Sağlıklı Beslenme & Diyet

Yılbaşı Akşamında Beslenme

29 Aralık 2021

Yılbaşı Akşamında Beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en temel kurallarından biri kişinin yaşam tarzına uygun doğru sayıda öğünlerin belirlenmesi ve bu öğünlerin içeriğinin kişinin ihtiyaçlarına göre doğru bir şekilde düzenlenmesidir. Fakat dönem dönem davetler, özel günler ve kutlamalar sebebiyle bireylerin beslenme düzenlerinde birtakım değişikliklerin olması da son derece doğaldır. Önemli olan bu dönemlerde ve bu dönemleri takip eden birkaç gün içerisinde bireyin beslenme düzenini rutin alışkanlıklarına geri çevirebilmesidir.

Yılbaşı Akşamında Beslenme

Yılbaşı akşamları kişinin beslenme alışkanlıklarının kısa süreliğine değiştiği özel zamanlardan birisidir. Genellikle kalabalık sofralar hazırlanmaktadır ve menüler de bir o kadar zengin olmaktadır. Diyetisyenler danışanlarına genellikle yılbaşı akşamlarında daha esnek davranmaktadır fakat dikkat edilecek sekiz önemli nokta ile bu özel günün tadını doyasıya çıkartabilmek mümkündür.

Yılbaşı akşamı öncesinde kendinizi uzun süre aç bırakmayın

Yapılan en büyük hatalardan biri bireylerin kendilerini uzun süre aç bırakarak akşam özgürce tüm ikramlardan yiyebileceklerini düşünmeleridir. Açlık, vücudumuzun tolerans göstermekte en zorlandığı durumlardan birisidir. Çünkü açlık durumunda hormonlarımız vücudumuza “kıtlık var” sinyalleri iletmektedir. Bunun sonucunda tüm düzen alt üst olmaktadır ve vücut çalışma kapasitesini minimuma indirerek kişinin “istirahat etmesi” konusunda uyarı vermektedir. Halsizlik, el ayak titremesi ve üşüme en önemli açlık sinyalleridir ve göz ardı edilemeyecek kadar tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Ayrıca kişinin uzun süre aç kalması kan şekerinin kontrol edilemeyecek kadar düşmesiyle birlikte bireyin sofraya oturduğunda “kontrolsüzce beslenmesine” de sebep olan bir durumdur. Bu sebeple yılbaşı akşamından evvel gün boyunca normalde kişinin rutindeki beslenme alışkanlıklarını devam ettirmesi önem arz etmektedir.

Yılbaşı Akşamında Beslenme

Yılbaşı menülerinde yağ içeriği yüksek besinlerin tüketimine dikkat edin

Yüksek yağlı besinler düşük porsiyonlarda yüksek kalori sağlamaktadır. Bununla birlikte sindirimleri daha zordur. Özellikle bol yağlı, tuz ve sos içeriği yüksek etler sindirilmesi oldukça zor besinler arasındadır. Sofralarda et yemeklerine ek olarak bol sebzelere ve meyvelere yer vermek güzel bir alternatif olacaktır. İlaveten et yemeklerinin ızgara veya fırın yöntemiyle pişirilmesi de hem sindirimin kolaylığı hem de sağlık bakımından daha doğru bir tercihtir.

Yemeğe çorba ile başlayın

Yemeğe kremasız, tercihen unsuz güzel bir çorba ile başlamak mideyi rahatlatmak için güzel bir seçenektir. Özellikle ikramların çoğu katı formdaysa yemeğe çorba ile başlamak bağırsakların görevlerini yerine daha rahat getirebilmesi için önem taşımaktadır.

Bu sene sofralarınızı sütlü tatlı ile lezzetlendirin

Yılbaşı akşamı ağır bir menünün ardından kapanışı şerbetli ve hamurlu tatlılarla yapmak tüm akşam yoğun bir şekilde çalışan sindirim sisteminin daha fazla yorulmasına sebep olacaktır. Bununla birlikte hamurlu ve şekerli tatlıların glisemik indeksi oldukça yüksektir ve kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olmaktadır. Bu durum tokluk hissinin kısa sürmesine ve kişinin gece boyunca atıştırmasına zemin hazırlamaktadır. Meyveli veya sütlü tatlıların tercihi daha doğru olacaktır.

Meşrubat seçimine ve alkol tüketimine dikkat edin

Yılbaşı Akşamında BeslenmeYılbaşı akşamlarında sofralarda yemeklere eşlik eden meşrubat ve alkollerin doğru seçilmesi ve miktarlarının doğru bir şekilde ayarlanması önemlidir. Tercihen asitli içecekler yerine sade maden suyu; paketli meyve suları yerine ev yapımı az şekerli/ balla tatlandırılmış limonatalar veya ayranlar tercih edilmelidir.
Alkol tüketiminde ise alkol içeriği diğer alkollü içeceklere göre daha az olan şarap tercih edilmesi önerilmektedir. Şarap tüketiminin de özellikle zayıflama döneminde olan bireylerde iki kadehin üzerine çıkmaması kilo kontrolü için doğru bir tercih olacaktır.

Porsiyonlarınızı küçültün

Davet sofralarındaki tüm yiyeceklerin tadına bakabilmek için tüm besinlerden küçük porsiyonlarda almak önemlidir. Tabak hazırlandığında tabağın mümkün olduğu kadar renkli görünmesi her çeşit besinden doğru porsiyonlarda alındığının bir göstergesi olacaktır. Özellikle salata soslarının tüketim miktarına hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Tuz ve yağ içeriği yüksek olan salata sosları yılbaşı akşamından sonraki birkaç gün ödem probleminin oluşmasına zemin hazırlayacaktır.

Kuruyemişleri atıştırmadan doğru porsiyonlarda tüketin

Kuruyemişler kütlece az kalori ve besin içeriği bakımından oldukça zengin besinlerdir. Porsiyon kontrolünü sağlamak bir o kadar zor ama önemlidir. En yanlış olanı bireylerin kuruyemişleri deyim yerindeyse ayaküstü atıştırmasıdır. Kişinin kendisine uygun bir çerez tabağı hazırlaması hangi kuruyemişten ne kadar yediği konusunda fikir sahibi olmasını ve kontrollü bir şekilde tüketmesini sağlamaktadır.

Su tüketiminizi kontrol edin

Yılbaşı akşamı özellikle meşrubat ve alkol tüketiminin artışı su tüketiminin azalmasını da beraberinde getirmektedir. Yemekle birlikte ve yemekten sonra su tüketimine dikkat etmek günlük su ihtiyacının tamamlanması için doğru bir önlem olacaktır.

Yılbaşı akşamında beslenme başlığında aktardığım bu noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Sevdiklerinizle bolca eğleneceğiniz, doyasıya güleceğiniz bir yılbaşı akşamı geçirmenizi diliyorum. Umarım 2022, çokça güzel anılar biriktireceğiniz bir sene olur. Haftaya görüşmek üzere.
 
 
Uzm. Dyt. Şeydanur Özpınar
 
 

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

1 Comment

  • Yanıtla Şen Sevgi Erişen 4 Ocak 2022 at 08:28

    İnsanların kendileri için bir şeyler yapmasını seviyorum. Önerileriniz çok yerinde. Sağlıklı bir yeni yıla girerken çok da işe yarayan hatırlatmalar.
     
    Teşekkürler.
     
    İyi seneler

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan