Çocuk Sağlığı

Sağ Salim Gidip Geleceğiniz Yolculuklar

14 Ağustos 2017

Çocuğumuzla nasıl güvenli seyahat ederiz?

Yaz ayları aynı zamanda yolculuk ayları demek. Bütün kapalı havalar boyunca yazın yapacağımız yolculukların hayalini kuruyoruz. Peki ya çocuklarımız, sıcak ve uzun yolculuklara hazırlar mı? Peki ya biz ebeveynler, çocuğumuzla birlikte araba yolculuğuna ne kadar hazırız? İşte bugünkü yazımda sizlere çocuklarla güvenli seyahatin önemini vurgulamak istedim.

Çocuklar yaşlarına uygun oto koltuğunda, maalesef belirtmeliyim ki, arkada oturmalı, ASLA kucakta tutulmamalı veya kucakta önde oturtulmamalıdır. Araç içindeki her yolcu gibi mutlaka emniyet kemerli seyahat etmelidirler.

Uyku saatlerinde yola çıkmak, yolculuğun en azından bir kısmını çok da sıkıntıya girmeden geçirmelerini sağlayacaktır. Ayrıca kıyafetlerini konforlarını bozmayacak, hareket kabiliyetlerini etkilemeyecek ve terletmeyecek pamuklu kumaşlardan tercih etmek uygun olacaktır. Camlara takılacak güneşlikler de güneşin rahatsız edici ışınlarını azaltacaktır.

Sevdikleri bazı oyuncakların seyahat sırasında yanlarına almaları oyalanmalarını sağlayacaktır. Oyuncak seçiminde sert köşeli ve ağır oyuncaklar yerine yumuşak olanların seçilmesi daha güvenli olacaktır. Ayrıca sevdikleri müzik veya masal cd’leri de canlarının sıkılmasını engelleyebilir.

Uzun süren yolculuklarda çocukların gerekli sıvı tüketimini aldıklarından emin olmak gerekiyor. Aşırı susuz kalınması durumunda baygınlık geçirme riski olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Mümkünse seyahat sırasında arabada, bir şeye ihtiyaç duyduklarında çocuklarla ilgilecek şöför haricinde biri olmalı. En ideali ise arabayı kullanan kişinin dikkatinin dağılmaması için, çocukla/çocuklarla ilginecek kişinin arkada oturması.

Bagajı yerleştirirken yolda ihtiyaç duyabileceğinizi düşündüğünüz eşyaların kolay ulaşılabilir konumda olmasına dikkat etmekte de yarar var.

Peki arabayı kullananlar?
Yolda dikkatimizi bozacak her şey bizi ve çocuğumuzu tehlikeye atabilir. Aynı anda bir çok şey yapmak, yola odaklanmadan sürmek, beklenmedik bir olaya karşı vereceğimiz tepkiyi geciktirebilir. Uzmanlar yapılan bir çok kazanın, yola bakmamaktan, ya da zamanında tepki gösterememekten kaynaklandığını belirtmektedir.

Diikatimizi bozan aktivitelerin başında telefonla konuşmak, telefona bakmayı gerektiren işler yapmak, yemek, içmek geliyor.
American Academy of Pediatrics (AAP) anketlerine göre telefonla konuşan sürücüler %75, mesaj yazanlar %40, bir şey içen/yiyenler %75 oranında saptanmış.

Yaptığımız her şeyin çocuklarımıza örnek olduğunu unutmamalıyız. Araç sürerken yaptıklarımız, trafik kurallarına uyarak sürmemiz, dikkatimizi yoldan ayırmamamız büyüyen çocuklarımız için doğru örneklerdir. Özellikle genç ebeveynlerin ve ailenin sürücülerinin bu kurallara uymasının hayat kurtarıcı olduğunu unutmamak gerekir.

Taşıdığınızın canınızın bir parçası olduğunu unutmayacağınız keyifli yolculuklar dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Erdem Karauz 14 Ağustos 2017 at 22:14

    Sabahat hanım, kaleminize sağlık. Ülkemizdeki eğitim sistemini düşündüğümüzde bu duyarlılığı gösterebilecek ebeveyn sayısının artmasını beklemek çok uzak görünse de en azından denemeliyiz. Saygılar

    • Yanıtla Dr. Sabahat Karakaşlılar 15 Ağustos 2017 at 14:44

      Merhaba. Elimizden geldiğince hep birlikte, anlatarak, yazarak çok kişiye ulaşmaya çalışarak eğitim seviyemizi artıracağız. Sevgiler

    Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan