Kurgu Dışı

Kaderin Kodu

23 Şubat 2021

Kitap: Kaderin Kodu | Yazar: Ünal Güner | Yorumlayan: Hülya Erarslan


Kaderin Kodu | Ünal Güner

Hayatta hiçbir şeyin rastlantı olmadığını, her şeyin bir sebebi ve açıklaması olduğunu anlatıyor yazar. Giyimimiz, evimiz, evimizin yeri, mahallemizin adı, ağrıyan yerlerimiz… hepsinin bir sebebi ve açıklaması var. “Kaderin kodu” dediği bu. Gerek kendini gerek başkasını bu göstergelerden yola çıkarak değerlendirebilirsin.

Bu kodları anlar ve değiştirirsen devamında başka şeyler de değişir. “Bedeninin duruşu değiştiğinde bir organın iyileşir, sen gülümsersin, karşındakiyle yaşadığın çatışmalar uyuma dönüşür.”

Kaderin Kodu: Kelimeler

Kullandığımız kelimelerin kendimizi anlattığını ifade ediyor yazar. Öncelikle her isteğimizin olacağından ancak ne istediğimizin farkında olmadığımızdan bahsediyor. Ağzımızdan çıkan bir yemek siparişi gibi önümüze konuşurmuş ama farkında değilmişiz.

Sıklıkla tekrar edilen;

Neyse: İçeriden itirazlar olmasına rağmen zorla kabul edilen bir durum
Bakarız: Birçok olay olurken eyleme geçemeyip bakakalmak.
Ne olur ne olmaz: Tedirginlik
Aynen: Geçmişin tekrar etmesini istemek

Anlamlarına geliyormuş.

Böyle biiiiiiir sürü kelime için sık kullanılıyorsa ne anlama geldiğini anlatıyor kitap.

Tıbbi ve kesin bir bilgi gibi bakmıyorum tabii ki bunlara ama yabana da atmıyorum. İnsanın bedeni, hayat tarzı, karşılaştığı olaylar ve kullandığı kelimeler arasında bir senkronizasyon vardır diye düşünüyorum.

Şikayet ettiğin şeyi de aslında hayatına davet ettiğini anlatıyor yazar. “Ortada kaza yokken kazadan, aldatma yokken aldatmadan bahsetmek o titreşimi hayata çeker.”

“Aman hasta olmayayım. İşler ters gitmesin…” gibi söylediğin şeyler de tehlikeli, çünkü hasta, terslik… diyerek bunlar yokken bunları davet eden bir hava oluşturuyormuşsun aslında.

Boş boş konuşmayın diyor işte yazar, benim anladığım.

Kaderin Kodu: Mekanlar

Mekanların da konuştuğunu anlatan yazar, bir mekanda bulunan durmuş saatin zamanı yanlış kullanmak, kütüphanenin bilgiye güvenmek, aile fotoğraflarının ailenin bir arada olması isteğini yansıttığını belirtiyor. Ve daha bir sürü şey.

Kaderin Kodu: Sherlock Holmes

Her şeyden bir şey çıkartıyor yazar.

Örneğin ayakkabının tabanında “Burun kısmı aşınmışsa, çok acele ediyorsun demektir. ‘Hadi, çabuk, hızlı, daha ve en…’ kelimelerini sıklıkla kullanıyor olabilirsin.”

Yeme içmen de seni tanımlıyor tabii. Örneğin, unlu mamulleri çok tüketiyorsan yokluk kodlarının etkisi varmış. “Elindeki kaynakların yetmeyeceği endişesi” taşıyan kişi unlu mamul çok tüketirmiş.

Kitapta daha aklınıza gelmeyecek nelerden ne anlamlar çıkarılıyor. Adeta bir Sherlock Holmes. Biraz abartı gibi, biraz da bilmece gibi ama genel olarak eğlenceli geldi bana.

Saygılar,
Hülya Erarslan

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan