İremushka’nın Panosu

Kara Cuma | ABD ve Black Friday

23 Kasım 2023

Yazı: Kara Cuma | ABD ve Black Friday | Yazan: İrem Savaş Sakin

Merhaba değerli okurlarımız ☺️

Herkesin 4 gözle beklediği kasım ayındayız 👀

“Kasımda aşk başkadır” dedik ve alışveriş sepetlerini doldurduk. Sepetimize attığımız ürünleri, indirimler başladığında hemen alınabilir olması için önden hazırlıkları yaptık 🧥👖👠 Sonra ne oldu? Sepetler bir anda nasıl oldu da “tükendi” damgasıyla süslendi?

Bugün her şeyi detaylı konuşup bu stratejileri gözden geçireceğiz. Akıllarda “Black Friday” (Kara Cuma) ile ilgili bir soru kalmaması için bu yazıyı kaleme aldım sizler için.
 

Black Friday

 
Öncelikle beraber geçmişe gidelim ve Black Friday ile ilgili minik bir tarih araştırması yapalım 👇🏽
Bu Kez Diyeti Biz Değil Gardırobumuz Yapıyor
 

💬 Nerede, ne zaman ve niçin başladı?

1961 yılına yolculuk yapıyoruz. Dudu Peri’nin de dediği gibi “Zamaaan geçmişe aksııııın!”

Kara CumaAmerika Birleşik Devletleri’nin Philadelphia eyaletinde, Şükran Günü’nden sonraki ilk cuma mağazalarda muhteşem bir indirim yapılmaya karar veriliyor ve gerçekleştiriliyor. İndirim eyalette yağmur etkisi yaratıyor. Saatlerce süren konvoylar oluşuyor. Trafik panayır alanına dönüyor anlayacağınız. Bunu gözlemleyen eyalet yetkilileri bu güne “Kara Cuma” ismini veriyor. Tabii o zamanlar bu karmaşa ve yoğun ilginin tüm dünyaya yayılacağından habersiz herkes.

İlginin bu kadar yoğun olmasının sebebi ise:

Günümüz tüketicisi için satın alma eylemi aslında ihtiyaçtan fazlası. Sizler de mağazalara bakıp “Bu kadar ürüne ihtiyacınız vardı da bugünü mü beklediniz?” diyor olabilirsiniz. Aslında konu ihtiyaç değil, tüketim çılgınlığı ihtiyaçtan doğmaz.

Dolaplarımızda nasıl detox yapacağımızı anlatan bir yazı yazmıştım sizler için. Okumanız için de link iliştiriyorum şuraya 👇🏽

Halk arasında Black Friday yani Kara Cuma olarak geçen bu fırtınalı gün aslında ne kadar dürüst biraz da buna değinelim isterim.

İhtiyaçlarınıza ya da arzularınıza yönelik bir sepet oluşturdunuz Internet mağazaları üzerinden diye düşünelim ve konuyu buradan ele alalım. Kendinize uyan beden işaretlendi, sepete atıldı. Nasıl oldu da saniyeler hatta daha kısa bir sürede ürün tükendi? 😨🌪️

Bu konuda da birçok iddia mevcut. Bunlardan biri tükendi yazısı ile insanların ürünü bulabilmek için daha çok site veya mağaza ziyareti yapmasını sağlıyor, o nedenle İnditex grubu bunu bir şova dönüştürmüş durumda olduğu söyleniyor.

İddialardan bir diğeri ise Kara Cuma çılgınlığına dahil olan markaların kendi büyüklükleri algısını insanlara empoze etmek için ürünleri kendi çalışanlarına ücret karşılığı aldırdığı. Bu sayede ne oluyor? İndirim başlamadan dakikalar önce mağazanın kapısında ya da sitelerde bir izdiham oluşuyor. Böylece sizler eğer hazır bulunmazsanız, ihtiyacınız olmasa bile herhangi bir ürün alamama telaşına dahil ediliyorsunuz.

Aslında adını Noel öncesi indirim haberinden kaynaklı izdihamdan alan “Kara Cuma” bütün dünyayı ele geçiriyor. “Ya ihtiyacım olabilecek bir ürünü indirim günü uyguna alabilirsem?” düşüncesi ile bizler de akıma dahil oluyoruz.

Kara Cuma | Black Friday

Ne zaman başlıyor bu çılgınlık?

Trendyol gibi birçok alışveriş sitesinde “Kasım Fırsatları” olarak indirimler ay başında başlıyor🏄🏻‍♀️ Sesli düşünecek olursak, bunun amacı Black Friday öncesi ihtiyacınız olan, aklınızda bulunan ürünleri o sitelerden temin ettirme arzusu olabilir.

Inditex yani Zara, Bershka gibi bildiğiniz markaların, hatta akıma dahil olan Apple’ın indirimleri ise:

Türkiye’de 24 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Black Friday’de çoğu marka bir gün önce gece yarısından sonra Internet sitelerinde indirime öncelik verecek. Tabii bu da 24 Kasım saat 00:00’ı geçtikten sonra sitelerde bir izdiham yaşanacak olması anlamına geliyor 🤷🏼‍♀️

İndirime dahil olmayan sektör genelde yemek ve market zincirleri oluyor. Bu sene onlar da bir çılgınlık yapar mı? Kim bilir 😵‍💫

Sizler yeni dünyada karşılaştığımız bu çılgınlıklar ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
 
 
Hayat renkli, günler şeker 🍭
İrem Savaş Sakin
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Emine Öztürk 23 Kasım 2023 at 07:28

    Şahane bir konu. “Kara Cuma” yaklaşırken ve sepetlerdeki ürünler tam da bahsettiğiniz gibi bir bir tükenirken 🙄 ben kendi adıma sorularıma cevap buldum yazınızda.
     
    Hatta ben indirimlerin “indirim” olduğuna bile inanmıyorum. Şöyle ki özellikle takip ettiğim bir iki ürün var indirim öncesi fiyatlarını oldukça arttırdılar. Şimdi cuma günü indirim adı altında eski fiyatına geri çekecekler.
     
    Kaleminize sağlık.

    • Yanıtla İrem Savaş Sakin 10 Aralık 2023 at 11:45

      Merhaba 🙂
       
      Birçok markada da kanıtlandı bu durum, gerçekten ben de popüler markaların bu oyunu oynamalarını şaşkınlıkla izledim 🥺
       
      Black Friday’i de beceremedik.

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 23 Kasım 2023 at 12:51

    Kara Cuma’nın tarihini bilmiyordum, ilgiyle okudum canım yazdıklarını. Emeğine sağlık, tam zamanında harika bir konu seçmişsin.

    • Yanıtla İrem Savaş Sakin 10 Aralık 2023 at 11:46

      Didem ablacım teşekkür ederim yorumun ve desteğin için.

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan