Kurgu Dışı

Erkek Beyni

2 Temmuz 2019

Kitap: Erkek Beyni | Yazar: Dr. Louann Brizendine | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Erkek Beyni | Dr. Louann Brizendine

Aynı yazar önce “Kadın Beyni” adlı bir kitap yazmış. Onu okumadım, çünkü kadın beyni zaten bende var, ne okuyacağım? 😁

Sonra da bu kitabı yazmış:

Erkek Beyni | Dr. Louann Brizendine

İnternette dönen bir geyik var:

“İki oğlum var. Kız çocuğum olunca evde daha önce hayvan beslediğimi anladım.”

Ağır bir laf tabii ama erkek çocuğun biraz haşarı olmasına dem vuruyor.

Kitapta da erkekleri bebeklikten alıyor, çocukluk-ergenlik-babalık-yaşlılık olarak dönem dönem değerlendiriyor.

Erkek çocuklar için diyor ki:

”Erkek çocuklar hareket etmeye, başka şeyleri hareket ettirmeye ve hareket eden şeyleri izlemeye programlanmışlardır.(…) Hareket etmek için büyük bir heves duymak erkek beyninin biyolojik yapısıyla ilgilidir.”

Kız Çocuk – Erkek Çocuk Farkı

Kitapta gerçek insan hikayeleri de anlatılıyor. Yazar aynı zamanda kendisine danışanların hikayesini de anlatıyor. Orada bir kız çocuğu olan anne, sonra erkek çocuk sahibi olunca erkek çocuğunun kız çocuğundan farklı olan yanları nedeniyle biraz bocalıyor. Annenin dediğine göre erkek çocuk çok göz teması kurmuyormuş, çok hareketliymiş, biraz öfkeliymiş… vb.

Yazar da diyor ki:

”Harvard’daki araştırmacılar erkek bebeklerin kız bebeklere göre daha hızlı öfkelendiklerini ve bir kere kızdılar mı daha zor yatıştırılabildiklerini ortaya koydular. Bu yüzden ebeveynler ilk etapta oğullarının hislerini çözümlemekte kızlarına göre daha fazla uğraşıyorlar.”

Yine kız çocuk ve erkek çocuk arasındaki bir başka fark olarak:

“Araştırmacılar, bir erkek bebeğin yedi aylık olduktan sonra annesinin kızgın ya da korkmuş olduğunu anlayabileceğini ortaya çıkardılar. Ancak bu aynı bebek on ikinci aydan itibaren annesinin ifadelerine karşı bağışıklık geliştirip bunları kolaylıkla görmezden gelebilir. Kızlar için ise tersi söz konusudur.”

Erkek çocukların oyuncak tercihinde silaha yönelmesi de yine beyinleriyle alakalı deniyor. Erkek beyni saldırganca koruma içgüdüsüne sahipmiş ve bu yüzden oyuncak silahlar erkek çocukların ilgisini çekiyormuş. Erkek maymunlar üzerinde yapılan deneyde de benzer şey görülmüş.

Erkek Beyninde Öfke

Öfkeyi ifade etmek erkekler için daha sıradan görülüyormuş. Çünkü:

“Bir erkeğin beynindeki öfkeyi baskılama merkezi olan septum kadın beynindekine göre daha küçüktür, bu yüzden de öfkeyi ifade etmek erkekler için kadınlara göre olduğundan daha sıradan bir tepkidir.”

Erkek beynindeki doğumdan önce oluşmaya başlayan öfke-saldırganlık devreleri, ergenlik döneminde güçleniyor, yetişkinlik döneminde de sosyal riskler almak ve saldırganlık erkeğin hayatının alışıldık bir parçası oluyormuş.

Burada yazar uyarıyor tabi, erkek beyni böyle diye saldırganlığı hoş görecek değiliz. Beynimizi ve hormonlarımızı birlikte huzur içinde yaşamaya göre kontrol edebilmeliyiz.

“Bu beyin biyolojisi erkeklere barbar olma izni vermez ama erkeklerin niçin mertliklerini koruma konusunda bu kadar inatçı olduğu hakkında bize bir öngörü sağlayabilir.”

Erkek Beyninde Duyguları Saklamak

Kadınlar tarafından bazen erkekler duygusuzlukla itham edilir. Aslında olansa erkeklerin duygularını saklamayı -farkında olmadan- öğrenmesiymiş.

“Erkekler çocukluklarından itibaren soğukkanlı davranmanın ve korkularını saklamanın erkekliğin yazılı olmayan kanunları olduğunu bilirler.”

İleri Yaşlarda Erkek Beyni

Eş bulma ve cinsellik konularına da elbette değinen yazar ileri yaşlarda ise erkeklerin testosteron hormonlarının salgılanmasının azalıp östrojen hormonlarının arttığını belirtiyor ve bu noktada erkeklere “Dünyamıza hoş geldiniz beyler!” diyor. Çünkü artık saldırganlığın azalması, karşı tarafla daha çok empati kurabilme, merhamet ve şefkat duygularının artması söz konusu oluyormuş. Torunlarına karşı sevgi dolu dede olmayı buna bağlıyor yazar.

Farklılık ve Eşitlik

Kadın ve erkek beyin devreleri belli ki yüz binlerce yıl farklı hormonlarla çalışmak üzere ayarlanmış. Bu anlamda farklıyız. Ama tabii ki bu durum toplumsal eşitlikle karıştırılmamalı.

Yazar kitabının son sözü olarak erkekler ve kadınlar arasındaki anlaşmazlıkların çoğunun doğuştan gelen farklılıklarımızı kavrayamadığımız ve gerçekçi olmayan beklentilere girdiğimiz için olduğunu söylüyor.

Erkeklerden bahsetmişken; kendileri hakkında burada bahsettiğim bir başka kitap için bkz: Erkeklik: İmkansız İktidar

Saygılar,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan