Çocuk Sağlığı

Sarılmanın Gizli Gücü

12 Şubat 2018

Sarılmanın Gücü

“Sarılmak neden güzeldir bilir misin? Çünkü sağ tarafta kalp yoktur, orası hep boştur. Sarılınca, sağ yanını onun kalbi doldurur…” Aziz Nesin, ne kadar da güzel tanımlamış sarılmanın gizli gücünü.
Gerçektende sarılmanın tanımlanmış, pek çok bilimsel faydası vardır.

Çocuklar içgüdüsel olarak sarılıyor

Günümüz yoğun çalışma koşullarında bizler unutsak da çocuklarımız sarılmayı bize her zaman hatırlatırlar. Çünkü onlar her zaman kalp sesleri ile konuşurlar. Erişkin olan bizlerin bitmez tükenmez yaşam savaşında belki de tek sığınaklarımız çocuklarımızın mutlu, huzurlu kalp seslerinden gelen içten ve samimi sözsüz iletişimleri yani sarılmaları olabilir.

Sarılmanın ve Dokunmanın Psikolojik Etkileri

Sarılmanın psikolojik iyi etkilerini aslında hepimiz göz ardı etsek de bilmekteyiz. Bugünkü yazımda, biraz da bilimsel veriler eşliğinde dokunmak ve sarılmaktan bahsetmek istiyorum.

Oksitosin

Birbirimize dokunduğumuzda, sarıldığımızda gizli gücü olan bir hormon üretiyoruz. Oksitosin, kadın ve erkek beyninde üretilen ve salınan bir hormondur. Gündelik hayatta güven, ilişkilerde bağlılığa, sosyalleşme ihtiyacında, empati kurma yeteneğinde artmaya ve endişelerin azalmasına yardım eden bir hormondur. Oksitosin eksikliğinde ise güvensizlik, kendini beğenme, yalan söyleme eğilimi, toplumdan uzaklaşma, saldırganlık görülebilmektedir.

Oksitosin salınımını artırmanın en kolay yolu ise dokunmak ve sarılmaktır. Dünya üzerinde yaşayan her varlık sarılmanın gücünü keşfetmiştir. İnsan ilişkilerinde samimiyetin derecesine göre birbirimize dokunmanın da derecesi değişmektedir. Küçük bir çocuğu onaylamak için başını okşamak, arkadaşımızı teselli etmek için omzuna dokunmak, maymunların arkadaşlıklarını pekiştirmek, birbirlerine zarar vermeyeceklerini göstermek için birbirlerinin tüylerini temizlemesi, kuaförümüzün saçımıza dokunması gibi günlük yaşantımızda pek çok yerde aslında oksitosin salınımımızı artırmaktayız. Sarılma anındaki küçük dokunuşlar ile sinir hücrelerimiz uyarılmakta, beyin tarafından endorfin ve oksitosin hormonu salınımını uyarmakta ve birbirinden güzel etkileri ile kendimizi mutlu, huzurlu hissetmemize yardımcı olmaktadır.

Sarılmaya ve dokunmaya, bilimsel verilerden fazla anlam yüklemeyen çocuklarım ile hergün kucaklaşmak benim en güçlü sihrim. Hele ki, muayenelerimiz sonrasında onlardan gelen samimi kocaman bir kucak, benim için en özel, en güzel hediye.

Hepinize sarılmanın keyfine varacağınız, tedavisi bol, enerjisi yüksek günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

3 YORUMLAR

  • Yanıtla Sadık Aktunç 12 Şubat 2018 at 15:02

    Sarılmanın psikolojik olarak iyi geldiğini, acıyı azalttığını biliyordum. – Aynı zamanda yesevilikte gönül bağı kurulması için ilk selamlaşma şekli de sarılmaktır. – Şimdi, sayenizde, bilimsel olarak da iyi geldiğini öğrendim. Elinize sağlık ✊

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 12 Şubat 2018 at 16:02

    Ben kendimi kötü hissettiğimde çocuklarımdan birini yakalayıp uzun uzun sarılıyorum 🙃 Tam o anda içime yavaş yavaş huzurun ve dünginliğin aktığını hissediyorum.
     
    Harika bir konu ve yazı olmuş doktorum. Kalemine, zihnine sağlık 🤗😘

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 12 Şubat 2018 at 16:28

    Yorumlarınıza ben teşekkür ederim.
    Günümüzde maalesef hiçbir şey görmez olduk. Halbuki sözsüz iletişimin en güzel başlangıcı dokunmak, sarılmak… Keşke herkes çocuklarım kadar açık kalpli olsa 😇

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan