Mavi Okyanus

Mezun Müdür

30 Mayıs 2019
Yazı: Mezun Müdür | Yazan: Mustafa Çağa

Hukuk, Tıp, Eczacılık gibi mezun olduktan sonra hangi mesleği icra edeceği az çok belli olan bölümler dışında kalan, işletme, halkla ilişkiler, iktisat v.b. bölümlerinden mezun olacak arkadaşlarımızı okyanus kadar büyük ve derin olan sektörler ile meslekler heyecanla bekliyor olacak. Kritik ve en önemli nokta, yakalamak istediğiniz başarıya, varmak istediğiniz hedefe sizi ulaştıracak olan sektörü ve görevi doğru seçmekte.

Eskiden, mezun veya mezun olmak üzere olan kişiler, eşe dosta haber salar, sonra onların tanıdığı bir yerde onların desteği ile işe başlarlardı. Şansı olan tutunur, yükselir, şanssız olan ise en fazla iki sene içerisinde oradan ayrılırdı.

Aslında ipin ucu da kaçardı. Gelecek dönemde ancak birkaç sektör ve şirket değişikliğinden sonra, gerçekte istemiş olduğu işe sahip olurdu. Tecrübe kazanılmış olsa da, onun için üç beş sene iş yaşamında geride kalmış olurdu.

Elbette ki şimdilerde de insanlar geçmişteki gibi referans kullanmak durumunda kalıyorlar. Ekonomik zorlukların yaşandığı bu günlerde tanıdık vasıtası ile de olsa iş bulmanın çok zor hale geldiği aşikar. Fakat gene de yeni mezunsanız başlayacağınız işin analizini yapmamızda sizin için bir engel yok.

Peki, nasıl mı yapacaksınız bu araştırmayı?

Bunun için çok basit yöntemler var.

Çalışmak istediğiniz sektör ve meslekleri araştırırken, sizin kariyer ve yaşam alanlarınızı, beklentinizi karşılama düzeyine birkaç Internet araması yaparak kolayca ulaşabilirsiniz.

İnsan kaynakları network platformlarında yer alan, daha önce o görevi yapmış olan veya daha üst düzey görevde çalışmakta olan şirket çalışanlarının, çalışma yılı ortalamalarına bakarak şirket açısından belirgin bir veriye ulaşmanız mümkün. Eğer şirket halka açık, borsada var olan bir şirket ise işiniz tabi ki daha kolay olur.

Aynı araştırma şirketin dışında sektör açısından da kesinlikle yapılmalı. Mesela, ağır sanayi sektöründe çalışan, satış yapan bir personel, daha light ürünler satan firmada çalışan bir personelden daha çok maaş alabiliyor. İsme takılırsak bu durum normalmiş gibi görünüyor ama değil. Light sektördeki satılan ürünlerin satıcı başına düşen adet miktarı fazla olmasına rağmen daha düşük gelir elde ediyorlar. Hatta bazılarının yıllık ciroları ve karlılık oranları da çok yüksek olabiliyor. Ağır sanayide ürün az, aynı oranda iş yoğunluğu da az ama ciro fazla.

Nitelikleri aşağı yukarı aynı olan iki personelin, çalışma koşulları ve risk etmenlerinin de aynı olduğunu düşünürsek ağır sanayide çalışanların daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz.

Verdiğim örneğin elbette ki uç boyutları da mevcuttur. Kimisi masa başında çalıştığı teknoloji şirketinde sadece kodlama yaparak, daha kolay olabileceğini düşündüğümüz şekilde örnekteki iki personelin toplamından daha fazla gelir elde edebilir. Tamamen seçtiğimiz sektörün, mesleğin avantajları ve dezavantajlarını yaşıyoruz.

Ortalama on beş yıl olan profesyonel iş yaşamımda, kendi bulunduğum sektörde ve başka sektörde çalışan arkadaşlarım ile görüşmelerimde, onları gözlemleyip daha başarılı olabilecekleri sektörleri önermeye başladım.

Şimdiye kadar cesaret edip, kendine inanan ve görüşmelerimi ciddiye alan, hali hazırda bulunduğu sektörde çok başarılı olan arkadaşlarımdan verebileceğim örnekler çoğunlukta.

İnsan yeteneğini keşfettiği zaman zengindir, hem maddi hem manevi. Ben de etrafımdaki tüm arkadaşlarımı öncelikle doğru meslekte ve doğru sektörde olup olmadıklarını sorgulamalarını, analiz etmelerini öneriyorum.

Sevgiler,
Mustafa Çağa

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan