşürücü etkisinin olduğu biliniyor1. Ayrıca içinde bulunduğumuz pandemi döneminde dezenfektan kadar etkili bir mikrop öldürücü. İçeriğinde ki asetik asit 6 farklı tür bakteri ve birçok zararlı parazit üzerinde etkili. Ev temizliği ve sebze meyve yıkamada elma sirkesi kullanımı öneriliyor 2.

Sirke üzerine yapılmış çalışmalar ve deneyler

  1. Yapılan bir çalışmada sirkenin LDL (kötü), Total ve HDL (iyi) kolesterol üzerine etkileri gözlemlenmiş. Sonuç olarak sirkenin LDL ve total kolesterolü düşürücü HDL kolesterolü ise yükseltici etkisinin olduğu tespit edilmiş.
  2. Sirkenin kanser hücreleri üzerine etkisinin incelendiği bir araştırmada; Japon kültürünün bir parçası olan pirinç sirkesinin kanser hücrelerinin küçülmesinde ve oluşmasının önlenmesinde etkili olduğu saptanmış. Bu etkinin sirkenin içeriğinde ki polifenollerden dolayı olduğu düşünülmüş (Uludağ, 2016).
  3. Yapılan başka bir çalışmada bir grup insana 12 gün boyunca günde 30ml elma sirkesi verilmiş. Sonuç olarak yağdan kilo kaybı gözlenmiş. Ancak elma sirkesi tüketimini kestiklerinde bu yağın geri alındığı gözlenmiş. Bu durum elma sirkesinde bulunan asetik asitin yağ yapım mekanizmasının durdurulmasına yardımcı olmasından kaynaklanıyor3.
  4. 10 marketten alınan 50 adet maydanoz üzerinde yapılan çalışmada su yolu ile bulaşabilen dışkı kaynaklı e.coli bakterilerinin sirke kullanarak temizlendiğinde dezenfekte olup olamayacağı araştırılmış. Sonucunda maydanozlar sirke ile temizlendiğinde e.coli bakterilerinin dezenfekte olmasında sirkenin yüksek oranda etkili olduğu tespit edilmiş2.

Sirkeye sofralarımızda nasıl yer verebiliriz

Sirkenin sağlık üzerine olan etkileri saymakla bitmiyor. Bize düşende sirkenin her türünü sofralarımızdan eksik etmemek. Kan şekerini düşürücü etkisinden dolayı yüksek karbonhidratlı besinler tükettiğimizde yanında mutlaka sirke tüketmeliyiz. Örnek vermek gerekirse, mesela akşam pirinç pilavı yiyeceksek yanında bol sirkeli bir salata yersek kan şekerimiz aniden yükselmez yavaşça yükselir. Kolesterol düşürücü ve kanser önleyici etkilerinden dolayı sabahları kahvaltıdan önce büyük bir bardak suya 1 tatlı kaşığı sirke ilave ederek tüketmek midemizi yıkamada, metabolizmamızı hızlandırmada da etkili olacaktır. Tabi mide hassasiyetiniz veya mide probleminiz yoksa. Aksi halde sirkenin asidi midenizi tahriş edebilir aman dikkat.

Umarım bilgilendirici ve mutfaklardan daha fazla sirke kullanmaya teşvik edici bir yazı olmuştur. Herkese sevgiler.
 
 

Dyt. Fatma Nur Erdoğan

 
 

Kaynakça

  1. Asetik Asidin Zayıflama Programında Olan Hastalarda Kilo Kaybına ve Depresyon Durumuna Etkisi, Uludağ, B, 2016, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul.
  2. Sirkenin Antimikrobiyel Etkisi, Gökkırımlı, Ç., Budak, N., Seydim, Z., 2019, Türk Tarım- Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(10), 1635-1640.
  3. Obezite Tedavisine Yardımcı Olarak Kullanılan Doğal Ürünler. , Aslan. M., Orhan, N., (2010). Mised (23), 91-105.

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan