Sağlıklı Beslenme & Diyet

Kuşburnu

5 Şubat 2019
Her Derde Deva Bir Bikti: Kuşburnu


Her Derde Deva Bir Bikti: Kuşburnu

 
Genellikle kış aylarında çayını favori içecek olarak tükettiğimiz kuşburnunun sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Hazır hala kış mevsimindeyken kuşburnu tüketiminizi artırmanıza yardımcı olacak faydalı bilgilerden bahsedeceğim.

Gülgiller familyasından olan kuşburnu, sağlık üzerindeki önemli etkileri sayesinde binlerce yıldır birçok kültür tarafından kullanılmaktadır. Kuşburnunun birçok türde kullanılma şekli vardır. Yaygın olarak kurutulmuş meyve ve çay gibi iki şekilde de tüketilmektedir. Ülkemizde ise genellikle kuşburnu çayı olarak tüketilmektedir.

Vitamin ve Mineral İçeriği Bakımından Zengindir

Kuşburnunun yüksek oranda C vitamini içeriğinin yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminlerini, fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bakır, çinko gibi mineralleri içermektedir. Ayrıca kuşburnunun içerisinde insan sağlığına zararlı hiçbir pestisit ve ağır metal bulunmamaktır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

İçerisindeki yüksek C vitamini sayesinde enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Viral hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

Ödem Attırıcıdır

Kuşburnunun aynı zamanda idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır. Bu sayede vücutta biriken ödemin atılmasını sağlayarak şişkinliğe engel olur.

Kansere Karşı Koruyucudur

Bol miktarda antioksidan ve C vitamini içeriği sayesinde kanserden koruyucu etki gösterir. Ancak kanserden koruyucu etki göstermesi için düzenli olarak kuşburnu çayı tüketilmesi gerekir. Herhangi sağlık probleminiz yoksa haftada 3 bardak kuşburnu çayı tüketebilirsiniz.

Kronikleşmiş Öksürüğe İyi Gelir

Kuşburnunu kuru çay olarak tüketmek özellikle çocuklarda meydana gelen kronikleşmiş öksürüğün iyileşmesini sağlar.

Göz Sağlığı İçin Yararlıdır

İçerisindeki A vitamini sayesinde gözleri kuvvetlendirir ve gece körlüğünü önlemeye yardımcı olur.

Beyin Sağlığı İçin Yararlıdır

Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde kavrama yeteneğinin artmasını sağlar. Beyin fonksiyonlarını güçlendirir.

Kan Şekerini ve Tansiyonu Düzenler

İnsülin dengesini sağlayarak kan şekerini, diastolik-sistolik kan basıncını dengeleyerek ise tansiyonu düzenler.

Birçok Hastalık Üzerinde Olumlu Etkisi Vardır

Kuşburnunun safra kesesi taşlarının önlenmesinde, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, karaciğer iltihabının giderilmesinde, gut hastalığında, ürik asit metabolizma bozukluklarında böbreküstü bezlerini olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağlar.

Kabızlığı Önler

İçerisindeki yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Kemik Sağlığı için Yararlıdır

Dokulardaki sertleşmelere, kireçlenmelere, kemik erimesine, romatizmaya, kemik kırılmalarına, raşitizme iyi gelir.

Kan Üretimini Arttırır

Vücudumuza oksijen taşıyan kan hücrelerinin artmasını sağlayarak, demir ihtiyacının karşılanmasını sağlar ve kansızlığın oluşumunu engeller. Ayrıca kan devir daimini hızlandırmada, toksinleri çözmede ve kanı temizlemede etkilidir.

Mide ve Bağırsak Rahatsızlıklarına İyi Gelir

Kuşburnu mide bozukluklarının, mide spazmının, mide asit eksikliğinden ve ülserden kaynaklanan şişkinliğin önlenmesini sağlar. Bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.

Stresi Azaltır

İçerisindeki zengin C vitamini sayesinde stresin azaltılmasında etkilidir.

Cildi Yeniler

Kuşburnunun cilt sağlığı içinde oldukça faydası vardır. İrinli yaralarda, selülitte, akne ve cilt bozukluğunun giderilmesinde, cilt yenilemede, yara iyileştirici olarak yanık tedavisinde, vücudun yaşlanmasını geciktirmede etkilidir. Kozmetik ürünlerden sıkılmış olanlar veya kozmetik ürünlere karşı hassasiyeti ve alerjisi olan kişiler kuşburnu maskesiyle doğal yoldan bakımlarını gerçekleştirebilirler.

Kuşburnu Maskesi

Malzemeler
1 fincan kuşburnu çayı
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı yağsız yoğurt

Yapılışı
Malzemeleri iyice karıştırıp cildinize sürün ve 15 dakika bekletin. Beklettikten sonra ılık su ile yıkayabilirsiniz. Herhangi bir cilt rahatsızlığınız veya kuşburnuna karşı bir hassasiyetiniz yoksa uygulayabilirsiniz.

Kuşburnu Marmelatı


Kuşburnu Marmelatı

 
Malzemeler
Yapmak istediğiniz kadar kuşburnu (1 kg dan 1,5 kavanoz çıkmakta)
İstenilen miktarda toz şeker
Yeteri kadar su

Yapılışı
Kuşburnuları ayıklayıp, güzelce yıkayıp temizleyin. Genişçe bir tencereye kuşburnuları koyup, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar kaynatın. Ezilme kıvamına geldiğinde kevgirle süzgecin içine alıp ve elinize bir eldiven takıp süzgeçten geçirin. Bu işlemi kuşburnuların posası kalana kadar yapın. Derince bir kaba aldığınız kuşburnunun sıvısını ince bir süzgeç veya temiz bir bez yardımıyla tekrar süzüp tencereye alın.

Tencereye aldığınız kuşburnu sıvısını güzelce kaynatın. Kaynama esnasında oluşan köpükleri tahta kaşık yardımıyla alın. Gerekli görürseniz su ilavesi yapabilirsiniz. Kuşburnunuzu kıvam alana kadar kaynatın. Daha sonra içerisine toz şekeri ilave edin. Şekerini ne kadar az katarsanız o kadar faydalı olacaktır. Şekeri koyduktan sonra iyice kıvam alana kadar devamlı karıştırın. Koyulaşmaya başlayınca bir iki taşım daha kaynatarak ocaktan alın.

Sıcak sıcak kavanozlara koyarak kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirip büyük bir beze sarın. Ertesi gün serin güneş görmeyecek bir yere veya buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Daha önce kuşburnu çayından da bahsettiğim Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları yazıma da göz atabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı ve fit kalın.

Dyt. Simay Ejderoğlu

BEĞENEBİLECEĞİNİZ İÇERİKLER

2 YORUMLAR

  • Yanıtla Didem Çelebi Özkan 5 Şubat 2019 at 16:58

    Sadece çayını bildiğim kuşburnundan neler neler yapılabiliyormuş 🙃 Oldukça bilgilendirici bir yazıydı Simaycım, dimağına sağlık 😘

  • Yanıtla Faruk Çelikten 5 Şubat 2019 at 20:12

    Gazetelerde, Internet’te hep okurdum ama kaynağı güvenilir olmadığından şüphe duyuyordum. Acaba abartılıyor mu diye. Sizin yazınızı okuyunca emin oldum. Gerçekten sağlık madeni gibi. Sanırım bir tek dişlere bir etkisi yok 🙂
     
    Yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyor olacağım.

  • Cevap Yaz

    Yazı: Pembeden Yeşile Bütünlük | Yazan: İrem Savaş
    Girne Antik Liman
    Girne Antik Liman
    Öykü: Umarım Bu Gece Öldürülmem | Yazan: Didem Çelebi Özkan