Sağlıklı Beslenme & Diyet

Sağlıklı Bir Yılbaşı Sofrası İçin 10 Beslenme Önerisi

25 Aralık 2018

Sağlıklı Bir Yılbaşı Sofrası İçin 10 Beslenme Önerisi

İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha arkamızda bırakıyoruz. 2019 yılında alacağınız yeni kararlar ve doğru başlangıçlardan biri neden doğru beslenmek olmasın? Yeni yıla, yeni umutlara, yeni hayallere merhaba dediğimiz bu gecede sağlıklı bir yılbaşı sofrası için 10 beslenme önerisi hazırladım bugünkü yazımda sizler için.

Kaliteli ve Dengeli Bir Kahvaltıyla Güne Başlayın

Yılbaşı gününe sizi uzun süre tok tutabilecek kaliteli ve dengeli bir kahvaltı ile başlayın ve kahvaltı sonrası ara öğününüzü yapın. Akşama kaçamak yapacağınız için öğle yemeğinizde de sebze yemeği veya sebze çorbası gibi daha hafif ve düşük kalorili besinleri tercih edebilirsiniz.

Yılbaşı Yemeğine Aç Gitmeyin

Yılbaşı yemeğiniz ister evinizde olsun ister dışarıda olsun yemeği fazla kaçırmamak için aralarda açlık durumunuza göre 1 bardak süt/yoğurt yanında 1 adet meyve veya 8-10 adet kuruyemiş gibi protein ve karbonhidrat içerikli öğünleri tüketebilirsiniz.

Hayır Demeyi Öğrenin

Lezzetli gözüken ve yılbaşı için özel olarak hazırlanmış olan birçok yiyecek aynı zamanda çok kalorili de olabiliyor. Bu nedenle içeriğinden tam olarak emin olmadığınız yiyeceklerden uzak durun. Limitlerinizi kendiniz belirleyin. Böylelikle size uzatılan ikramlara kolayca hayır diyebilirsiniz.

Porsiyon Takibi Yapın

Yılbaşı akşamı yemeğinize mutlaka salata veya çorba gibi düşük kalorili besinlerle başlayın. Tadımlık olarak canınız ne istiyorsa azar azar tüketin fakat porsiyonunuzu kontrol etmeyi unutmayın. Bir besini sizin için kötü hale getiren, besinin tüketim miktarı ve tüketim sıklığıdır. Porsiyonlarınızı küçük tutarsanız kendinizi suçlu hissetmenize de gerek kalmaz.

Yeni Yıl Masanızda Hafif Seçimler Yapın

Ana yemeğinizi kızartma veya kavurma yerine ‘ızgara’ ya da ‘fırında’ seçerek hafifletebilirsiniz. Yılbaşı akşamlarının simgesi haline gelen hindi, kırmızı ete göre daha düşük yağlı ve daha az kalorili olduğundan daha masum bir seçim olabilir.

Sınırsız Yiyebileceğiniz Besinleri Seçin

Yemek sonrası gece devam ederken sınırsız yiyebileceğiniz düşük kalorili besinlere de masanızda mutlaka yer verin. Domates, salatalık, havuç, renkli biber, çiğ karnabahar, kereviz sapı, marul yaprağı, kabak, brokoli, kuşkonmaz gibi tüketmeyi sevdiğiniz sebzeleri bir kaseye doldurup ve yanına süzme yoğurt, kuru nane, kekik ve kırmızıbiberi karıştırarak düşük kalorili ve sağlıklı kendi dip sosunuzu yaratabilirsiniz.

Alkol Tüketiminize Dikkat Edin

Bir bardak bira veya şarap tercihi yapmak votka, viski, martini, rakı, rom veya karışık alkollü içkilere göre çok daha iyi bir seçenektir. Hazırlanan alkollü karışımlar sırasında içkiler 400-600 kalori gibi çok yüksek miktarları bulabiliyor. Bu yüzden alkollü içecek tercihlerinize dikkat etmenizde fayda var.

Tatlı Seçimlerinizi Hafifletin

Tatlının olmadığı bir yılbaşı akşamı kulağa hiç gerçekçi gelmiyor. Yılbaşı akşamı tatlıda da hafif seçimler yapmanız mümkün. Şerbetli tatlılar daha fazla kalori ve yağ içerdiğinden dolayı tatlı olarak hafif meyve tatlılarını, dondurma, sütlü tatlıları veya meyve salatasını tercih edebilirsiniz.

Su Tüketiminizi İhmal Etmeyin

Yılbaşı sofrasında özellikle alkol tüketeceksiniz beraberinde bol su tüketmeye özen gösterin. Susuzluk hissetmesiniz bile, ertesi gün şiş uyanmamak, baş ağrısı halsizlik gibi sorunlarla karşılaşmamak için yeterli su veya maden suyu tüketmeye özen gösterin.

Günde mutlaka 2,5-3 litre su tüketmeyi unutmayın.

Yemekten Sonraki Atıştırmalıklara Dikkat Edin

Güzel bir yılbaşı yemeğinin ardından, çerez, cips, çikolata gibi atıştırmalıklar gece boyunca tüketilir. Kuruyemiş tercihinizi çiğ badem, çiğ fındık, tuzsuz fıstık, kuru üzüm, kuru erik, ceviz ve beyaz leblebi gibi az yağlı ve az tuzlu kuruyemişlerden yana kullanabilirsiniz.

Peki Yılbaşının Ertesi Gününde Nasıl Beslenmeli?

Yılbaşı gecesi kadar ertesi gün de beslenmenize özen göstermelisiniz.

Sabah erken kalkıp kahvaltınızı mutlaka yapın ve ağır bir kahvaltıdan kaçının. Eğer alkol tükettiyseniz sabah uyanır uyanmaz mutlaka 1-2 bardak su tüketin.

Ana ve ara öğünlerinizi atlamayın. Öğle ve akşam yemeklerinde çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri, haşlanmış veya ızgara tavuk, salata ve yoğurt gibi hafif besinleri tüketin. Ara öğünlerinizde süt, yoğurt veya kefir gibi süt grubu besinleri tercih edin.

Vücutta oluşan ödemi atabilmek için maydanoz, limon, yeşil çay, ananas ve bol su tüketin.

Gece alınan fazla kalorinin bir kısmını harcamak için açık havada yürüyüş yapın.

Herkese sağlık, form ve mutluluk dolu yepyeni bir yıl diliyorum…

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.
 
 

Bu konudaki yazılarım:

 
 
Dyt. Simay Ejderoğlu
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan