Sağlıklı Beslenme & Diyet

Greyfurt

7 Ocak 2020

Yazı: Greyfurt | Yazan: Dyt. Simay Ejderoğlu

Bu hafta sizlere tadı pek sevilmese de kış aylarında oldukça tüketilen bir meyve olan greyfurttan bahsedeceğim.

Ekşi, hafif tatlı tada sahip olan greyfurt, portakal, mandalina gibi bir narenciye meyvesidir. Tüm dünyada eskilerden beri tüketilen bir meyve olsa da ülkemizde son 10-15 yıl içinde hem üretimi hem de tüketimi yaygınlaşmıştır. Dünyada en çok Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilmektedir.

Yarım boy greyfurt 74 kcal içermektedir. Lif ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra beta karoten, likopen, folatlar, niasin, pantotenik asit, pridoksin, riboflavin, tiamin, A, C, E ve K vitaminlerini, magnezyum, manganez, kalsiyum, fosfor, demir, bakır, selenyum ve çinko minerallerini de bolca içermektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Zengin C vitamini içeriği sayesinde hücrelerin zararlı bakterilerden ve virüslerden korunmasını sağlar. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede soğuk algınlığına karşı vücudu korur.

Kansere Karşı Koruyucudur

Zengin C vitamini, likopen, beta-karoten ve flavanonlar gibi antioksidanlar sayesinde hücreleri vücutta zararlı reaksiyonlara neden olabilecek serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korurlar. Likopen özellikle prostat kanserinin, flavanonlar ise özellikle bağırsak ve kolon kanserlerinin gelişmesini önler. Ayrıca tümörlerin büyümesini yavaşlatmaya ve yaygın kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Greyfurt ile ilgili yanlış inanışın aksine, greyfurt vücuttan şeker depolanmasına sebep olmaz, yüksek diyet lifi içeriğiyle uzun süre tokluk hissi sağlar, kilo vermeyi kolaylaştırır. Lif içeriğinin yanı sıra, düşük kalorili ve su içeriği yüksek bir meyve olmasıyla da zayıflama diyeti yapan kişiler için tercih edilebilir bir meyvedir.

Kolesterolü Dengeler ve Kalp Sağlığına İyi Gelir

Antioksidanlar bakımından çok zengin bir meyvedir. Bu sebeple de kötü kolesterol LDL’yi düşürürken iyi kolesterol HDL’yi yükseltir ve genel kolesterol seviyesini dengede tutar. Bundan dolayı da düzenli olarak greyfurt tüketen kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskleri düşüktür.

Cildi Güzelleştirir

Greyfurtta bulunan C vitamini, cilt için önemli olan kollajen oluşumunu sağlar, cildi güzelleştirir.

Göz Sağlığını Korur

Zengin beta-karoten içeriği sayesinde gözün yorgunluktan ve ilerleyen yaştan daha az etkilenmesini sağlar.

Artrit Sorununu Engeller

İçerisinde bulunan kalsiyum ve salisik asit sayesinde vücudun eklemlerde ürettiği bir iltihap sorunu olan artritin görülme riskini düşürür. Artrit eğilimi gösteren hastaların greyfurt suyu ve elma sirkesini karıştırarak içmeleri önerilir.

Enfeksiyonel Hastalıkları Önler

Greyfurdun içeriğindeki flavonoidler enfeksiyon karşıtı bir maddedir. Flavonoidler enfeksiyon oluşumunu önler, var olan enfeksiyonları da yok eder.

Böbrek Taşının Oluşma Riskini Azaltır

Greyfurtta bulunan sitrik asit, böbreklerdeki kalsiyum ile bağlanarak taş oluşumunu engelleyebilir. Böylece böbreklerde atık maddelerin birikmesinden kaynaklanan böbrek taşı geliştirme riskini azaltabilir. Ayrıca, sitrik asit idrarının hacmini ve pH değerini artırma yeteneğine sahiptir ve böbrek taşlarının oluşumu için daha az elverişli bir ortam yaratır.

Greyfurt Seçimi ve Saklanması Nasıl Olmalıdır?

Greyfurt güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Satın alırken olgunluğa ulaşmış olan greyfurtlar seçilmelidir. Sarı bir kabuk, greyfurtun tamamen olgun olduğunu gösterir.

Bir haftaya kadar oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.

Greyfurt Tüketimi Kimler İçin Sakıncalıdır?

Her zaman söylediğim gibi greyfurt ya da her hangi bir meyve veya sebzeyi günlük bir porsiyondan fazla tüketmemeye çalışın. Aşırı dozda tüketim birtakım sağlık sorunlarına sebep olabilir. Eğer hassas dişleriniz varsa fazla tüketimi içerisindeki sitrik asitten dolayı diş minesinin aşınmasına neden olabilir.

Yüksek asidik bir meyve olduğu için reflü rahatsızlığı yaşayanlarda tüketirken mide ekşimesi ve regürjitasyon gibi semptomlarda artış görülebilir.

Greyfurdun potasyum içeriğinden dolayı böbrekleri tam olarak işlevsel olmayan bireyler, greyfurt tüketirken dikkatli olmalıdırlar. Böbrekler aşırı potasyumu kandan atamadığı zaman bireyde komplikasyonlara neden olmakla beraber ölümcül olabilmektedir.

Hamilelik döneminde tüketiminin faydalı mı, zararlı mı olacağı konusunda yeterince bilimsel araştırma sonucu bulunmamaktadır. Bu yüzden greyfurt tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Hormon bozukluğu yaşayan, meme kanseriyle mücadele eden kişilerin greyfurt tüketmesi uygun bulunmamaktadır.

Greyfurt bazı ilaçlar ile etkileşime girerek ilaçların vücuttaki etkilerini değiştirebilir. Bunun nedeni, vücudun belirli ilaçları metabolize etmek için kullandığı bir enzim olan sitokrom P450’yi engelleyen maddeler içermesidir. Greyfurt bazı kolesterol ilaçları, bazı tansiyon ilaçları, bazı kalp ritmi ilaçları, bazı antidepresanlar, bazı kan sulandırıcılar, bazı kortikosteroidlerlerle etkileşime girerek kan seviyesini artırır. Bahsettiğim ilaç gruplarındaki tüm ilaçları etkilemez. Etkileşimin şiddeti kişiye, ilaca ve tüketilen miktarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak pek çok ilacın kan seviyelerini değiştirmek için sadece bir bütün ya da bir büyük bardak greyfurt suyunun yeterli olduğunu hatırlatırım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

No Comments

Cevap Yaz

Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
Girne Antik Liman
Girne Antik Liman
Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan