Kurgu Dışı

Ölmeden Önce Ölünüz

12 Mart 2019

Ölmeden Önce Ölünüz | Osho


Ölmeden Önce Ölünüz | Osho

Osho, pek meşhur bir guru.

Ben pek hazzetmiyorum kendisinden. Açıklayabileceğim bir sebebi yok bunun, elektrik alamıyorum diyelim. Ama kitapları elime geçtikçe okurum.

Ölümden Korkmak

Bu kitapta ölüm korkusundan ve bu korkunun yersizliğinden bahsediyor. Bu kısma ben de katılıyorum. Ölümden neden korkulduğunu anlamıyorum. İnananlar için ölmek yaratıcılarına kavuşmak anlamına gelmiyor mu? Bu neden korkulacak bir şey olsun ki? Ha tabii tüm ömrünüz boyunca yaratıcınızla ilişkiniz sevgi değil de korku üzerine temellendiyse, ceza/cehennem/günah/yanmak gibi kavramlarla hayatınızı geçirdiyseniz evet o zaman ölümden korkmayı anlayabiliyorum.

Bir de geride bıraktıkları için insan üzülebilir. Ama o da korku değil nihayetinde, üzülmek.

Bu konuda Milattan Önce 341-270 yılları arasında yaşamış filozof Epikuros’un görüşünden bahsetmek isterim. Kendisi der ki:

“Ölümden korkmamalıyız. Çünkü onu deneyimlemeyeceğiz. Ölümünüz, sizin başınıza gelmiş bir şey olmayacak. Ölüm gerçekleştiğinde siz orada olmayacaksınız.”

Haklı.

(Bu filozof ve diğerleri için bkz: Felsefenin Kısa Tarihi | Nigel Warburton

Meditasyon

Osho, meditasyonu öve öve bitiremiyor, yerlere göklere sığdıramıyor. Meditasyonun ölümü deneyimlemek için önemli bir işlevi olduğunu belirtiyor.

Meditasyonu ben de çok kıymetli buluyorum. Yapamıyorum ama kıymetli buluyorum. Yapabilen için çok önemli faydaları olduğunu düşünüyorum. Rahatlama, huzur, keyif… ve benzeri sağlıyor sanırım.

Ötanazi

Gelişen teknoloji ile beraber insanlar daha uzun yıllar yaşayabiliyor. İnsan hayatı 100 yaşına dayandı dayanacak. Daha uzun yaşayanlar bile var.

Bu noktada ötanaziyi savunuyor Osho Ölmeden Önce Ölünüz kitabında.

Eğer kişi 70-80-90 yaşına geldiyse ve artık hayatta bir amacı kalmadıysa, hayattan keyif almıyorsa, bu insanı zorla yaşatmanın bir anlamı olmayacağını anlatıyor. Bilemiyorum. Bu görüşe katılan bir tarafım var, ama diğer tarafımın hoşuna gitmiyor. Burada daha önce bahsettim bir kitap vardı: İnsanın Anlam Arayışı | Victor E. Frankl

O kitapta yaşamın anlamı ile ilgili denir ki:

“Bir film, binlerce bağımsız görüntüden oluşur, bunlardan her biri bir şey ifade eder ve bir anlam taşır; yine de son karesine gelinmedikçe filmin tamamının anlamı ortaya çıkmaz. Aynı şey yaşam için de geçerli değil mi? Yaşamın nihai anlamı da, eğer böyle bir şey varsa, en sonunda ölümün eşiğinde ortaya çıkmıyor mu?”

Doğu – Batı

Sık sık doğu batı kıyaslaması yapıyor Osho. Batı gelişti, kalkındı, zenginleşti ama ruhen ve manevi anlamda çöktü, doğu ise tam tersi, ruhen daha iyi ama maddi kalkınması yok, diyor. Ama yine de doğunun tarafını tutuyor.

Ben ikisinin de tarafını tutuyorum.
Hem maddi hem manevi zenginlik olsun.

Saygılarımla,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

6 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Elif 12 Mart 2019 at 14:30

    Her iki tarafı tutma kısmına katılıyorum. Faydamızı sağlayacak her şeyi kucaklamalıyız diye düşünüyorum. Doğu ve Batı’nın sentezinden çok güzel bir şey ortaya çıkabilir, neden olmasın? Bunu da sen, hem maddi hem manevi zenginlik olsun diyerek güzel özetlemişsin… Osho konusunda da hemfikirim. Şahsen 10 tane Osho kitabı yerine bir tane Frankl’ın Hayatın Anlam Arayışı gibi bir kitap okumayı tercih ederim.
     
    Sevgiler…

    • Yanıtla Hülya Erarslan 13 Mart 2019 at 10:11

      Osho, dünyadan bir sürü insanı peşinden sürükleyen biri. O yüzden merak edip okuyorum bazen, ne anlatıyor da insanlar böyle peşinden gidiyor diye.

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 12 Mart 2019 at 21:26

    Ben hiç okumadım Osho. Doğruyu söylemek gerekirse hiç de çekmiyor. Kişisel Gelişim kitapları okuyamıyorum. Aslında senin de bunların yerine daha bilimsel açıklamaları ve bu yönde yazılan kitapları tercih ettiğini biliyorum. Sanırım bunları biraz denge sağlamak için okuyorsun, pek sevmesen de 😉 Bilmem tespitim doğru mu 🙃
     
    Bu kitaba gelince daha başlığından benlik değil. “Ölmeden Önce Ölünüz” ne ya 😝

    • Yanıtla Hülya Erarslan 13 Mart 2019 at 10:13

      Yukarıdaki yorumda da yazdığım gibi Osho ne ayak merak edip okuyorum bazen. 🙂

      Sonradan düşününce, hakikaten “Ölmeden Önce Ölünüz” ne yaa.

  • Yanıtla Nuh Mehmet Soylu 13 Mart 2019 at 13:49

    Güzel bir yazı olmuş, Osho’nun bir çok çalışmasını okudum hatta geçtiğimiz zamanlarda Netflix Osho’yu bahsetmese de bir tarikat lideri diye seri çıkardı 🙂 Dizi diyemeyiz documentry düzeyinde… İzlemenizi öneririm (Wild Wild Country).
     
    Ben “ölmeden önce ölünüz”ü farklı kucaklıyorum.
     
    Ölüme bir “son”muş gibi değil, bir yaşammış gibi bakın.. Yaşamın sonu yoktur, yaşam sona ermez..
     
    Bilgeliğinde Kızılderililerin ruhsal yolculuklarına göre onurlandırmaya çalışıyorum.

  • Yanıtla Hülya Erarslan 14 Mart 2019 at 10:13

    Teşekkürler.
     
    Netflix’teki Osho belgeselini duydum. İzlemek istiyorum ben de bir ara.
     
    Ölmekle ilgili benim de bir derdim yok. Bu konuda sizinle aynı fikirdeyim, bir son değil de başka bir yaşamın başlangıcı gibi.
     
    Sevgiler.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan