Sağlıklı Beslenme & Diyet

Lezzetli ve Sağlıklı 5 Balık Tarifi

19 Ekim 2022

Yazı: Lezzeti ve Sağlıklı 5 Balık Tarifi | Yazan: Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar

Balık, dünya çapında gıda olarak tüketilmektedir ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan temel besinler açısından zengin bir kaynak olarak kabul edilmektedir. Balık tüketimi ve balık yağı hem hekimler hem de sivil halk tarafından birçok patofizyolojik durumu ve hastalığı önlemek veya tedavi etmek için bir çözüm olarak benimsenmiştir. Balıktan maksimum verim alabilmek için doğru pişirme yöntemlerini kullanmak da çok önemlidir. Bunun için sizlere hem sağlıklı hem de balık sevmeyenlerin bile balık tiryakisi olacağı birkaç tarif önerisinde bulunacağım.

  1. Palamut Kroket:

  2. Malzemeler:

    ◦ 1 adet palamut
    ◦ 1 kg haşlanmış patates
    ◦ 1 adet kuru soğan
    ◦ 2 diş sarımsak
    ◦ Yarım limonun suyu
    ◦ 4 yemek kaşığı zeytinyağı
    ◦ 1 çay kaşığı kimyon
    ◦ 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
    ◦ 1 çay kaşığı kekik
    ◦ 5 adet taze soğan
    ◦ Çeyrek demet dereotu
    ◦ 3 adet yumurta
    ◦ 1 su bardağı galeta unu

    Sos:

    ◦ 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
    ◦ 3 dilim bayat ekmek içi
    ◦ 3 yemek kaşığı ceviz içi
    ◦ 1 diş sarımsak
    ◦ 4 yemek kaşığı zeytinyağı
    ◦ Yarım adet limonun suyu

    Balığın filetosunun kılçıklarını ve derisini ayırıp minik küpler hâlinde doğrayın. Tavada soğan, sarımsak ve balıkları tamamen yumuşayana kadar kavurun.

    Üzerine yarım limonun suyunu ve baharatları ekleyin. Ocaktan aldığınız karışımı dinlendirin.
    Derin bir kap içerisinde haşlanmış patatesleri ezin ve üzerine balık harcını, ince kıyım dereotu ve taze soğanı ekleyip iyice harmanlayın. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp silindir prizma şekli verin.

    Kroketleri önce una sonra yumurtaya ve en son ekmek kırıntısına bulayıp fırında altın rengi alana kadar pişirin.

    Tarator sos için su hariç tüm malzemeyi blenderde çekin ve kıvamını su ekleyerek ayarlayın. Sunum esnasında sos ve kroketlere roka, kırmızı soğan ve limon ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

  3. Fırında Sardalya:

  4. Malzemeler:

    ◦ 1 kg sardalya
    ◦ 2 adet orta boy kuru soğan
    ◦ 3 diş sarımsak
    ◦ 300 gram cherry domates
    ◦ Çeyrek demet maydanoz
    ◦ 1 adet orta boy limon
    ◦ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    ◦ 1 çay kaşığı ince çekilmiş deniz tuzu
    ◦ 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
    ◦ 1 adet defneyaprağı

    Baş kısımlarını aldığınız sardalyaların iç kısımlarını dikkatli bir şekilde temizleyin. Bol suda yıkadığınız balıkların iç kısımlarını tuzlayıp fazla sularının süzülmesi için süzgeçte bekletin. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları ortadan ikiye bölüp piyazlık olarak ince ince dilimleyin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını bol suda yıkayıp fazla suyunu aldıktan sonra incecik kıyın. Ayıklanmış sarımsakları halka halka doğrayın. Cherry domatesleri ortadan ikiye kesin. Ortadan ikiye kestiğiniz limonun suyunu sıkın.

    Piyazlık doğranmış kuru soğanları fırın tepsisine yayın. Sarımsakları ekleyin. Ayıklanmış ve tuzlandıktan sonra fazla suyu süzülmüş sardalyaları kuru soğanlar üzerine açık bir şekilde yerleştirin.

    Ortadan ikiye bölünmüş cherry domatesler ve defneyaprağını fırın tepsisine alın.

    Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, incecik kıyılmış maydanoz yaprakları, balıkları tuzladığınızı unutmadan damak tadınıza göre ekleyeceğiniz ince çekilmiş tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi küçük bir kapta karıştırın.

    Hazırladığınız sosu balıkların üzerine eşit şekilde gezdirin. Üzerine yağlı bir kağıt kapatıp önceden ısıtılmış 200° fırında 30 dakika kadar pişirin.

    Balıkların üzerinde bulunan yağlı kağıdı alıp pişirme işlemini 10-15 dakika daha sürdürün.

    Fırından çıkardığınız balıkları ılık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.

  5. Pişman Etmeyen Hamsili Pilav:

  6. Malzemeler:

    ◦ 800 gram hamsi
    ◦ 100 ml zeytinyağı
    ◦ 1 adet orta boy kuru soğan
    ◦ 25 gram çam fıstığı
    ◦ 200 gram pirinç
    ◦ 40 gram kuş üzümü
    ◦ 400 ml sıcak su
    ◦ 1 tatlı kaşığı kuru nane
    ◦ Yarım demet dereotu
    ◦ 1 yemek kaşığı mısır unu
    ◦ 1 çay kaşığı karabiber
    ◦ 1 çay kaşığı tuz

    Pirinci ve sap kısımlarını ayıkladığınız kuş üzümlerini ayrı ayrı kaplarda sıcak suya basın.
    Hamsileri temizleyip, kılçıklarını çıkarın. İyice yıkayıp, sularının süzülmesi için bir süzgeçte bekletin.

    Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağını ısıtıp, soğanları katın. Orta ateşte ve ara ara karıştırarak, soğanlar yumuşayana kadar, yaklaşık 5 dakika soteleyin.

    Çam fıstıklarını ekleyip, arada karıştırmaya devam ederek fıstıklar pembeleşinceye kadar yaklaşık 5 dakika daha kavurun.

    Pirinci süzüp, nişastalı suyu gidene kadar yıkayın ve süzün. Tencereye pirinci alın. Tuz ve karabiber serpip, birkaç kez karıştırın.

    Kuru nane ve süzdüğünüz kuş üzümlerini ekleyip karıştırın ve sıcak suyu ilave edin. Karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Ateşi kısıp, pirinçler suyu çekene kadar pişirin.

    Pilavınız pişerken, fırın kabının dibini yağlayın, mısır ununun yarısını serpiştirin. Kabın dibini, derileri altta kalacak şekilde hamsilerle kaplayın.

    Pilavınızı ateşten alın. İncecik kıyılmış dereotunu ekleyin ve karıştırın. Bekletmeden kapta bulunan hamsilerin üstüne yayıp, bir kaşık yardımıyla düzeltin. Kalan hamsileri, derileri üstte kalacak şekilde pilavın üstüne dizerek, pilavı kaplayın.

    Hamsilerin üzerine kalan mısır ununu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hamsilerin üzeri pembeleşene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

    Fırından çıkardığınız hamsili pilavı, 5-10 dakika oda ısısında dinlendirdikten sonra dilimleyerek sevdiklerinizle paylaşın.

  7. Somonlu Krep:

  8. Malzemeler:

    ◦ 3 adet yumurta
    ◦ 1 su bardağı un
    ◦ 1 çorba kaşığı zeytinyağı
    ◦ 1 su bardağı süt
    ◦ 1 çay kaşığı ucu tuz

    İç Harç:

    ◦ 6 dilim somon füme
    ◦ 1 adet kırmızı soğan
    ◦ 1 çorba kaşığı zeytinyağı
    ◦ 1 çorba kaşığı limon suyu
    ◦ 2 tatlı kaşığı kapari

    Yumurta ve tuzu derin bir kapta mikserle 2 dakika çırpın. Un, zeytinyağı ve sütü ekleyip pütürsüz kıvama gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Karışımı 10 dakika bekletin.

    Teflon tavayı kısık ateşte ısıtın. Krep hamurundan bir kahve fincanı kadar alıp tavanın ortasından başlayarak dökün. 1-2 dakika bekleyin.

    Bir tarafı pişince spatula yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da pişirin. Tüm krepleri bu yöntemle hazırlayın.

    Kırmızı soğanı soyup halka şeklinde dilimleyin. Somon fümeleri geniş bir tabağa alın. Limon suyu, zeytinyağı, soğan ve kapariyi ekleyip karıştırın. Pişen kreplerin içerisine somonlu karışımı ekleyip ikiye katlayın. Servise hazır!

  9. Balık Köftesi:

  10. Malzemeler:

    ◦ 1 orta boy levrek balığı (derisiz, fileto)
    ◦ 4 adet taze soğan
    ◦ 1 adet küçük boy kuru soğan
    ◦ Yarım demet maydanoz
    ◦ Çeyrek demet dereotu
    ◦ 1 adet yumurta sarısı
    ◦ 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
    ◦ Yarım su bardağı galeta unu
    ◦ 1 çay kaşığı tuz
    ◦ Yarım çay kaşığı karabiber
    ◦ 1 çay kaşığı köri

    Balığı iri parçalar halinde doğrayıcının haznesine koyun. Kıyma haline gelene kadar çekin. Üzerine baharatları ekleyin. Maydanoz ve dereotunu çok ufak parçalar halinde doğrayın ve ekleyin. Doğranmış taze soğanı ve kuru soğanı ekleyin. Son olarak galeta ununu ekleyin. Bütün malzemeleri derin bir kaseye alın ve yoğurun. Harçtan elinizi ıslatıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, köfte şekli verin. Fırını 180 derecede ısıtın ve köfteleri fırınlayın.

    Köfteleri sıcak olarak yanında limonla servis edin. Afiyet olsun.

 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar
 
 

Referanslar ve Kaynakça:

  1. Balık tarifleri. (n.d.). https://yemek.com/tarif/balik/
  2. Šunderić, M., Robajac, D., Gligorijević, N., Miljuš, G., Nedić, O., Smilkov, K., … & Penezić, A. (2019). Is there something fishy about fish oil?. Current Pharmaceutical Design, 25(15), 1747-1759.

 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan