Malum önümüzdeki hafta yılbaşı geliyor ve 2019’a veda ediyoruz. Bu seneye veda ederken sizlere yılbaşı gecesi sofranızda kendinize ve sevdiklerinize hazırlayabileceğiniz hem doyurucu hem de sağlıklı tariflerden bahsedeceğim. İşte sizler için oluşturduğum 2020’ye renkli bir merhaba menüsü:
Balkabağı Çorbası
Malzemeler
• 5 su bardağı tavuk suyu
• 4 su bardağı püre haline getirilmiş bal kabağı
• 1 adet orta boy ince kıyılmış kuru soğan
• 1 diş ince kıyılmış sarımsak
• 1,5 çay kaşığı tuz
• 1/2 çay kaşığı kekik
• 1/2 su bardağı krema
• 5 adet tane karabiber
Hazırlanışı
Bir tencere içerisine tavuk suyunu, önceden haşlayarak püre haline getirdiğiniz bal kabağını, doğranmış kuru soğanı, kekik, tane karabiberi ve ince kıyılmış sarımsağı koyarak malzemeleri 30 dakika kısık ateşte pişirin. Daha sonra tüm karışımı pürüzsüz bir hale gelene dek blender ile çekin. Karışıma kremayı eklerken yavaş yavaş çırpma teli ile karıştırın. Çorbanıza kremayı ekledikten sonra tencereyi 5 dakika daha ocakta bırakın ve çorbanız servise hazır. Krema kullanmak istemiyorsanız çorbanıza süt ekleyebilirsiniz. Arzu ederseniz üzerine kıyılmış maydanozları ekleyebilirsiniz.
Yılbaşı Hindisi
Malzemeler
• 1 bütün hindi 6 kg
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• 4 yemek kaşığı tereyağı
• 4 su bardağı su
• 2 yemek kaşığı kuru maydanoz (arzuya göre)
• 1 büyük kuru soğan (arzuya göre ek olarak havuç ve patates parçaları)
• Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Öncelikle fırınınızı ısınması için 175 dereceye ayarlayın. Daha sonra tüm hindinizi yıkayıp içini temizleyin. Bu sırada hindinin derisini çıkarmayın. Derin bir tepsiye hindinizi alın. Hindinizin derisini hafifçe kaldırarak göğsün iki yüzüne de tereyağını koyun. Hindinizin içerisine temizlediğiniz tüm soğanı koyun. Arzu ederseniz içerisine patates ve havuç da ekleyebilirsiniz. Başka bir kapta tavuk suyu, su ve kuru maydanozu karıştırın ve bu sosu hindinizin üzerine dökün. Karabiber ve tuzu da hindinin üzerine serpiştirin. Son olarak da hindinizin üzerine zeytinyağını gezdirin. Hindinizin üzerini folyo ile kapatarak fırına verin.
Yaklaşık 3- 3,5 saat içerisinde hindi pişecektir. Hindi piştikten sonra hindinin üzerindeki folyoyu alarak 45-60 dakika kadar daha fırınlayın ve böylece hindinizin üzeri kızarsın. Hindinizin üzeri de piştikten sonra servise hazır hale gelecektir.
Fırında Kaşarlı Mantar
Malzemeler
• 800 gram mantar
• 1 su bardağı kaşar peyniri
• 2 yemek kaşığı tereyağ
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı
Saplarını kestiğiniz mantarları yağlanmış tepsiye dizin. Tepsiye dizilen mantarların içine birer tutam tuz serpin ve her bir mantarın içine bir miktar tereyağı koyun. Sonrasında ise mantarların içine rendelenmiş kaşarları serperek ekleyin.
Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 40-45 dakika kaşarlar kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra mantarlarınız servise hazır olacaktır.
Fırında Çıtır Havuç Patates Dilimleri
Malzemeler
• 2 orta boy patates
• 2 orta boy havuç
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• ½ limonun suyu
• 1 çay kaşığı kuru nane
• 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı kişniş
• 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı
Patates ve havuçları jülyen şeklinde doğrayıp tüm diğer malzemeler ile cam bir kasede iyice karıştırın. Tüm malzemeyi fırın kabına alarak üzeri kapalı şekilde önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında ortalama 30-40 dakika pişirin.
Yaptığınız havuç ve patates dilimlerini ister sıcak ister soğuk olarak kendi yaptığınız dip sosla beraber tüketebilirsiniz.
Yılbaşı Salatası
Malzemeler
• 2 demet roka
• 10 adet ceviz
• Limon
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 adet portakal
• 1 büyük nar
Sosu için
• Balzamik sirke
• 1 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı
Rokaları yıkayıp doğrayın. Küp küp doğranmış portakalları, ayıklanmış narları ve yeni kırdığınız cevizleri rokaların üzerine ekleyin. Üzerine zeytinyağı ve limonu ekleyip karıştırın. Balzamik sirke ve balı bir kasede iyice karıştırın.
Bu karışımı da salatanın üzerine dökerek servis yapın.
Mor Dip Sos
Malzemeler
• 3 adet orta boy pancar
• 1/2 bardak ceviz
• 1 bardak beyaz peynir
• 1/4 bardak nane
• Taze karabiber
• 2 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
Pancarları yıkayıp haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Diğer malzemeler ile birlikte mutfak robotuna koyarak smoothie kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırın. İşte dip sosunuz hazır.
Yılbaşı Gecesi Tatlısı
Malzemeler
• 5 adet badem
• 1 çorba kaşığı bal
• 3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
• 1 adet kivi (arzu ederseniz muz veya çilek de kullanabilirsiniz)
• 3 yemek kaşığı yaban mersini ( arzu ederseniz ahududu veya böğürtlende kullanabilirsiniz)
• 3 çorba kaşığı yoğurt
Hazırlanışı
Ceviz ve bademi blenderden geçirin. Küçük parçalara parçalandıktan sonra bal ve yulaf ezmesini karışıma ilave ederek iyice birbiri içine geçene kadar karıştırın. Bir kasenin en altına küp küp doğradığınız kivi ve yaban mersinlerinin bir kısmını yerleştirin. Üzerine diğer karışımı ekledikten sonra kalan meyveleri üstüne ilave edin. En üste yoğurdu ekleyerek 5-10 dakika buzluktan tuttuktan sonra servis edebilirsiniz. Arzu ederseniz kivi yerine muz veya çilek, yaban mersini yerine de ahududu veya böğürtlende kullanabilirsiniz.
Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.
Yılbaşı gününüzün keyif ve mutlulukla geçmesi dileğiyle…
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.
Bu konudaki yazılarım:
- 26 Aralık 2017: Sağlıklı Bir Yılbaşı Sofrası
- 25 Aralık 2018: Sağlıklı Bir Yılbaşı Sofrası İçin 10 Beslenme Önerisi
- 24 Aralık 2019: Yılbaşı Sofrası İçin Sağlıklı Tarifler
No Comments