Çocuk Sağlığı

Beslenmedeki önemli gıdamız; SÜT

27 Temmuz 2017

Peki hangisi? İnek sütü mü, keçi sütü mü?
Bugünkü yazımda, beslenme takibinde özellikle son zamanlarda sıkça karşılaştığım sorulardan birini açıklamaya çalışacağım.

Hayatımızın ilk dakikalarından itibaren en önemli gıdamız olan süt, ikinci yılımızdan başlayarak sabah kahvaltılarımızda bardağa koyup içtiğimiz, içine anne kurabiyelerimizi batırıp yediğimiz, mutfağımızda türlü tariflerimizde kullandığımız bir besine dönüşür. Günümüzde inek sütü, pastörize olmamış kapı sütü, uzun raf ömürlü süt, günlük süt derken, şimdi de keçi sütü, eşek sütü, hatta pirinç, badem, soya sütü gibi alternatiflerde bulunmaktadır.

Anne sütünün insanlar için en uygun süt olduğu gerçeğini tekrar anlatmaya gerek bırakmayacak kadar çok, sayısız bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Biliyoruz ki, her annenin sütü kendi yavrusuna özgü üretilmektedir.

Yaşamın ilk 6 ayında, sadece anne sütü ile beslenmeyi sürdürebiliyorken, tamamlayıcı ek beslenmeye geçtikten sonra ve özellikle 1 yaşını doldurduktan sonra, anne sütünün yetersiz olması durumunda ne yapmalı? Nasıl bir süt ile beslenmeye devam etmeliyiz?

İnek sütü ile keçi sütü arasındaki farklar nelerdir?

Kimyasal olarak, her iki süt arasında farklılıklar vardır.

YAĞ FARKI:
250 ml inek sütünde 8-9 gram, keçi sütünde 10 gram yağ vardır. Ancak yağ miktarından çok, yağ türündeki farklılık önemlidir. Örneğin, keçi sütünde sindirimi daha kolay olan orta zincirli yağ asitleri vardır, esansiyel yağ asitleri, inek sütüne göre biraz daha fazladır. Aglutinin maddesi olmadığından sütteki yağ baloncukları kümeleşmezler. Bu da sindirimi kolaylaştırır. Agglutinin olmayınca, inek sütünde olduğu gibi sütün yağı üstünde toplanmaz.

PROTEİN FARKI:
Keçi sütü mide asidiyle karıştığında, daha yumuşak kümeler oluşturur. Bu yüzden sindirimi daha kolaydır. Mideden barsaklara daha hızlı geçmesi, hazımsızlık ve reflu şikayetini azaltır.
 
Süt alerjisine sütte bulunan iki protein, kazein proteini alfa S1 ve beta laktaglobulin neden olur. İnek sütünde kazein proteini alfa S1 daha çoktur. Beta laktoglobulin ise hem inek hem de keçi sütünde bulunur. Alerji açısından bakıldığında, inek sütü ve keçi sütü arasındaki farklar süt proteininden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden de inek sütü kazein allerjisi olan bir çocuk keçi sütünden  fayda görebilir ancak beta laktoglobulin allerjisi varsa, hem inek sütü, hem de keçi sütü onu rahatsız edecektir.

ŞEKER (LAKTOZ) FARKI:
Keçi sütünde biraz daha azdır. Laktozu sindiremeyenler için avantajlı olabilir.

DEĞİŞİK MİNARELLER:
Keçi sütünde A, B6 vitamini, potasyum, niasin ve selenyum daha fazladır. Potasyum fazlalığı vücuttaki reaksiyonu alkali yapar. İnek sütünde ise potasyum çok daha azdır ve vücut ortamını asidik duruma kaydırır. İnek sütü buna karşılık 5 kat daha fazla B12, 10 kat daha fazla folik asit içerir.

TAT FARKI:
Keçi sütünün kendine has bir kokusu ve tadı vardır. Alışmak zor olabilir.

İnek sütü günümüz şartlarında keçi sütüne nazaran çok daha geniş bir alanda bulunabilmekte ve tüketilmektedir. İnek sütünü rahat sindiren, herhangi bir duyarlılık belirtisi göstermeyen, gelişmesinde sorun görülmeyen çocuklarda keçi sütü şart değil, sadece iyi bir alternatif olarak düşünülmelidir. Keçi sütü, kimyasal yapısı, kolay sindirilebilir olması ve daha az allerjik olması gibi üstünlüklere sahip olsa da, yaygın bir şekilde tüketilmesi henüz çok mümkün değildir.

Her yavrunun kendi annesinin sütü ile beslenmesinin önemli olduğunu tekrar hatırlatarak, hepinize sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 27 Temmuz 2017 at 11:32

    Sabahatcim gerçekten okurlarımızın çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımı büyütürken aklıma takılan her soruyu o kadar detaylı anlatıyorsun ki, anne adaylarına ve yeni annelere çok yardımcı olduğuna eminim yazılarının.

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 27 Temmuz 2017 at 12:48

    Bu fırsatı bana sunduğun için çok teşekkür ederim sevgili Didem. Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.

    • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 27 Temmuz 2017 at 13:26

      Asıl ben teşekkür ederim; daha site kurulum aşamasındayken tüm desteğin ve güveninle yanımda olduğun için 🤗❤️🤗

      • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 27 Temmuz 2017 at 13:40

        😍💐😘

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan