İremushka’nın Panosu

Affet ve Terket

22 Mart 2019

Yazı: Affet ve Terket | Yazar: İrem Savaş

Zayıf affedemez. Bağışlama, güçlünün niteliğidir.

-Mahatma Gandhi

İnsan, en büyük zararı yine kendisine veriyor. Her ne kadar bunun farkına varmakta güçlük çekse de. Bir hata karşısında hırslarımıza yenilip, karşımızdakine kendimizce cezalar vermeye çalışıyoruz ama farkında olmalıyız ki bu yalnızca bizim birileri yerine bedel ödememize sebep oluyor.

Siz de bir düşünün. Verdiğimiz tepkilere değmeyecek insanlara, sabaha kadar da dil döksek sizce de bu boşa harcanmış bir enerji olmaz mı? Peki, hayatta kaybedecek dakikamız var mı? Asla.

Bunu Kendim İçin YapıyorumBazılarımız için bu çok kolay bir eylem iken, kimimiz affetmekte zorlanabilir. Hiç sorun değil, hemen orta yolu bulacağız beraber.

Çok sevdiğim bir söz, öfkeme yenik düşeceğimi farkettiğim bir anda hemen aklıma gelir; “İlahi adalette zaman aşımı yoktur.”

İlk Adım | ANLAMAK

Affetmeyi bilmek, her şeyi geride bırakarak unutmuş taklidi yapmak değildir. Öfkeyi ardımızda bırakmak ve bilinçli hareket etmek adına sakin kalmaktır.

Her insanın hata yapabileceğini ve yine her bir hatanın da bedelinin tıkır tıkır işleneceğini unutmayın.

Aynı zamanda affetmek özgürleştirir, çoğu kimse bunu bilmez. Üzerinizden bir yük alır ve öfkenin ya da intikam arzusunun merhametine kalmanıza izin vermez. Böylece zihniniz özgürleşir ve daha kesin, doğru kararlar verebilirsiniz.

Bir kitapta çok güzel bir yazı okumuştum aynı şöyle söylüyordu;

“Kişilerin kusurları karşısında zalimleşen insan, kendi hataları ile Allah’ın huzurunda bulunduğunu unutuyor. Asıl kûdret sahibi affederken, kul küçüklüğünü unutup ‘affetmem’ diyor. Çünkü nisyanın can bulmuş hali olan insan, kendini ve acziyetini unutuyor.”

En son ne zaman birini affettin?

Gözlerinizi kısın, sosyal yaşamdan uzaklaşıp bir müddet kendinizi dinleyin. Hatırladınız mı?

Ben hatırladım mesela; En son, bir zamanlar yediğim içtiğim ayrı gitmeyen çocukluk arkadaşımın, eski erkek arkadaşımla uzun zamandır birlikte olduklarını öğrenmiştim ve sessizce affettim. Çünkü çirkinliğe yine aynı derecede bir çirkinlik ile cevap vermek bana yakışan bir şey mi diye düşündüm ve sonra arka fondan biri kulağıma “Tabii ki hayır,” diye fısıldadı…

Aslında merak edip polemiğe girseniz herkesin verecek bir cevabı vardır, doğru veya yanlış kendini savunacak bir cümlesi. Ama şöyle düşünmeliyiz, bizim bunlarla uğraşmaya değecek ve kaybedecek zamanımız var mı?

Dertleri nadasa bırakmak bazen en iyisi olabiliyor. Salıyorsunuz çayıra derdi, tasayı oh mis! Kalmıyor aklınız geride. Daima önünüze bakmış oluyorsunuz…

Peki, bu kadar affetmek diyoruz;

Geçmiş güzel günlerin hatrına mı? Yoksa gelecek günlerin hatrına mı?

Ben hep bu iki sorunun arasını bulup ilerlemeyi tercih ediyorum. Ne geçmişime kötü cümleler sarfedecek kadar düştüm ne de geleceğimi karartacak kadar aklımı kaybettim.

Mutluluğun formülü içinizde, kendinizi tanıyın ve problemi çözün. Affetmek en rahatlatıcı ve erdemli olanı, inanın ☘️

“Affet ve Terket” derken de amacım buydu, affederek terkediyoruz yani tüm kini, öfkeyi, kısaca kötülükleri. Yerine güzel şeyler kalıyor; Saygı, güzel bir söz, huzurlu bir kalp…

Hayat renkli, günler şeker 🍭

İrem Savaş

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

5 YORUMLAR

  • Yanıtla Nihal Tezer 22 Mart 2019 at 09:54

    İremcim, sabah gozumu acar acmaz suan ki ruh halimi yansitan bir yaziyla karsilasmam dusuncelerimin onaylandigini hissettmek beni hem şaşırttı hem de sevindirdi. Çok guzel anlatmissin canim yuregine saglik ❤😘

    • Yanıtla İrem Savaş 22 Mart 2019 at 21:49

      Annecim, çok teşekkür ederim 🌺

  • Yanıtla Yaren 22 Mart 2019 at 13:48

    İreeem yine muhteşem yazmışsın. Oldukça etkileyici cümlelerle, doğruları anlatmışsın. Umarım çokça kişiye dokunur bu yazın da insanlar neyin neden nasıl önemli olduğunu, iyi olduğunu sayende kavrar. Özellikle “Ne geçmişime kötü cümleler sarfedecek kadar düştüm ne de geleceğimi karartacak kadar aklımı kaybettim.” cümlen, şoka girdiğim bi anda yüzüme vurulan bi avuç soğuk su gibi iyi geldi, kendime getirdi. Çok öpüyorum, sen çok yaz ki biz de çok okuyalım 🙂

    • Yanıtla İrem Savaş 22 Mart 2019 at 21:50

      Yareniiim, ne tatlısın öyle! Belki yorumunu 3-4 kere okumuşumdur. Beni öylesine mutlu etti ki!

      Çok teşekkür ederim canım benim ☘️

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 27 Mart 2019 at 09:30

    İremcim senin o affeci yüreğini seviyorum. Umarım hayat seni hiç katılaştırmaz.
     
    Affetme konusunda ben de bir yazı yazmıştım. Yalnız ben; “Af Falan Yok! Ama umursmayabilirisiniz bilirisiniz,” yazmıştım. Ne intikam alacak kadar şeytan, ne de affedebilecek kadar meleğim sanırım 😝
     
    Mottonun “Terk et!” kısmını çok sevdim, o da ayrı 🙃

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan