Çocuk Sağlığı

Uzun Süre Emzirmenin Bebek ve Anneye Faydaları

3 Ağustos 2017

Emzirmek her annenin, anne sütü de her bebeğin en doğal hakkıdır.

Doğada her canlı annesinin sütü ile beslendikçe sağlık bulur. Daha önceki yazılarımda emzirme sürecinin faydalarından emzirme döneminin bitiminde ise yerine konabilecek süt çeşitlerinden bahsetmiştim. Bugünkü yazımda ise 2 yaşına kadar yani uzun süre emzirmenin faydalarını anlatmaya çalışacağım.

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin yaklaşık 2 yaşına kadar emzirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Uzun takipli çalışmalar göstermiştir ki, uzun süre anne sütü almış bebekler daha az hastalanıyor, hastalıklardan korunma belirgin oluyor, hastalansalar bile hastalık daha hafif atlatılıyor ve sadece emzirme süresince değil, hayatının ileri yaşlarında çıkabilecek hastalıklardan ve durumlardan da koruyor.

1- Anne sütü, solunum yolu hastalıklarından korumada çok etkin. Solunum yolu hastalıklarında 4 ay sadece annesütü alan bebeklerde hastaneye yatış %72 azalıyor, hastalıkların seyri ise %70 daha iyi oluyor.

2- Emzirilen bebekler nasıl uyutulduklarına bakılmadan daha iyi korunuyorlar. Böylece ani bebek ölümü sendromu riski azalıyor. İstatistiki olarak, dünyada emzirmenin ilk 6 ay sadece anne sütüyle, 6 aydan sonra da 1 yaşına kadar devam ettirilmesi, senede 1 milyon bebeğin hayatını kurtarabilir.

3- İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek %27 oranında alerjiden koruyor; hele ailede alerji varsa koruma etkisi %42’ye çıkıyor. Özellikle besin allerjilerinde ek gıdalara geçiş döneminde, eğer buğdaylı yiyecekler tanıştırılırken bebek sadece anne sütü alıyorsa gluten allerjisi, çöliak hastalığı önleniyor.

4- Anne sütü ile beslenme obezite riskini %4 oranında azaltır.

5- Anne sütü ile beslenme her iki tip diyabet hastalığından koruyucudur. Tip 1 diyabet %30, Tip 2 diyabet %40 daha az görülüyor.

6- Üç aydan daha fazla anne sütü almış olan çocukların okul dönemlerinde zeka puanları, 3 aydan daha az veya hiç almamış olan çocuklara göre daha iyidir.

Peki ya annelerimiz? Uzun süren emzirmenin annelere ne gibi faydaları vardır? 

1- Uzun emziren anneler daha zayıf oluyorlar, 6 aydan fazla emzirmiş annelerin emzirmeyen annelere göre kiloları 1.3 kg daha az.

2- Kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet gibi günümüzün hastalıkları daha az görülmekte.

3- Meme kanserinden korur. 12 aydan fazla emzirmiş menopoz öncesi kadınların meme kanseri riski %28 azalıyor.

4- Uzamış emzirme özellikle çalışan annenin ruhsal sağlığına faydalı. Bütün bir gün özlediği bebeğinin tenini tamamen hissederek, ömür boyu sürebilecek olan güvenli bağlanma devam ettirilmiş oluyor.

Emzirme sürecinizin keyfine varacağınız, anne sütünüzün bolca devam ettiği sağlıklı günler dilerim.

Dr. Sabahat Karakaşlılar

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

4 YORUMLAR

  • Yanıtla Fatma çakmak 3 Ağustos 2017 at 15:17

    Ne kadar önemli bir konudan bahsetmişsiniz. Bu konuya ilave olarak yaşadığım tecrübelere dayanarak beni en rahatsız eden şey AVM’lerde tuvaletlerde bulunan emzirme ve bebek bakım alanlarıydı. O kadar değersiz hissettiren ve o bir o kadar sağlıksız ortamlardır ki. Tabi ben 12 sene önceden bahsediyorum umarım bu durum tamamen düzelmiştir. Çok teşekkür ederim bu önemli konu hakkında bilgi verdiğiniz için 🙏🏻

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 3 Ağustos 2017 at 15:42

    Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Tabii daha önceki senelere göre iyileşmeler sağlandı. Daha iyi olacaktır. Sevgiler

  • Yanıtla Ilgın Cenkçiler 6 Ağustos 2017 at 12:35

    Sabahat Hanım merhaba;
    Oğlum Kerem’i 18 ay emzirdim, ilk 12 ay gündüz gece, son 6 ay gece. Emzirmek benim için hiç keyifli olmasa da faydalarına inandığım için emzirmiştim, bu süreç bizim biraz katı gıdaya geçmemizi zorlaştırmıştı.

  • Yanıtla Sabahat Karakaşlılar 6 Ağustos 2017 at 13:48

    Aslında bilimsel verilerin bilgisi ile anne sütü ile beslenmeden katı gıdaya geçişte zorluk yaşanması beklenen bir durum değildir. Fakat günlük tecribelerimde ben de az da olsa yaşadığınız zorluklar ile karşılaşıyorum. Çocuğumuza bir süre zaman tanıdıktan sonra daha rahatlayacağını düşünüyorum. Siz istemeseniz de, emzirmekle Kerem delikanlıma çok sağlıklı bir yaşam vermişsiniz.
     
    Sevgiler

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan